Siz kendi açınızdan bakıyorsunuz, mühendis olarak size iş alanı açılması normal. Ancak eskiden basit işlerle para kazanılabilecek ortam gelecekte herkese ekmek yediremez duruma geliyor, yani toplum genelinin yazılımdan bihaber olduğu yıllar öncesindeYapay zeka da yazilim gelistirme yapan bir grup insani isinden edecek. Fakat farkli bir gruba da yeni is imkanlari saglayacak. Ben 2024 yilinda yapay zekanin beklenilenin aksine daha fazla is yuku getirdigini goruyorum, her firma "Yapay Zeka asistani" tadinda eklentiler pazarlamaya calisiyor ve bunlari biz muhendisler yaziyoruz elbette.
a kişisi düz html site kodlayıp sağlam para kazanabiliyordu, site kodlamak denen şey bile inanılmaz geliyordu, uzaylı gibi bakıyorlardı a kişisine
bunu duyan başka kişiler de html kodlama öğrendi.
bazıları php öğrendi
sonra javascript öğrendiler, vue öğrendiler, node öğrendiler, tasarım öğrendiler, mobile uyumlu geliştirme öğrendiler vs. kurs murs her neyse onlar da arttı, öğrenen sayısı çoğaldı, diyelim ki kursa başlayan 100 kişiden 20-30 tanesi iş yapacak kadar öğrendi, elenenler olsa da kalanlar piyasaya dahil oldular
müşteriler de mahalledeki a kişisine uzaylı gibi hayranlıkla bakmayı bıraktı, piyasada çok fazla geliştirici olduğu için istediğini seçti, armut.com'a girdi en düşük fiyat verenle anlaştı, geliştiriciler fiyat kırdıkça kırdı, arz kesinlikle talepten daha çok arttığı için (özellikle de ülkemizde) kazanılan para azaldı.
Ülkede çok fazla gereksiz üniversite açıldı, sayısız bilgisayar mühendisliği mezunu ya da programcılık mezunu piyasaya dahil oldu.
Outsource da popülerleşti, bizdeki rekabetin bin katını yaşayan Hintli arkadaşlarımızdan birkaç dolarak basit çözümleri tedarik edebilir hale geldik.
Diyelim ki angarya işleri eskiden juniorlara verirdim, git dao methodlarını şuradan baka baka buraya da benzerlerini yaz vb. diye, şimdi chatgpt'ye her dert anlatışımda 2 saniye içinde bana sınıf, method, boilerplate code vs. doldurup yazdı ekrana, istihdam edeceğim juniorlara gereksinimim azaldı.
Belli bir kıdem üzerindekilerin işleri için bir tehdit mevcut değil, en azından şimdilik. Yeni mezunlar için büyük bir rekabet var, okullu olmayanlar için işler çok daha zor. @450909 siz bunu kastettiniz değil mi, ben doğru anladıysam diğer arkadaşlar niye böyle anlamadı çözemedim. Sırf bilgisayar mühendisliği mezunlarının sayı artışı bile diplomanın değerinin azalmasına örnek aslında, kendini geliştirmekte olan alaylı arkadaşlar kendini geliştirmekte olan işsiz mezun mühendislerle rekabet edecek daha vs.