Herkesin yazılım öğrenmesi

Gelecekte ciddi sorun olacağını düşünüyorum. Bence o kadar çok insan programlama öğrenecek ki, artık girebileceğimiz bir iş bile kalmayacak. Ve bu çok ciddi bir sorun!

Bir de şöyle bir şey var, herkes Python öğrenebilir. Ama herkes Python ile veri analizi yapamaz. Herkes C öğrenebilir, ama herkes kernel yazamaz...

Gelecekte ciddi sorun olacağını düşünüyorum. Bence o kadar çok insan programlama öğrenecek ki, artık girebileceğimiz bir iş bile kalmayacak. Ve bu çok ciddi bir sorun!

Bir de şöyle bir şey var, herkes Python öğrenebilir. Ama herkes Python ile veri analizi yapamaz. Herkes C öğrenebilir, ama herkes kernel yazamaz...

Konuyu açışımın üzerinden 1.5 sene geçmiş. Benim bu konudaki düşüncem daha da sağlamlaştı. 10 yaşından 25 yaşına kadar milyonlarca genç yazılım programlama ile para kazanmak umuduyla bu işe yoğunlaşıyor. Bir lise son sınıf öğrencisini yoldan çevir %70 mühendis olmak istiyorum diyecektir. Türkiye'nin en iyi 5 üniversitesi yılda 10 bin mühendis mezun ediyor. Bugün 15 yaşındaki bir arkadaşımız "Ben yazılımı olacağım" diyor ama o mezun olana kadar yakşalık 150-200 bin mühendis mezun olmuş olacak. Fakülte okumayıp kendini bu alanda geliştirenler de cabası.
Bundan 100 yıl önce nasıl okuma yazma bilenler belli yerlere gelebiliyordu ama artık herkes okuma yazma biliyor ve önemli bir vasıf sayılmıyorsa; 30-40 sene önce bilgisayar kullanmayı bilenler nasıl el üstünde tutuluyor ama bugün sıradan bir işse, 10 sene sonra da yazılım kodlamabilmek fayda etmeyecek.

Elbette bu işin içinde de belli başlı şeyleri nadir kimselerin yapabildiğini söyleyebilirsiniz. Her sektörde olduğu gibi bu işin de çetrefilli yanları ve bunların üstesinden gelecek nadir kalifiye yazılımcılar olacaktır. Ama yazılımı olup para kazanma ümidi ile ve hatta "Üniversite sana bir şey katmaz sen kendini geliştir" mottosu ile kendini gerçekten geliştirenler bile gelecekte işsiz kalacaklar. Kendini bu alanda çok geliştirdiğini işi çözdüğünü düşünenler de kötünün iyisi maaşlar ile tutunmaya çalışacaklar. Çünkü herkes diyor ki "Bu işte kendin geliştiren kazanır, şunu yapan kazanır bunu yapan öne çıkar..." diyorlar. Bu gibi şeyleri topluluğun küçük bir kısmı yapıyor olsaydı gerçeklik payı olabilirdi. Ama bu işe giren herkes bunları dediği için fayda etmiyor.

Çünkü herkes diyor ki "Bu işte kendin geliştiren kazanır, şunu yapan kazanır bunu yapan öne çıkar..." diyorlar. Bu gibi şeyleri topluluğun küçük bir kısmı yapıyor olsaydı gerçeklik payı olabilirdi. Ama bu işe giren herkes bunları dediği için fayda etmiyor.
Bunun denmesinin sebebi herkesin kendini geliştirmeyi başaramamasi. Topluluğun tümü denese de küçük bir kısmı başarılı oluyor. Rekabetçi oyunları profesyonel düzeyde oynamak gibi düşün. Herkes oyun oynuyor, profesyonel düzeyde oynayanlar bu işte kendini geliştirmiş ve öne çıkmış olanlar. Halbu ki rekabetçi oynayan herkesin hedefi daha iyi hale gelmek. Herkesin bilmesi hiç bir şey değiştirmeyecek çünkü herkes programcı gibi düşünemiyor. Herkes bu gelişimi yapamıyor. Karmaşık algoritmaları anlamıyor. Bırak karmaşıklari bazıları daha asal sayi algoritması gibi açık basit algoritmaları anlamıyor daha.

Senin gibi düşünenler zaten başta otomatik eleniyor, problem yok sektör gayet canlı ve istihdam imkanları da yüksek. Böyle at gözlüğü takıp, sığ değerlendirmelerle analiz yapıp bu sektöre girmeyen gerçekten çok fazla kişi var, heves edip başlayanların ise tahammül sınırı 5-10dk. Üniversiteden mezun olan çoğu genç bir cacık bilmiyor, çok çok azı kendini geliştirip mesleğini yapabiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı