Herkesin yazılım öğrenmesi

Konuyu açışımın üzerinden 1.5 sene geçmiş. Benim bu konudaki düşüncem daha da sağlamlaştı. 10 yaşından 25 yaşına kadar milyonlarca genç yazılım programlama ile para kazanmak umuduyla bu işe yoğunlaşıyor. Bir lise son sınıf öğrencisini yoldan çevir %70 mühendis olmak istiyorum diyecektir.
Meslek okuyorsa böyle demesi normal. Elektrik Elektronik okuyacak adam tıp okumak istemeyeceğine göre elektrik elektronik mühendisi olmak isteyecek tabi. Ama Anadolu okuyacak adam için bilemem ki dediğin %70in ancak %25i mühendisliğe gidebilecek üniversiteyi kazanabilecektir. Geri kalanı ya işsiz kalacak ya da daha 12'ye geçmeden okulu bırakacak. MESEM'e açığa geçecek veya işçi olarak çalışmaya başlayacak.

Ekleme: Ayrıca o yoldan çevirdiğin kişi YKS'ye 2-3 hafta kala çalışacağım kafasında. Her gün muhtemelen eve "bugün Shaco mu oynasam? Jett ile nasıl bir taktik geliştirsem? Bugün acaba rank atlayabilecek miyim? gibi sorularla gidiyor.
Aslında Riot sağ olsun ülkeyi iyi batırıyor. Maalesef dediğim şey gerçek. Tabi iş oyunla da bitmiyor futbol denen virüs te bu öğrencilerin başından alıyor neden bu 2 şeyi örnek verdim 5 senelik lise tecrübemden çıkarttım. Bu 2 şey genellikle öğrencileri bozuyor ve adam 11.sınıfta çalışmaya başlaması gereken sınava 2 hafta kala çalışıyor. Sonra mühendis olacağım diyor. ilk yüz bine girip arkadaşlarına kendini takdir ediyor ilk yüz bin çok iyi bir şeymiş gibi.

Son düzenleme:
@Maxtoric @bitwise söyledikleriniz görüşümü destekler nitelikte. Zaten benim de gelecekte hiç kimse bu işi yapamayacak gibi bir iddiam yok. Lakin @bitwise'nin bahsettiği kesime maruz kaldıkça fikirlerimde haklı olduğumu görüyorum.

@Maxtoric @bitwise söyledikleriniz görüşümü destekler nitelikte. Zaten benim de gelecekte hiç kimse bu işi yapamayacak gibi bir iddiam yok. Lakin @bitwise'nin bahsettiği kesime maruz kaldıkça fikirlerimde haklı olduğumu görüyorum.
Kendinle çelişiyorsun.

Fikrin; "Herkes öğrenecek, değeri düşecek."*
@bitwise 'ın fikri; "Öğrenmek isteyen çok, ama hepsi öğrenemiyor. Hedefine ulaşamıyor."

Nasıl senin fikrini destekliyor olabilir ki?

*: Bu çıkarımı şu cümlen üzerinden yapıyorum;
Bundan 100 yıl önce nasıl okuma yazma bilenler belli yerlere gelebiliyordu ama artık herkes okuma yazma biliyor ve önemli bir vasıf sayılmıyorsa; 30-40 sene önce bilgisayar kullanmayı bilenler nasıl el üstünde tutuluyor ama bugün sıradan bir işse, 10 sene sonra da yazılım kodlama bilmek fayda etmeyecek.

Senin dedigin -> "Herkesin yazilim ogrenmesi"
Gercekte olan durum -> "Herkesin yazilim ogrenmek istemesi"

Sektorde onemli hicbir projeye imza atmamis Anadolu Universitesi Felsefe mezunlarinin verdigi Python kurslariyla cok iyi noktalara gelecegini sanan liseli arkadaslarin olusturdugu kuru kalabalik herhangi bir tehdit unsuru degil meslegin gelecegi acisindan. Bu durum hakkiyla muhendislik okumak isteyeni demotive etmemeli.

Senin dedigin -> "Herkesin yazilim ogrenmesi"
Gercekte olan durum -> "Herkesin yazilim ogrenmek istemesi"

Sektorde onemli hicbir projeye imza atmamis Anadolu Universitesi Felsefe mezunlarinin verdigi Python kurslariyla cok iyi noktalara gelecegini sanan liseli arkadaslarin olusturdugu kuru kalabalik herhangi bir tehdit unsuru degil meslegin gelecegi acisindan. Bu durum hakkiyla muhendislik okumak isteyeni demotive etmemeli.
Umarım dediğin gibi olur benim dediğim gibi olmasının bana bir katkısı yok.

Umarım dediğin gibi olur benim dediğim gibi olmasının bana bir katkısı yok.

Senin dedigin su nokta dogru -> "Bundan 100 yıl önce nasıl okuma yazma bilenler belli yerlere gelebiliyordu ama artık herkes okuma yazma biliyor"

Temel programlama becerisi de okuma yazma gibi olacak. Ben ilkokul reklamlarinda goruyorum hatta bu durumu. Bahattin Ozel Kolejinde bebelerimiz Python ogreniyor tarzi reklam panolari goruyorum.

Ama bu durum meslegi yok etmeyecek. Soforluk gibi, araba kullanmayi belirli bir yasin ustundeki herkes biliyor ama bunu profesyonel seviyede yapamiyor cogu.

Senin dedigin su nokta dogru -> "Bundan 100 yıl önce nasıl okuma yazma bilenler belli yerlere gelebiliyordu ama artık herkes okuma yazma biliyor"

Temel programlama becerisi de okuma yazma gibi olacak. Ben ilkokul reklamlarinda goruyorum hatta bu durumu. Bahattin Ozel Kolejinde bebelerimiz Python ogreniyor tarzi reklam panolari goruyorum.

Ama bu durum meslegi yok etmeyecek. Soforluk gibi, araba kullanmayi belirli bir yasin ustundeki herkes biliyor ama bunu profesyonel seviyede yapamiyor cogu.
Hocam haklısınız ama.

Şoförlük tamamen tecrübe ve yetenek işi. Yazılım günümüzde yetenek + tecrübe istiyor. Yapay zeka gibi yazılımlar gelişiyor bu durumda ne olacak peki ?

Şimdi bile temelde olsa işlevli yazılımlar yapa biliyorlar. ( ve sadece bizim göre bildiğimiz bu )

Hocam haklısınız ama.

Şoförlük tamamen tecrübe ve yetenek işi. Yazılım günümüzde yetenek + tecrübe istiyor. Yapay zeka gibi yazılımlar gelişiyor bu durumda ne olacak peki ?

Şimdi bile temelde olsa işlevli yazılımlar yapa biliyorlar. ( ve sadece bizim göre bildiğimiz bu )

Yapay zeka da yazilim gelistirme yapan bir grup insani isinden edecek. Fakat farkli bir gruba da yeni is imkanlari saglayacak. Ben 2024 yilinda yapay zekanin beklenilenin aksine daha fazla is yuku getirdigini goruyorum, her firma "Yapay Zeka asistani" tadinda eklentiler pazarlamaya calisiyor ve bunlari biz muhendisler yaziyoruz elbette.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı