Herhangi bir ruh hastalığım olabilir mi?

İstersen bana anlatabilirsin, eminim anlatacağından daha kötülerini duymuşumdur.
Anlatmaya utanıyorum, arkadaş çevrem ve ailem biliyor. Başkalarına hiçbir şekilde anlatamam sanırım. Yani az çok anlamış olmanız lazım. Bir ipucu vereyim "Kızlar soruyor" gibi forumlarda denk gelebileceğiniz bir konu.
Bu arada memleketin nere?
Şanlıurfalıyım ancak doğma büyüme İstanbul'dayım.
 
Selamlar, sanki her ruh hastalığından biraz biraz bende varmış gibi gelmeye başladı.
Obsesif kompulsif bozukluk veya şizofreni varmış gibime geliyor.
Öncelikle sıkıntılarımı yazayım: Aşırı temizlik takıntısı, sürekli olmayan kokular almaya başladım (ailem ve çevrem koku olmadığını söylüyor.), ellerime kolonya sıka sıka ellerimde çatlaklar oluşmaya başladı (kolonya sıkma sebebim kokuyor zannetmem.). Olmayan çizgiler/yollar görüyorum, örneğin geçenlerde basketbol oynuyordum ve bir anda kırmızı bir yolun bir çizginin bir yere doğru gittiğini gördüm, takip ettikçe uzuyordu (bunu sürekli yaşıyorum.). Aşırı derecede kendim ile konuşuyorum, bir ara hiç unutmam kendi içimde oluşturduğum ismet diye bir karakter vardı 😂 örneğin dersteyken kendi kendime konuşuyorum... Sonra bir an kendime geliyorum ve fark ediyorum ki dersi dinlememişim, aynı zamanda ne konuştuğumu bile hatırlamıyorum. Bir de son olarak yolun yanındaki bir kaldırımda yürürken eğer yanımdan biri geçiyorsa kendimi sıkıyorum, sanki beni bir anda yola itecekmiş gibi geliyor. Bu kadardı. Temizlik olayları dışında diğerleri hakkında pek sıkıntı çekmiyorum.
Lütfen biz bilemeyiz psikiyatriste git vs. demeyin, belki bilgisi olan olur diye soruyorum. Aslında iyi oldu ben de içimi dökmüş oldum.
Uykusuzluk problemin var mı? Son zamanlarda çok mu baskı altında kaldın?
 
Uykusuzluk problemim yok. Son zamanlarda sadece temizlik olayından dolayı psikolojim iyice bozuldu. Ama baskı altında kalmak gibi bir durum yok.
Ben ne demek istediğini sanırım anladım, çekinilecek bir konu değil bence.
Çok fazla üzerine düşündüğünde kafanı dağıtacak başka şeyler bulmanı öneririm. Çok olasılık dışı bir şeyi düşünüyorsun. Bu kadar insan ortak tuvalet kullanıyor, böyle bir olasılık olsa herhalde insanlık bilirdi. :)
 
Aynı yaştayım senle, sırf azıcık gülümse diye bunu yazıyorum. Böyle bir konu açtıysan zaten psikopatsın.
 
Hocam iyi geceler, bahsettiğiniz "olmaması gereken", size anlamsız gelen ancak yine de aklınızdan atamadığınız temizlik problemi bir obsesyon tanımına uyuyor açıkçası. Obsesyonları, kişinin isteği dışında gelip tedirginlik yaratan, yersiz olduğu bilinmesine rağmen düşünce ve çaba ile kurtulamadığınız, aklınızdan çıkarmaya çalıştıkça inatçı bir şekilde tekrarlayan düşünceler olarak tanımlarız. Bu hissi aklınızdan atabilmek için abartılı kolonya kullanımı da bu obsesyonun karşılığı olan kompülsiyon olarak değerlendirilir diye tahmin ediyorum. Bu konuda yardım almanızın sizin faydanıza olduğunu düşünüyorum.

Kendi kendinize veya kafanızda yarattığınız bir karakterle konuşmanın psikiyatrik düzeyini değerlendirebilecek bilgiye sahip değilim maalesef, sadece staj düzeyinde eğitim aldım. Ancak en azından şu anda bana normalin dışında bir bulgu gibi gelmedi. Birçoğumuz dikkat dağınıklıkları, kendi kendimize konuşma gibi şeyler yapıyoruz. Kafada karakter oluşturma konusundan emin değilim maalesef.

Yolda yanınızdan geçenlerin sizi iteceği düşüncesi (özellikle de bu sizi gerçekten rahatsız ediyor, ve arada sırada değil yanınızdan geçen birçok insan için sık sık hissediyorsanız bu belki ufak bir sanrı/delüzyon olarak değerlendirilebilir), olmayan kokuları net olarak duymanız (koku da bir halüsinasyon çeşididir), anlattığınız görsel halüsinasyon gibi durumlar da ufak tefek de olsa normalin dışına çıkmaya meyilli bulgular.

Bilgim sizi bir tanıya yönlendirmeye yetmez, ancak çekinmeden, bunun utanılacak bir şey olmadığını bilerek bir psikiyatri kliniğine danışmanızı önermek isterim.
 
Bir de bu arada psikoloğa falan gitmeyin sakın geçen sene gittiğimde saçma sapan sorular soruyordu neden böyle yapıyorsun gibi bilsem sana gelir miydim?
Psikolojiden gram anlamıyorsun. Ha ilaç kullanıyorum. 4 yıldan beri. Hâlâ düzelemedim. Bir ara 26 tane ilaç içtim. Şimdi 15 civarı kullanıyorum. O sıkıntının nasıl olduğunu bilemezsin. Bu ruh sağlığı can sıkıntısından, bir şeyi kafaya takmadan, aile travmaları veya beyindeki kimyasallardan dolayı olabiliyor ve daha çok örnek verilebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı