Hitler neden kaybetti?

Bu diğer tarih konuları gibi derin bir konu. Burada iki paragraf ile çok sağlıklı anlatmak pek mümkün değil ama özet geçebiliriz.

Komutanlarını pek dinlediği söylenemezdi ve her zaman aceleciydi. Aynı anda birden fazla cephede savaşmak zorunda kaldı. Bir tarafta Müttefikler varken bir yandan da Sovyetler ile savaştı. Kaynaklarını ikiye bölmek zorunda kaldı. Bu da yetmezmiş gibi uçuk kaçık projelere yatırım yaptı. Bütün bunlara rağmen Almanya'nın bu kadar dayanabilmesi bile şaşılacak durum.
 
Azıcık da tarih konuşalım. Sizce almanlar hitler ile devasa bir güce sahip olmasına rağmen neden kaybetti?

Bana göre en büyük nedenlerinden biri Sscb'ye saldırmasıydı.

Kibri yüzünden olduğunu düşünüyorum. Sscb askerleri o dönem Çanakkale askerleri gibi direndiler ve aynen Çanakkale savaşı'ndaki gibi kibrlenen rakip kaybetti, yürekten savaşan kazandı fakat ne nazileri ne de komünist SSCB'yi günahım kadar sevmem.
 
Burada çoğu kişi; kış, generallerin çılgınlığı, çift cephe demiş. Bunlar kısmı olarak doğru olsa da en büyük sebep bu değil. En büyük sebep petrol ve diğer ham maddelerin eksikliğidir. Avrupa petrol ve diğer ham madeler konusunda pek zengin değil. Hitler de kaynak eksikliğinin farkındaydı. Planını anlatmak gerekirse:

Fransa'da büyük bir miktarda çelik kaynağı var. Fransa teslim olduğunda bu kaynaklar alman kontrolüne geçti. İngiltere'nin, Fransa teslim olunca onun da teslim olacağını düşündüğü için bu kısmı pek umursamamıştı. Zaten Hitler'in hedefi her zaman sovyetlerdi. Fakat almanların en büyük sorunu her zaman petroldü. Romanya'daki belirli bir miktar petrol Almanya'nın Romanya'yı baskılamasına sebep oldu. Fakat bu bile yeterli olmadı. Operasyon barbarossa başlamadan önce bile almanların petrol rezervleri bitmişti/bitmeye yakındı. Sovyet topraklarında ilerledikçe baltıklardaki ve Ukrayna'daki belirli bir miktar petrol ile devam ettiler. Petrol krizi en büyük sonuçları 1941 ve 1942'de kendini göstermeye başladı. Sovyetlerin kafkaslardaki petrol rezervleri almanları oraya doğru yöneltti. Hitler bu andan sonra gözünü leningrad ve Moskova'dan çekerek Stalingrad'a yöneldi. Stalingrad'ın bu kadar önemli olmasının sebebi idil nehrinin son hattı olmasıydı. Stalingrad alman kontrolüne girerse sovyetler kafkasları koruyamazdı. Bu da almanların tüm petrol sorununun çözülmesi demekti. Fakat stalingrad muharebesi 6. alman ordusunun teslim olması ile sonuçlandı ve almanların son umudu da suya düşmüş oldu.

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da "eğer almanlar petrol rezervlerini kontrol edebilse bile savaşı kazanabilecek miydi?" sorusudur. Evet almanların petrol sorunu çözülmüş olacaktı fakat tek kriz petrol değildi. Almanlar her türden kaynakta yokluk yaşıyorlardı. Burada ne olacağını pek bilmiyorum ama bu duruma rağmen ittifak kuvvetlerinin kazanma olasılığı az bir farkla olsa da daha yüksekti bence. Birleşik krallığın dünyanın en büyük kaynak haznesi+askere alınabilecek asker sayısı ve amerikan endüstri'si pek de durdurabilecek bir kuvvet değildi. Evet savaş çok daha uzardı ve çok daha fazla insan ölürdü ama eninde sonunda ittifak kuvvetlerinin zaferini görürdük.

Almanya aslında kaynak eksikliğinden kaybetmeye mahkumdu. Fransa'nın stratejisi bile sınırlarını tutup almanların teçhizatının bitmesini beklemekten oluşuyordu.
 
Tamamen hırs ve egosuna yenik düşüp SSCB'ye saldırması sonun başlangıcıydı. Yani batı cephesini bitirip sonra saldırsaydı sonuç bambaşka olabilirdi. Ayrıca ikmal hatlarının birbirinden kopması ve Ukrayna'dan itibaren kötü coğrafya ve hava koşulları yüzünden Naziler istedikleri şekilde yönetemediler harekatı. Bunun üzerine bir de D-Day gelince geçmiş olsun zaten. Gücü bir yerde bitti maalesef.

Ayrıca ek olarak yanlış yönetilen üretim hatları ve üretim maliyetleri yüzünden silah araç ve ekipman üretimi çok sekteye uğradı. Yani cephede asker var ama ekipman sıkıntısı tavan noktaya ulaşmıştı bir süre sonra.

Bütün bunların sonucunda ve SSCB'nin adeta sürü gibi kalabalık saldırısı sonucunda zaten zayıflamış olan Alman cepheleri bir sıra buğday sapı gibi yıkıldı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı