Hangi dağıtım kullanılmalı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Fedora, denek olmak isteyenler hariç, son kullanıcılar için önerilecek bir dağıtım değildir.
Arch, acemi işi değildir elbette. Anlayamamış olmanız onu kararsız yapmaz. Sadece hızlı güncelleme alan, geniş deposu olan bir dağıtımdır ve bilinçli kullanıcı bu yönünü göze alarak tercih eder ve karşılaştığı zorlukların üstesinden gelir.

Fedora'ya kararsız deyip Arch önermeniz konuya dair hiçbir fikriniz olmadığını anlamam için yeterli oldu benim için. Fedora'ya gelen paketler Red Hat ve topluluk tarafından incelenip öyle depoya gönderiliyor. Mesajınızı yanlış bilgi olarak işaretletmemin sebebi de bu zaten. Kararsızlık demek gelen paketlerin kararlı olup olmadığından emin olmadan depoya gönderilmesi demek iken Fedora da paketler az önce belirttiğim gibi Red Hat ve topluluk tarafından onaylanıyor yani depoya kararsız paketler girmiyor. Arch'da ise paketler direk geliyor Fedora kararsız ise Arch ne onu çok merak ediyorum.

Fedora, Rhel'in deneme tahtasıdır ve bu onu kararsız yapmaya yeterlidir. En stabil paketler rhel geliştirmeleri için kullanılır. Fedora ile LTS kavramını yan yana gördünüz mi hiç?

2004'ten beri kullanmadığım majör dağıtım yok. Fedora ve CentOS da dahil. Tamam, yakışıklıdır, güncelleme konusunda daha pratiktir ama kararsızlık konusunda tartışma götürmez bir gerçeklik vardır.

LTS dediğimiz dağıtımlar çoğu zaman paketleri milattan önce kalma şekilde tutar, stabil yapacağız diye kullanıcıya güncellemeler çok geç gider. OpenSUSE Leap'de bunu gördüm millet KDE 5.25 hakkında konuşurken ben KDE 5.18 kullanıyordum veya kernel 5.3 ile gelmesi gibi. Şu an mesela GNOME 42 çıkmış 1-2 ay sonra GNOME 43 çıkacakken rhel hala GNOME 40.9 kullanıyor. Mantıklı mı bu sizce?

Fedora ve Ubuntu dışında ne isterseniz kurun.
Masaüstü seçimi de önemli.
Tam fonksiyonlu masaüstleri GNOME, KDE'dir. Cinnamon da GNOME'un hafif ve daha işlevsel bir versiyonudur.
Linux Mint Cinnamon iyi bir tercih olur.
Arch tarafında archlinuxgui ile yine GNOME, KDE veya cinnamon masaüstlerinden birini kurabilirsiniz.
Majör dağıtım olarak Debian olabilir.
Gentoo, slackware gibi majör dağıtımlar biraz zorludur.

Niye Fedora dışında?
Edit: Sonradan fark ettim mesajı. Ve yanlış bilgi damgası yemişsiniz 😂
Redhat'in test distrosu olsa bile bu onu kararsız yapmıyor. Ki 2 yıldır Fedora kullanıyorum.

1659638138164.png

Aferin gençler.
Çok büyük, süper deneyimli kullanıcılarsınız.
Yönetim benden şu gereksiz rozeti alsın da sizlere versin, siz uğraşın sorunlarla.
Çene çalmakla sorun çözmek bir miymiş, deneyimleyin bakalım biraz.

Ubuntu'yu dayatmacı bulan en yetenekli topluluk orayı terkedip Linux Mint'i yarattılar. Zira Ubuntu, 6 ayda bir yeni sürüm dayatması yapıyor. Tek sebep bu da değil üstelik. Projede GNU felsefesiyle bağdaşmayan olumsuz durumlari da biliyorsunuzdur.
Fedora da RHEL'in gelişimi için sizleri denek olarak kullanıyor. Elbette kararsızlıkları olan bir dağıtım.
Ha sizler sayesinde Fedora da hızlı güncellenip büyüyor ama asıl amaç RHEL ile dünyaları götürüyorlar.
Bu işin sadece dağıtım seçiminden ibaret olduğunu sananlarla tartışacak bir şey yok.
Stallman, rahmetli Murdock gibi geliştiricileri biraz okuyun.
Herkese iyi sosyaller.

Son düzenleme:
Aferin gençler.
Çok büyük, süper deneyimli kullanıcılarsınız.
Yönetim benden şu gereksiz rozeti alsın da sizlere versin, siz uğraşın sorunlarla.
Çene çalmakla sorun çözmek bir miymiş, deneyimleyin bakalım biraz.

Ubuntu'yu dayatmacı bulan en yetenekli topluluk orayı terkedip Linux Mint'i yarattılar. Zira Ubuntu, 6 ayda bir yeni sürüm dayatması yapıyor. Tek sebep bu da değil üstelik. Projede GNU felsefesiyle bağdaşmayan olumsuz durumlari da biliyorsunuzdur.
Fedora da Rhel'in gelişimi için sizleri denek olarak kullanıyor. Elbette kararsızlıkları olan bir dağıtım.
Ha sizler sayesinde Fedora da hızlı güncellenip büyüyor ama asıl amaç rhel ile dünyaları götürüyorlar.
Bu işin sadece dağıtım seçiminden ibaret olduğunu sananlarla tartışacak bir şey yok.
Stallman, rahmetli murdock gibi geliştiricileri biraz okuyun.
Herkese iyi sosyaller.

Bakış açınızı düzeltin sonra gelin hocam.

Ubuntu için pek bir şey diyemem. 3 yıllık Linux kullanımımda muhtemelen 1 2 ay kullanmışımdır. Fedora'ya gelecek olursak Fedora, RHEL için test dağıtımı olabilir ama bunun kullanıcıya zararı falan yok ki. Kullanıcı yine gündelik şekilde kullanıyor dağıtımını. Açık kaynağa destek vermek için çalışıyorsunuz gibi düşünün. Fedora kendi içinde sürümlere ayrılan bir distro. Siz stabil branşı kullansanız hiçbir şey olmaz merak etmeyin. Yok son derece kararsız falan geçin bunları. Sağdan soldan duyma bilgiler bunlar tamamen. Sizinde bu bilgileri koşulsuz şartsız onayladığınız belli. Ona bakarsanız Windows 10 kullananlar da Windows 10 LTSC'ye testbed oluyor. Bu millet Windows kullanmasın o zaman değil mi? Kısacası gereksiz abartıyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakış açınızı düzeltin sonra gelin hocam.

Ubuntu için pek bir şey diyemem. 3 yıllık Linux kullanımımda muhtemelen 1 2 ay kullanmışımdır. Fedora'ya gelecek olursak Fedora, RHEL için test dağıtımı olabilir ama bunun kullanıcıya zararı falan yok ki. Kullanıcı yine gündelik şekilde kullanıyor dağıtımını. Açık kaynağa destek vermek için çalışıyorsunuz gibi düşünün. Fedora kendi içinde sürümlere ayrılan bir distro. Siz stabil branşı kullansanız hiçbir şey olmaz merak etmeyin. Yok son derece kararsız falan geçin bunları. Sağdan soldan duyma bilgiler bunlar tamamen. Sizinde bu bilgileri koşulsuz şartsız onayladığınız belli. Ona bakarsanız Windows 10 kullananlar da Windows 10 LTSC'ye testbed oluyor. Bu millet Windows kullanmasın o zaman değil mi? Kısacası gereksiz abartıyorsunuz.
RHEL'in uşaklığını yapamam.
Siz yapabilirsiniz...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı