Her şey Para mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Her şey para mıdır? Evet her şey paradır. Ancak bir ayrım gerek, kırmızı bir çizgi gerek. Her şey paradır ancak, her şey çok para değildir. Yaşamda istediğiniz şeylerin %99'u para ile oluyor.
Sonuç olarak şunu demem gerekir ki en dip zamanda her şey para değil diyorken bile belki de o an bir alışveriş merkezinde oturup yemek yiyor oluyorsunuz. Aslında kendimizi kandırıyoruz yani. :)
İşte bu söz, tam yerinde. Her şey para değildir dediğin anda bile, para ile aldığın birçok şeyle uğraşıyor olursun. Birkaç örnek vermek gerekirse, zengin bir erkekle ilişkisi olan bir kız ilişkisini bitirip sana geldiğinde, "herşey para değil" dersin. Ancak o kızla telefonun üzerinden konuşursun, para. İnternet gerek, para. Yanına giyeceğin bir kıyafet gerek, para..
İş yerinden atılır, daha düşük bir maaşla işe başlar kendini "herşey para değil" diye avutursun. Ancak avuturken bile farklı bir işte çalışmaya, paraya mecbursundur..

İkinci olarak da, herşey çok para değildir. Arkadaşın dediği gibi, 100.000'lik bir bilgisayar aldığında, herşeyin ekstrem noktasına varıyorsun, bu yüzden bilgisayardan soğuyorsun. Ferrari'ye biniyorsun, soğuyorsun. Kötüsünü kullanmak içinden gelmiyor, kullanamıyorsun.

Herşeyin para olmadığına dostlar arkadaşlıklar falan gösterilir. O arkadaşlar nerede nasıl ediniliyor onu da düşünmek gerek. Mesela lise arkadaşları. Lise ne? Para. Üniversite arkadaşları. Üniversite ne? Para. İş arkadaşın, spor arkadaşın, hepsi para. En azından tanışma kısmı paraya dayalı. Devamında paranın etkisi az belki de hiç olsa da, para olmadan tanışmak da ekstrem koşullara bağlı. Yani demem o ki, "herşey para değildir" diye gösterdiğimiz örneklerin neredeyse tamamı da, ilk önce para yoluyla, para harcayarak ulaştığımız şeylerdir. Çünkü günümüzde herşey paraya dayalı.
er36po hocam üzerine alınmasın lütfen, yazdım bekliyordu sonradan gördüm onun mesajını.

Yani demem o ki, her şey paradır ancak, her şey çok para değildir, hiçbir şey de parasız değildir. Parasız dediğimiz birçok şeyin de başında veya sonunda elbet bir miktar harcamışızdır. Çünkü hayatta herşey zincirleme gelişir.
Herşeyin bir ortası vardır, para olayının da öyle. Ortası en iyisidir. Ne az, ne çok :)

Sigaram bitsin yazıcam dur. Herşey para değildir mesela, acı çekmek bedava'dır. Hep derler sevgi bedavadır para ile satılmaz diye. Satılır merak etme. Sevgilin yanında, ama cebinde 10 tl para var simit çay başka birşey yapamıyorsun. Tamam kız'da seni çok seviyor sıkıntı yok. Sonra lan diyosun daha çok param olsay'dı güzel şeyler yapardık diyosun. Kızı bi türlü mutlu edemiyosun kız şikayet etmese bile sonra karamsalaşıyorsun. Kızla gezemiyorsun sonra kız fazla önemsemiyor seni, sevse bile. Zamanla siliniyorsun. Sevgi yok oluyor. Kısacası sevgi'de parayla. Herşey parayla boş boş durmak'ta parayala mesela, duruyorsun dururken dünyada ki acımasızlıklara bakıyorsun ve sigara içesin geliyor, sigara'da parayla. Aşk'ta öyle, şöyle ki, birbirinize sırılsıklam aşıksınız. Cebinde kuruş yok, ve gerçek aşk fedakar olmak olduğu için paran yok kız eziyet çekmesin diye ondan istemeden'de olsa vazgeçiyosun yada vazgeçmiş gibi yapıyorsun. Sonra sevmediğini düşünüyor neyse orası ayrı mesele... Aşk'ta parayla işte. Yaşım 18 be benim. Tek bir şey parayla değil, İbadet etmek. Lakin ibadette'de para sorunu var. Bağış olayları neyse parasız bişey olmuyor. Para, para, para, para ve para... Lanet olası para... Direniyoruz para'ya karşı. Akıl bedava.

Sigaram bitsin yazıcam dur. Herşey para değildir mesela, acı çekmek bedava'dır. Hep derler sevgi bedavadır para ile satılmaz diye. Satılır merak etme. Sevgilin yanında, ama cebinde 10 tl para var simit çay başka birşey yapamıyorsun. Tamam kız'da seni çok seviyor sıkıntı yok. Sonra lan diyosun daha çok param olsay'dı güzel şeyler yapardık diyosun. Kızı bi türlü mutlu edemiyosun kız şikayet etmese bile sonra karamsalaşıyorsun. Kızla gezemiyorsun sonra kız fazla önemsemiyor seni, sevse bile. Zamanla siliniyorsun. Sevgi yok oluyor. Kısacası sevgi'de parayla. Herşey parayla boş boş durmak'ta parayala mesela, duruyorsun dururken dünyada ki acımasızlıklara bakıyorsun ve sigara içesin geliyor, sigara'da parayla. Aşk'ta öyle, şöyle ki, birbirinize sırılsıklam aşıksınız. Cebinde kuruş yok, ve gerçek aşk fedakar olmak olduğu için paran yok kız eziyet çekmesin diye ondan istemeden'de olsa vazgeçiyosun yada vazgeçmiş gibi yapıyorsun. Sonra sevmediğini düşünüyor neyse orası ayrı mesele... Aşk'ta parayla işte. Yaşım 18 be benim. Tek bir şey parayla değil, İbadet etmek. Lakin ibadette'de para sorunu var. Bağış olayları neyse parasız bişey olmuyor. Para, para, para, para ve para... Lanet olası para... Direniyoruz para'ya karşı. Akıl bedava.
Yalnız Hac, Zekat ve kurban için ''İslami zenginlik sınırını'' geçmiş olmanız lazım.

Ama dediklerinizde çok haklısınız. Bir acı çekmek, bir de ibadet etmek parasız yapılıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yalnız Hac, Zekat ve kurban için ''İslami zenginlik sınırını'' geçmiş olmanız lazım.

Ama dediklerinizde çok haklısınız. Bir acı çekmek, bir de ibadet etmek parasız yapılıyor.
Hatam var ise kusura bakmayın. Cahilliğime verin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tabii ki de hayır.
Çünkü: Para size samimi bir tek dost-arkadaş ve en önemlisi de sevgili-hayat arkadaşı bulmaz, bulamaz. (İnsana para için değil, yapısı-karakteri için eş, dost lazım! Aksi halde çok paran olsa bile dünyanın en fakir insanından daha mutsuz olabiliyorsun.)

Para sadece görselde mutluluk verir ancak uygulamada (gerçekte) vermez kesinlikle.
Ama şöyle bir şey olsa; sağlıklısın, mutlu-huzurlusun ve seni sen olduğun için beğenen, seven eşin-dostun olduktan sonra bir de paran oldu mu oh, mis...

Ama bir de şöyle bir şey var: Bazı insanların yapısı-karakteri gereği, sadece kendisini ve parayı düşünen ve herkesi sırf parası olduğu için onu adam yerine koyduklarını ve ke disi den daha büyük olanının olmadığını sanıp egosunu tatmin eden tipler var.
Bu tipler için bir de parantez açarsam uzun olur.
Bu tipler için sadece ama sadece para önemlidir, gerisi boştur.

Notes: Kalkıp da burada parasız bir hayat daha güzel olur demeye çalışmıyorum tam tersine, günümüz şartlarında parasız insan bazen bir hiç olabiliyor. Ben sadece para herşeye çözüm değil demeye çalışıyorum.

Bu arada, moderatör arkadaş madem konuya el attı o halde neden tam atmadı acaba? Biliyorum, çok da üstüne düşülmüyor ufak hataların ancak "-da" "-de" ekleri bildiğim kadarıyla hiç de ufak hatalar değiller. Bu kaç konudur görüyorum buna benzer hataları.
Şimdi M. Fidan çıkıp yahu, sen daha düne kadar o eklerin anlamını bile bilmezdin kalkıp ders veriyorsun dese valla haklı :D
Demek ki doğru cevabı bulmuşum. Para her şey değilmiş dediğim anın üzerinde çok uzun süre geçmedikten sonra bu saçma bir düşünceydi her şey paraymış demek bir nevi senin anlattığınla aynı şey sanırım. Benimle aynı düşünmen bende iki kişi aynı şeyi düşünüyorsa doğruluk payı 2'ye katlanır gibi bir düşünce yarattı. Teşekkür ederim kendime sürekli bu soruyu sorup duruyordum, sanırım beynimi artık bu soruyla meşgul etmeyeceğim.

Mehmet Pişkinin de intihar nedeni buydu tahminimce? Herşeye doyup hayattan sıkılmıştı. Ama baktığımızda çok mutlu zenginlerde var. Mark Zuckerberg adam gayet mutlu ve istediği kadar ev, araba alabilir. En iyi yarı zengin olmak. Yada bugatti, ferrariden çok daha pahalı. Ferrari alıp bugattinin hayalini kurarsak ve alamazsak yaşama nedenimiz olur. Kafa yine zehir gece gece...
Her şeye doyup intihar etmeyi aslında herkes düşünür. Mark Zuckerberg her şeye doymamış galiba. Yada bunun bilincinde olup her şeye doymayı seçmemiş çünkü intihar edeceğini bilir. Ben parayı olaya katmadan düşünürsek iyi kötü her şeye doydum. Mesela sevgi, mutluluk, mutsuzluk, nefret, kin, umut gibi. Eğer düşüncelerimin sonunda da paranın her şey olmadığına karar verseydim nasıl olsa para her şey değil ve ben paranın dışında ki her şeye doydum diye bir düşünceye kapılıp yaşamamın bir gerekçesi olmadığına karar verecektim. Zaten para her şey değil ama ikisi dengede duruyor para da paranın dışında ki şeyler de yarı yarıya önemini bölüşüyor. Yani bir yarı bitti diğer yarı kaldı oda para. Bu kısmı da tamamladıktan sonra eğer hala yaşıyor olursam yaşamıma son vereceğim.

Kuyruğunun peşinden koşturan bir kedi düşünün olduğu yerde döner durur işte bu konu böyle bir şey.
O çok sevdiğin otomobil paran yoksa seni sevmiyor.
Sağlıklı yaşamak için gereken doğal besin maddeleri için manav senden daha çok para istiyor; alamıyorsun hasta oluyorsun sonra hastahane den randevu almak için telefona sarılıyorsun telefon da parayla sen randevu alır almaz sistem otomatikman maaşından kesintiye gidiyor; Oldu ya hastaneye kadar gidebildin muayene ücreti ayrı o da yetmedi eczane ayrı para kesiyor hastaneye gitmek için yol parası ayrı geri dönüş ona keza bir de evde yalnız bırakamaya cağın çocuğun da seninle beraber geldiyse yok simit isterim yok çikolata derken...
Afrika'nın keşfedilmemiş ormanlarında yaşıyorsan eğer sorun yok ancak bu ülkenin her noktasında aldığın her zerre nefes parayla.
Gerisi peri masalı.

Kuyruğunun peşinden koşturan bir kedi düşünün olduğu yerde döner durur işte bu konu böyle bir şey.
O çok sevdiğin otomobil paran yoksa seni sevmiyor.
Sağlıklı yaşamak için gereken doğal besin maddeleri için manav senden daha çok para istiyor; alamıyorsun hasta oluyorsun sonra hastahane den randevu almak için telefona sarılıyorsun telefon da parayla sen randevu alır almaz sistem otomatikman maaşından kesintiye gidiyor; Oldu ya hastaneye kadar gidebildin muayene ücreti ayrı o da yetmedi eczane ayrı para kesiyor hastaneye gitmek için yol parası ayrı geri dönüş ona keza bir de evde yalnız bırakamaya cağın çocuğun da seninle beraber geldiyse yok simit isterim yok çikolata derken...
Afrika'nın keşfedilmemiş ormanlarında yaşıyorsan eğer sorun yok ancak bu ülkenin her noktasında aldığın her zerre nefes parayla.
Gerisi peri masalı.
Aynen öyle detaylı düşününce aslında bu parayla değil dediğimiz şeylerin özünde bile para var aslında.

Herkese selamlar. Dün forumunuza üye oldum, bir sıkıntım vardı, paylaştım ve Türkçe Yazım Kuralları adı altında, üye olduktan 10 dakika sonra ilk cezamı aldım. Umarım yazacaklarım kurallara uygundur ve bir daha aynı sebepten ötürü ceza almam.

Şimdi soruya gelelim. Her şey para mıdır? Bu büyük bir genelleme ve bence yanlış bir bakış açısı. Her şey para mıdır sorusunu, "paraya olan ihtiyaç o kadar büyük müdür?" olarak değiştirirsek, evet, paraya olan ihtiyaç, bizim gibi orta direkleri her seferinde şaşırtacak kadar büyüktür. Sana bu soruyu sorduran "şey" umarım, paraya olan ihtiyaç kadar büyük bir sorun değildir. Sana, para mutluluğu satın alamaz, gibi bir klişeyle yaklaşmayacağım. Youtube'da ilk defa dinlediğin ve hoşuna giden bir müziğin altında, aynı senin gibi hissetmiş ve yorum yazmış bir insanla karşılaşmak, sokakta yürürken bir bebeğin sana bakarak güldüğünü görmek, dışarı çıktığında havanın ne kadar güzel olduğunu iliklerine kadar hissetmek vb. gibi manevi duyguların parayla pek alakası yok. İnan romantik bakmıyorum olaya, kişisel tecrübelerimdir bunlar. Tabi zengin kişilere göre fakir edebiyatı da olabilir bu yazdıklarım.

İnsanoğlunun o kadar geniş bir dünya var ki etrafında, imkanlar o kadar büyük ki, para ile yapılabilecekler inan bana küçük bir kısım. İşin özü kendini tanıyıp, hissetmek ve sevmekte. Bu bahsettiğim olay o kadar kolay olmuyor maalesef. Gerek felsefede, gerek dinlerde her zaman odaklanılan konu olmuştur bu. Gece uzanınca yatağına, soyutlamaya çalış zihnini ve kendine odaklan. Ayak parmaklarından başla hissetmeye, dizler, bacaklar diye çık yukarı. Gözlerine geldiğinde derin nefes almaya başla 10-15 saniye kadar. Ve aklına gelenlerin peşinden git.

Korkutucu olabiliyor bazen, insan bu tarz bir olayı daha önce hiç yapmamış, kendini hiç dinlememiş ise ne çıkacağını bilemez içinden. Yeni birisiyle tanışır gibi düşün. Kapalı bir kutu. İşte bu sırada sor kendine istediğini. Para o kadar önemli mi gerçekten? Alacağın cevap belki %100 gerçek hayata uygun bir cevap olmayabilir ama, en azından benliğinin paraya bakış açısını görmüş, öğrenmiş olursun. Kendini tanımaya, sevmeye bir adım daha yaklaşırsın.

En kötüsü ne biliyor musun? Sabah gerçek dünyanın kurallarına uymak zorunda olduğun gerçeği ile uyanmak. Ve sana bu soruyu sorduran şeylerle teker teker yüzleşmek. Ama hiç korkma güzel kardeşim, sen kendini bildiğin sürece, senin gibi bu hayatı sorgulayanlar, akıllı insanlar olduğu sürece umut var.

Hayatın için savaşırken bir çocuğu gülümsetmek sana her zaman yardımcı olur. Sen de başkalarına yardımcı olmaya çalış ve unutma, hayatta hiçbir şey, her şey demek değildir.

Zaten para her şey değil ama ikisi dengede duruyor para da paranın dışında ki şeyler de yarı yarıya önemini bölüşüyor. Yani bir yarı bitti diğer yarı kaldı oda para. Bu kısmı da tamamladıktan sonra eğer hala yaşıyor olursam yaşamıma son vereceğim.

Hayatı sadece dünyadan ibaret görmeyin. Ebedi bir aleme gidicez. Bu ebedi alemide ancak dünyada kazanabiliriz. Her şey ile tatmin oldunuzsa ebedi alemi hiç tatmadınız. Bu dünyada niçin yaşadığınızı kavradıktan sonra bu boşluktaki durumuzdan kurtulacaksınız.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı