Herkesin yazılım öğrenmesi

Yapay zeka da yazilim gelistirme yapan bir grup insani isinden edecek. Fakat farkli bir gruba da yeni is imkanlari saglayacak. Ben 2024 yilinda yapay zekanin beklenilenin aksine daha fazla is yuku getirdigini goruyorum, her firma "Yapay Zeka asistani" tadinda eklentiler pazarlamaya calisiyor ve bunlari biz muhendisler yaziyoruz elbette.
Siz kendi açınızdan bakıyorsunuz, mühendis olarak size iş alanı açılması normal. Ancak eskiden basit işlerle para kazanılabilecek ortam gelecekte herkese ekmek yediremez duruma geliyor, yani toplum genelinin yazılımdan bihaber olduğu yıllar öncesinde

a kişisi düz html site kodlayıp sağlam para kazanabiliyordu, site kodlamak denen şey bile inanılmaz geliyordu, uzaylı gibi bakıyorlardı a kişisine

bunu duyan başka kişiler de html kodlama öğrendi.
bazıları php öğrendi
sonra javascript öğrendiler, vue öğrendiler, node öğrendiler, tasarım öğrendiler, mobile uyumlu geliştirme öğrendiler vs. kurs murs her neyse onlar da arttı, öğrenen sayısı çoğaldı, diyelim ki kursa başlayan 100 kişiden 20-30 tanesi iş yapacak kadar öğrendi, elenenler olsa da kalanlar piyasaya dahil oldular

müşteriler de mahalledeki a kişisine uzaylı gibi hayranlıkla bakmayı bıraktı, piyasada çok fazla geliştirici olduğu için istediğini seçti, armut.com'a girdi en düşük fiyat verenle anlaştı, geliştiriciler fiyat kırdıkça kırdı, arz kesinlikle talepten daha çok arttığı için (özellikle de ülkemizde) kazanılan para azaldı.

Ülkede çok fazla gereksiz üniversite açıldı, sayısız bilgisayar mühendisliği mezunu ya da programcılık mezunu piyasaya dahil oldu.
Outsource da popülerleşti, bizdeki rekabetin bin katını yaşayan Hintli arkadaşlarımızdan birkaç dolarak basit çözümleri tedarik edebilir hale geldik.
Diyelim ki angarya işleri eskiden juniorlara verirdim, git dao methodlarını şuradan baka baka buraya da benzerlerini yaz vb. diye, şimdi chatgpt'ye her dert anlatışımda 2 saniye içinde bana sınıf, method, boilerplate code vs. doldurup yazdı ekrana, istihdam edeceğim juniorlara gereksinimim azaldı.

Belli bir kıdem üzerindekilerin işleri için bir tehdit mevcut değil, en azından şimdilik. Yeni mezunlar için büyük bir rekabet var, okullu olmayanlar için işler çok daha zor. @450909 siz bunu kastettiniz değil mi, ben doğru anladıysam diğer arkadaşlar niye böyle anlamadı çözemedim. Sırf bilgisayar mühendisliği mezunlarının sayı artışı bile diplomanın değerinin azalmasına örnek aslında, kendini geliştirmekte olan alaylı arkadaşlar kendini geliştirmekte olan işsiz mezun mühendislerle rekabet edecek daha vs.

Siz kendi açınızdan bakıyorsunuz, mühendis olarak size iş alanı açılması normal. Ancak eskiden basit işlerle para kazanılabilecek ortam gelecekte herkese ekmek yediremez duruma geliyor, yani toplum genelinin yazılımdan bihaber olduğu yıllar öncesinde

a kişisi düz html site kodlayıp sağlam para kazanabiliyordu, site kodlamak denen şey bile inanılmaz geliyordu, uzaylı gibi bakıyorlardı a kişisine

bazıları php öğrendi
sonra javascript öğrendiler, vue öğrendiler, node öğrendiler, tasarım öğrendiler, mobile uyumlu geliştirme öğrendiler vs. kurs murs her neyse onlar da arttı, öğrenen sayısı çoğaldı, diyelim ki kursa başlayan 100 kişiden 20-30 tanesi iş yapacak kadar öğrendi, elenenler olsa da kalanlar piyasaya dahil oldular

müşteriler de mahalledeki a kişisine uzaylı gibi hayranlıkla bakmayı bıraktı, piyasada çok fazla geliştirici olduğu için istediğini seçti, armut.com'a girdi en düşük fiyat verenle anlaştı, geliştiriciler fiyat kırdıkça kırdı, arz kesinlikle talepten daha çok arttığı için (özellikle de ülkemizde) kazanılan para azaldı.

Ülkede çok fazla gereksiz üniversite açıldı, sayısız bilgisayar mühendisliği mezunu ya da programcılık mezunu piyasaya dahil oldu.
Outsource da popülerleşti, bizdeki rekabetin bin katını yaşayan Hintli arkadaşlarımızdan birkaç dolarak basit çözümleri tedarik edebilir hale geldik.
Diyelim ki angarya işleri eskiden juniorlara verirdim, git dao methodlarını şuradan baka baka buraya da benzerlerini yaz vb. diye, şimdi chatgpt'ye her dert anlatışımda 2 saniye içinde bana sınıf, method, boilerplate code vs. doldurup yazdı ekrana, istihdam edeceğim juniorlara gereksinimim azaldı.

Belli bir kıdem üzerindekilerin işleri için bir tehdit mevcut değil, en azından şimdilik. Yeni mezunlar için büyük bir rekabet var, okullu olmayanlar için işler çok daha zor. @450909 siz bunu kastettiniz değil mi, ben doğru anladıysam diğer arkadaşlar niye böyle anlamadı çözemedim. Sırf bilgisayar mühendisliği mezunlarının sayı artışı bile diplomanın değerinin azalmasına örnek aslında, kendini geliştirmekte olan alaylı arkadaşlar kendini geliştirmekte olan işsiz mezun mühendislerle rekabet edecek daha vs.
Evet tümüyle bu şekilde.

bazıları php öğrendi

Bence bu durum CS alaninda teknolojinin gelismesiyle ilintili. Artik lambda fonksiyonu yazip 10 saniyede web siteni yayina aliyorsun cloud sistemde. 2000'lerin basindaki gibi sacma sapan apache sunuculariyla ugrasmana gerek yok. HTML ~ CSS bir sey degil. Her gun 20 tane yeni JS kutuphanesi ekleniyor npm'e. Nasil para deger kaybediyorsa, bilgi de enflasyona yenik dusuyor. 10 sene once ne guzel web sitesi yapiyorduk ve cool bir olaydi; artik degil demeniz teknolojinin ilerlemesinin dogal sonucu. 20 sene once de arabalarda klima olmasi cool bir olaydi, artik "climate control" var :)

Benzer durum farkli mesleklerde de gecerli, hatta bunu anlatan "Education Inflation" kavrami da var.

Giris seviyesinde cok fazla yigilma oldugu icin bu durumdan en muzdarip olacak insan grubu alayli kimseler ile alt sinif universite mezunlari olacak. Ben her durumda sektorun tecrubesine bakilmaksizin iyi egitim almis insana yer bulacagini dusunuyorum.

Cunku siz sektore girmeye calisan insan sayisindan yakiniyorsunuz ama goz ardi ettiginiz sey sektore dahil olan "programlanabilir" obje sayisi. Artik bataryasi olan her seye kod yaziyorsun. Bunu da birileri yazacak.

Giris seviyesinde cok fazla yigilma oldugu icin bu durumdan en muzdarip olacak insan grubu alayli kimseler ile alt sinif universite mezunlari olacak. Ben her durumda sektorun tecrubesine bakilmaksizin iyi egitim almis insana yer bulacagini dusunuyorum.
En iyi(?) 5 üniversiteden mezun olan 100 bin kişinin sektörde rahatça yer edineceğini söylüyorsunuz yani?

Cunku siz sektore girmeye calisan insan sayisindan yakiniyorsunuz ama goz ardi ettiginiz sey sektore dahil olan "programlanabilir" obje sayisi. Artik bataryasi olan her seye kod yaziyorsun. Bunu da birileri yazacak.

Başlıktaki mevzu bu zaten, ben yazılımcı sayısının artışından yakınmıyorum, 3 saatlik c++ kursunu bitirip yazılım öğrencem, sonra her gün yeni bir dil öğrenip paraya para demeyecem diye gaza gelen arkadaşlara üzülüyorum, direkt olarak ilk mesajdaki şu cümlelere binaen yorum yaptım.

Peki herkese yazılım öğrenmesini tavsiye etmek ne kadar mantıklıdır? Ortalık temel seviyede yazılım bilen insanlarla doldu, taştı.

