Hisse senedi satın almak

ihsans?

Decapat
Benimki biraz merak aslında. Bir şirketin hisse senedini satın aldığında o şirkete ortak oluyorsun bildiğime göre. Bir şirketin %0.1'ine sahipsen o şirket ay sonunda 1000 TL kazandı diyelim. Senin hesabına da 1 TL yatıyor mu? Mantıksal olarak bu doğru?

Benimki biraz merak aslında. Bir şirketin hisse senedini satın aldığında o şirkete ortak oluyorsun bildiğime göre. Bir şirketin %0.1'ine sahipsen o şirket ay sonunda 1000 TL kazandı diyelim. Senin hesabına da 1 TL yatıyor mu? Mantıksal olarak bu doğru?
O senedin değeri 1₺ artıyor diye biliyorum.

Borsada para kazanmanın en temel mantığı; düşük fiyattan alım yapıp, fiyatlar yükseldiğinde satış yapmak ve alım – satım arası farktan kazanç elde etmektir. Örneğin bir X hisse senedinin gelecekte değer kazanacağını düşünüyorsunuz ve bu hisse senedini fiyatı ''düşükken'' satın alırsınız. Eğer ileride yükselirse satış yaparak aradaki farktan parayı kazanırsınız.

Borsayı takip etmek, şirketleri tanımak ve strateji kurup uzmanları dinlemek önemli.

Ben kazandığım paranın çoğunu borsaya ve dövize oynuyorum, birkaç yıl sonra yüzümü güldürecek. İnanıyoruz çocuklar. :D

@Jira 'nın söylediğine ek olarak hisse senedini satmadan da gelir elde edilebilir. Şirketler yıl sonunda elde ettikleri kardan kar payı dağıtmayı tercih edebilirler. Daha çok yeni hissedar çekebilmek adına yapılan bir çeşit teşvik ödemesidir bu fakat çok düşük miktarda sahip olunan hisselerde bunlar sembolik rakamlar olacaktır.

Bu aralar sağlık sektörünün artığını tahmin ediyorum alınacaksa banko gibi bunlardan almak gerek yanlışım var mı?

Bu koronavirüs henüz tüm dünyayı sarmamışken Japonya'daki bir cruise gemisi (Diamond Princess) karantinadaydı, sonra başka cruise gemileri de karantinaya alındı vs. O sıralar dünyadaki cruise turizminin lider şirketlerinden biri olan ve Diamond Princess'in de sahibi Carnival Corporation'un hisseleri iyice çakıldı. Hala diplerde olabilir bakmadım hiç. Pandemi bittikten sonra bu sektör silinip gitmeyeceğine göre cruise şirketlerinin ciddi bir yükselişe geçeceği konuşuluyordu, yeni tahminler ne yöndedir bilemiyorum.

Şuradan son 1 yıl verilerine alınıp Coronavirüs çakılması görülebilir. Sonradan azıcık toparlamışlar ama.

Merhaba,

Bankalar aracılığı ile hisse senedi alabilir, satabilirsiniz. Kısa süreli alım&satım işlemleri için finans kuruluşları ile çalışmalısınız. Lütfen çalışmayı düşündüğünüz finans kuruluşunu araştırın, internet üzerinden şikayet almışmı kontrol edin.

Kısa vadede alım&satım yaparak kazanmak hem çok riskli hemde büyük miktarlarda paralar gerektiriyor. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için youtube'dan ekonomistleri takip edebilirsiniz, güvendiğiniz bir finans firmasından destek alabilirsiniz.

Halka arz edilen hisse senetlerini borsa üzerinden satın alıp biriktirebilirsiniz. Bir firma hisse senetlerinin belirli bir kısmını halka arz etmiştir. PETKIM'in %34.5 'lik kısmı halka arz edilmiştir; yani tüm hisselerini (%100) toplasanız bile firmanın %34.5'ine sahip olmuş olursunuz. Şirket yılda 1000TL kazandı ise 34.5TL size ait olan kısmı oda elinizde tüm hisselerini bulundurduğunuz için.

Ekonomi okur yazarlığınız olmadan borsa'ya girmenizi tavsiye etmem. Lütfen Forex işlemlerinden de uzak durunuz. Yürümeden , maratona katılmak gibi olur.

Bir hissenin değeri düşükken alırsın ve fiyatı yükseldiğinde satarsın kısaca bu ama . Arkadaşlar ben bunu sormadım .Yani google'ın hissesini satın aldığında sonuçta sende ona ortak olmuş oluyorsun ve şirketin belli bir kısmı sana ait. Gelen paradan (şirketin kazandığı ciro) sen niye kazanamıyorsun bize niye gelmiyor bunu sordum.? Yada geliyormu ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı