"Hayatın anlamı/amacı" ile "hayatımın anlamı/amacı" arasındaki fark

Andar Han

Megapat
Katılım
17 Aralık 2019
Mesajlar
7.950
Makaleler
3
Çözümler
53
Hayatın anlamı; öznel bir olgu değildir. "Hayat" denilen; tüm varlıkları, bilinçli tüm varlıklar tarafından sahip olunan bilginin bileşkesini ve daha da fazlasını ihtiva eden bir kavramdır. İnsanın tüm var olanlara kıyasla iğne ucuna denk düşmeyecek bir bilgi ile hayatın anlamına dair bir kelama yeltenmesi ya da net bir anlayışa sahip olması mümkün değildir. Yeltenen ya da anlamış olan, ne kadar fazla bilgiye sahip olsa da kişisel çerçevesinden ötedeki okyanus hakkındaki bilgisizliği sebebi ile bildiği sınırlar içinde kalacaktır. Anlaşılması, ifade edilmesi mümkün olan ve her koşulda öznel olan bu olgu ise "hayatımızın amacıdır". Bireysel amaçlar, doğal olarak kişiye hastır ve hayatın amacının bu amaçlar ile irtibatı da özneldir. Var olan tüm bilgiye sahip olmadan, temas halindeki varlıklar sayesinde edinilen çıkarımlar neticesinde ulaşılan bilgi ile diğer varlıklar üzerinde alınan kararlar da her durumda iradenin mahsulüdür ve bu da kişiseldir.
 
Son düzenleme:
@bitwise Varoluşçu bakış ile yaratılışçı bakış farkı. Ayrıca mesele, ortaklaşabilmek için ortak anlamların gerekliliğidir.
 
Son düzenleme:
Anlam yükleyen bizleriz, anlam kişiye özel. Amaç kısmı ise komplike, insan her şeye bir neden arıyor/istiyor. Beyin için bilinmezlik yoktur, beyin bilmediği şeyi anlamlandırabildiği en yakın şeye yorar. Hayat amacı ise beynin ihtiyaç duyduğu ve bilmediği bir olgudur. Amaçsızlık depresyona iter, intihara iter. Amaç bulunana kadar birey zor zamanlar geçirir. Bulunduğu toplumda hazır amaç (din) varsa, birey amacını dine yorabilir veya yormamayı tercih edebilir. O amacı bulmak birey için zor veya kolay olabilir. Sonuç olarak hayatın amacı/anlamı bireyde yatar. Kesin konuşmak doğru olmaz.
 

Geri
Yukarı