Diyelim ki benim bir çocuğum, yeğenim vs. var. Bundan 15-20 sene önce olsa

-Derslerine iyi çalış, herhangi bir bilgisayar mühendisliğini tuttur, bir şekilde diplomayı aldıktan sonra sırtın yere gelmez
ya da
-Madem derslerin çok kötü/üniversite sınavını kazanamıyorsun/vasat bir bölüm okuyorsun vs. o zaman yazılım öğrenmeyi deneyebilirsin

derdim. Şimdi olsa; top üniversitelerden birine girebiliyor musun, girsen bile rekabetçi misin, sektöründe inanılmaz bir rekabet var onlarla rekabet edebilecek/sürdürebilecek misin, sürekli öğrenmen, sürekli çalışman gerekecek, derslerini verirken bir yandan başka şeyler de öğrenmelisin, kendini pazarlamayı da network oluşturmayı da bileceksin, bunları yapsan bile mezun olduktan sonra belki birkaç yıl sürüneceksin, eskiden olduğu gibi x mezunusun tamam o zaman yarın gel başla durumu bitti çünkü tecrübeli yazılımcı arıyorlar şu anda, seni kimse yetiştirmek istemeyecek, tahmininden çok daha düşük ücretler teklif edecekler vs. vs. diye bir saat kafa ütülerim.

Alaylı yazılımcı olmaya çalışıyorsa da emin misin, bak piyasa sandığın gibi değil, bu kurslar genellikle para tuzağı ve sana çok bir şey katmazlar, git güzelce derslerine çalış ve bari üniversitede alakalı bir bölüm oku, diploma çok kıymetli bir şey, senin şu anda rekabet edebilecek seviyeye bile gelebilmen çok zor, youtube'daki umut tacirlerine kanma vs. diye değil bir saat, günlerce aylarca kafa ütülerim.

Zaten bitwise ve count hocalarım çok iyi açıklamış. Ben de bir tane abi ile konuşmuştum 1 yıl önce o bana ben işe alım yaparken top 10 üniversitedeki kişileri elemiştim demişti çünkü onu işe almam için sadece diploma yetmiyor, kendini geliştirmemiş demişti. Benim bu sohbetten anladığım gidebileceğin en iyi üniversiteye gidip kendini yetiştirmek, umarım herkes amaçlarına ulaşır.

Son düzenleme:
Yazılım geliştiricisi olmayı insanlar çok kolay sanıyor, sırf bilgisayara ilgi ve merakı var diye bunu yapabileceklerini sanıyorlar. Bu sebeple de giriş seviyesine çok fazla yığılma oluyor. Üzerine oturduğu yerden para kazanma miti de ekleniyor haliyle. Yazılımcı geliştiricisi veya bilgisayar mühendisi, ne derseniz artık, olmak hiç kolay değil. Bir kere mesleki olarak sürekli öğrenmek şart. Birşeyler öğrenmekten çok, nasıl daha iyi öğrenebilirimi öğreniyorsunuz çünkü inanılmaz fazla konu olduğundan hepsini öğrenebilmeniz zaten mümkün değil. Bir de bu öğrenilecek şeylerin sürekli olarak güncellenmesi işin zorluğunu arttırıyor. Mesai kavramı yok. Mesai dışında da özellikle ilk yıllarınızda kendinizi geliştirebilmek adına ciddi çaba sarf etmek gerekiyor. Bu da iş - hayat dengesini zorlaştırıyor. İş kod yazmanın yanı sıra problem çözmeye de dayanıyor. Bu problemi nasıl çözerim, nasıl bir yaklaşım geliştirmeliyim, daha önce bu tarz bir problemle karşılaşanlar neler yapmış gibi sorunların cevaplarını bulabiliyor veya en azından deniyor olmak gerekiyor. Bu noktada da Google'da yaşanılan sorunla ilgili araştırma yapmanın önemi artıyor. Ben bu forumda yazılan çoğu kod sorusuna bakıyorum aslında pek çoğunu Google'da aramayla bulabilirsiniz ama insanlar Google'ın bu gücünden haberdar bile değil. Üzerine artık ChatGPT'de var. Soruyorsun direkt söylüyor. Kendisini geliştiren kişi elbette bu yığılmadan sıyrılabilir ama bir noktada artan çalışan sayısı ve şirketlerin plansız alımı sonucu herhangi bir layoff'dan etkilenebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı