Hangi dağıtım kullanılmalı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gentoo, Slackware ve Debian nasıl?
İyiler.
Ama son kullanıcı için bunların arasından Debian daha uygun.

Debian Canlı imajlardan Cinnamon, KDE veya Gnome indirip USB üzerinden deneyebilirsiniz. Hoşunuza giderse kurarsınız.
Canlı imajlar şurada:

Bir de non-free içerikleri bünyesinde bulunduran versiyonları var. Onları da şuradan indirebilirsiniz:

Fedora, RHEL için deneme tahtasıdır. Kararsızlık had safhadadır.

Ben 1.5 yıldır Fedora kullanıyorum benim niye bundan haberim yok? Fedora'ya paketler test edilip gönderiliyor aksine oldukca kararli bir dağıtımdır. Arch'dan kat kat daha kararlidir. RHEL icin test ortami olması kararsiz oldugu anlamina gelmiyor.

Bilgisayara göre değişir. Eski bir bilgisayar kullanıyorsan Google ChromeOS Flex ya da Linux Mint öneririm. Daha yeni bir cihaz kullanıyorsan Ubuntu deneyebilirsin.

Ubuntu dışında ne isterseniz kurun.

Ubuntu onermemek eskide kalmadi mi artik?
Son surumleri denedigim kadariyla gayet stabil calisiyor.
Olay snap ise ayni seyin laciverti Mint'de de var ancak o oneriliyor. 🤔
Telemetri derseniz o da kapatilabiliyor.
Minimallik isterseniz server surumu var. Ki server surumu Arch ile ayni mantik.

Ayrica;
Her oneri konusuna Mint yazmak yerine daha farkli veya alternatif dagitimlar onermek daha iyi olur bence.
Sonucta hic bilmeyen birisi bile arama motoruna "Linux" yazsa onune Mint cikiyor zaten.
2022-08-03_17-36.png
Kisacasi bilmeyen yoktur.

Gentoo, Slackware ve Debian nasıl?

Gentoo'nun kurulumu kolay ancak kullanimi biraz zorlayici. Paket derlemeleri bir yerden sonra biktiriyor.
Slackware, Gentoo'dan daha kolay. Tamam, depoda olmayan paketleri derlemek gerekiyor yine ama tutup da Xorg derlemiyorsunuz masaustune ulasmak icin.
Debian ise onceki kullandigin dagitimlarin yaninda ici bos ekmek gibi.

Ayrica;
Her oneri konusuna Mint yazmak yerine daha farkli veya alternatif dagitimlar onermek daha iyi olur bence.
Sonucta hiç bilmeyen birisi bile arama motoruna "Linux" yazsa onune Mint cikiyor zaten.
2022-08-03_17-36.png
kisacasi bilmeyen yoktur.

O zaman neden gelip konu açıyorlar?
Dağıtım seçimi ile ilgili bir sürü sonuçta bulabilir. Technopat Sosyal'e konu açmaktan daha kolay bence.

Ben 1.5 yıldır Fedora kullanıyorum benim niye bundan haberim yok? Fedora'ya paketler test edilip gönderiliyor aksine oldukca kararli bir dağıtımdır. Arch'dan kat kat daha kararlidir. RHEL icin test ortami olması kararsiz oldugu anlamina gelmiyor.
Çok büyük deneyimmiş yahu!
Fedora, RHEL'in deneme tahtasıdır ve bu onu kararsız yapmaya yeterlidir. En stabil paketler RHEL geliştirmeleri için kullanılır. Fedora ile LTS kavramını yanyana gördünüz mi hiç?

2004'ten beri kullanmadığım majör dağıtım yok. Fedora ve Centos da dahil. Tamam, yakışıklıdır, güncelleme konusunda daha pratiktir ama kararsızlık konusunda tartışma götürmez bir gerçeklik vardır.

Fedora, denek olmak isteyenler hariç, son kullanıcılar için önerilecek bir dağıtım değildir.
Arch, acemi işi değildir elbette. Anlayamamış olmanız onu kararsız yapmaz. Sadece hızlı güncelleme alan, geniş deposu olan bir dağıtımdır ve bilinçli kullanıcı bu yönünü göze alarak tercih eder ve karşılaştığı zorlukların üstesinden gelir.

GNU/Linux adına Ubuntu ve Fedora utanç kaynağıdır desem yanlış olmaz. Stallman'ı az buçuk takip etmeniz bile yeter bu durum için.

Hem bu görüşlere katılmamak, karşı iddiayı yanlış mı yapar? Sanırım bir de mesajımı yanlış bilgi diye raporladın.
Koş, bu mesajı da raporla. Aman gecikme ha!

O moderatöre de sorayım, Fedora deneyimi ne kadar? Hiç Fedora ile versiyon yükseltmesi yapmış mı?
Haydi bilmiyorsun, bilmediğin konu hakkında neden hüküm veriyorsun?

Tartışmalarda karşıt fikirler olması normaldir. Farklı fikirler ille de yanlış olacak diye bir yasa mı var?
Hiç mi diyalektik bilmezsiniz, onu da geçtim, hiç mi mantık bilmezsiniz?

Kasma konusunda masaüstü seçimi etkili olabilir.
Sistem bilgilerinizi belirtmediniz. Sanırım Gnome kurup kasıldınız. Cinnamon masaüstü daha uygun olabilir sizin için.

İnternet sıkıntısı nedir? Biraz detay verir misiniz? Sistem bilgilerini de yazarsanız daha doğru önerilerde bulunabiliriz.

O zaman neden gelip konu açıyorlar?

Farkli onerileri gormek icin olabilir. Sonucta bu konuyu acan adam Mint'i de kullanmis, ustune zaten biraz deneyimi oldugu anlasiliyor "Hiçbirinde sıkıntı yaratmayacak bir sistemim var." cumlesinden.
Buna ragmen Mint onermek sacma.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı