Neden Almanlar kaybetti?

Eki Görüntüle 1227102
Sorduğum soru başlıktaki gibi: Neden? Savaşın başından beri Sovyetleri birçok kez kuşatarak milyonları öldürmüş olan bir devlet Stalingrad Savaşında sadece 333 bin kayıp vererek nasıl yıkılır?
Bir çok nedeni var fakat benim bildiğim Stalingrad'da kaybetmelerinin sebebi kanatlarda yeteri kadar asker olmaması.

Nedenini say say bitiremem de şöyle bir özet geçeyim.
-Boşa harcanan hava kuvvetleri(Luftwaffe Stalingrad'da çok etkisiz kalmışdı)
-Saçma sapan emirler örnek: Belçika sınırında iken 3 gün dur emri verilmesi.
-Dengesiz müttefiği Japonya yüzünden Amerika'ya savaş açmaları.
-Stalingrad kadar önemsiz bir şehre ordu yığmaları.
-Sovyetlerin sanayiyi batıdan doğuya çekmesi.
-Moskova'da ezici bir üstünlük olmasına rağmen girilmemesi(eğer Moskova'ya girilseydi savaş alman galibiyeti ile sonuçlanırdı)
-Tiger gibi ağır tanklara fazla önem verilmesi.
-İkmal hatlarının kesilmesi
-Sovyetlere dalmaları.
-Baharlık kıyafetlerle Rus avcılığı oynamaları(bari mont al yanına be adam)
-Normandiya çıkartmasında tamamen mekanizeden uzak bir orduya sahip olmaları.
-İtalya'ya gereğinden fazla yardım etmeleri.
-Stalingrad'daki komutanlara ne olursa olsun teslim olma denilip bir nevi ölüme terk edilmesi.
Ve daha say say bitiremiyeceğim şeyler.

Eki Görüntüle 1227102
Sorduğum soru başlıktaki gibi: Neden? Savaşın başından beri Sovyetleri birçok kez kuşatarak milyonları öldürmüş olan bir devlet Stalingrad Savaşında sadece 333 bin kayıp vererek nasıl yıkılır?
Ben de bir soru sormak istiyorum; Almanlar kaybetmeseydi Osmanlı devleti hala yaşar mıydı?
Hocam osmanlı devleti bu savaşın kaybı ile evet büyük bir borca girdi.Yine yıkılırdı.Fakat sadece hızlandı.

Ben de bir soru sormak istiyorum; almanlar kaybetmeseydi osmanlı devleti hala yaşar mıydı?

2. dünya savaşında osmanlı yoktu hiçbir şey etki etmezdi 1. dünya savaşını diyorsan osmanlı devleti ayakta kalırdı ama pek modern bir yer olmazdı diye düşünüyorum.

Eki Görüntüle 1227102
Sorduğum soru başlıktaki gibi: Neden? Savaşın başından beri Sovyet'leri birçok kez kuşatarak milyonları öldürmüş olan bir devlet stalingrad savaşında sadece 333 bin kayıp vererek nasıl yıkılır?

Aslında 333 bin kayıpla alakası yok tabii var ama eskiye göre daha çok kayıp alıyor bir de kış geliyor tabii kış geldiği zamanlarda geri çekiliyorlar daha çok bence gerideki cephelerde kayıp veriyorlar ayrıca stalingrad a saldırmak yerine Moskova'ya saldırsaydı kazanırdı.

Son düzenleme:
Kış, Rusya'nın çoğunlukla arazi bir ülke olması vs. diyenler var da, Almanlar, Sovyetlere karşı Avrupa'da da savaş kazanamadı ki? Almanlar, Doğu cephesinde ilerleyemeyince geri çekilmek zorunda kaldı ve Sovyetler Berlin'e kadar geldiler. Kendi topraklarında bile yenildiler. Bakıyorum, Almanların Sovyetlere karşı kazandığı bir savaş bile yok. Almanya'da mı kış ülkesiydi?

Eki Görüntüle 1227102
İngiltere ile savaşırken üstüne sovyetlere savaş açıp yakalattırdıkları Meksikanın ABD'ye savaş ilan etmesi isteği ile ABD'ninde savaşa katılması ile büyük bir hata yaptılar, zaten Fransa düşmüştü tek İngiltere kalmıştı Sovyetlere girmesi saçma.

Sebebi belli. Fazla hızlı genişlediler. Aslında Ruslar haricinde yıldırım savaşları oldukça etkili oldu. Fransa Polonya çekler Avusturya gibi ülkeleri kolaylıkla işgal ettiler.

Stalin ile saldırmazlık paktını da bu yüzden yaptı. Fazladan bir cephe istemedi. Lakin güç ve teknolojik üstünlük ile gelen kibir iyice dengesiz hale getirdi. Üst düzey generaller Hitler'e Ruslar konusunda defalarca uyarıda bulundular ama dinlemedi. Anlıyorum Bakü petrollerine ulaşmak istiyordu doğal düşmanı komünistleri ezmek istiyordu ama bunun için aslında daha iyi hedef bizdik. Gertrude operasyonu uygulansaydı almanlar karşısında bir işgale uğrayacaktık. Bakü petrollerine daha rahat bir şekilde ulaşabileceklerdi.

Genç ve ülke yıkan ve kurduran savaşlardan sonra genel nüfusun da azlığı ile elimizden geleni yapardık. Zorlukta çıkarırdık ama teknolojik ve nüfus eksiklikleri ile yenilirdik.

Almanlarla 1.dünya savaşında birlikte savaşmamızın da bu operasyona maruz kalmamızın sebeplerinden bence. Türklerin savaşçılığını bilen beraber ittifak olduğumuzu bilen ve kendince saygı duyan bir psikopattı. Lakin Hitler'e güven olmazdı. İlişkiler o dönemde iyi bile olsa alman çıkarları için yeri geldiği zaman saldırırdı.

Rus yenilgisi sonrası hem batı hem doğudan gelen saldırılara dayanmak mümkün değildi. Aslında yapması gereken savaşın kötüye gideceğini anladığı yerde yaşam alanı diye ilan ettiği Avusturya çekler ve Polonya'nın birazını alıp ateşkes ilan edecekti. Lakin son gün dahi Berlin'de sıkışmışken bunu kabul etmedi.

Ruslara karşı blitzkrig tekniğini neden yapmadılar? Veya yapamadılar?

Aslında bir nebze yaptılar. Almanların ilerlemesi bunda başarılı olduklarını da gösterir ama Rusya büyük bir coğrafya. Almanlar bir süre iyi gittiler ama dümdüz toprakları olan tarih boyunca işgale uğramış doğal koruması olmayan Polonya'ya benzemez. Ya da Fransa'nın savunamadığı geçiş noktaları gibi yerler yok. Kış aylarına geldiğin zaman Rus coğrafyası doğasıyla öldürmeye başlıyor.

Uzun yıllar devam eden bir savaşın içine sen böyle kuvvetli bir ülkeye saldırıyorsun. Fransa yanı başın. Polonya yanı başın. Burası öyle değil. Çağın teknolojisini de düşünürsen lojistik sıkıntılar var. 200 km ye cephane yetiştirmeye benzemez.

Belki sadece Rusya ile uğraşsan fethet cephenin kuvvetlendir ilerle. Fethet yerini kuvvetlendir ilerle gibi adım adım gitsen yenersin. Lakin İngiltere bir tarafta Amerika diğer tarafta potansiyel cepheler düşmanlar varken Rus ayısına saldırmak akıl karı değil. Zaten genel yenilgiyi de bu yüzden aldılar. Rus cephesi hiç açılmasaydı normandiya ile Fransa geri alınır. Hollanda vs kurtulurdu ama çekler ve polonyalılar için kimse uğraşmaz. Kurtulan yerleri zafer sayardı. Almanlarda yaşam alanı ilan ettikleri Çek Avusturya ve Polonya'yı alır ve keyfine bakardı.

Aslında bir nebze yaptılar. Almanların ilerlemesi bunda başarılı olduklarını da gösterir ama Rusya büyük bir coğrafya. Almanlar bir süre iyi gittiler ama dümdüz toprakları olan tarih boyunca işgale uğramış doğal koruması olmayan Polonya'ya benzemez. Ya da Fransa'nın savunamadığı geçiş noktaları gibi yerler yok. Kış aylarına geldiğin zaman Rus coğrafyası doğasıyla öldürmeye başlıyor.

Uzun yıllar devam eden bir savaşın içine sen böyle kuvvetli bir ülkeye saldırıyorsun. Fransa yanı başın. Polonya yanı başın. Burası öyle değil. Çağın teknolojisini de düşünürsen lojistik sıkıntılar var. 200 km ye cephane yetiştirmeye benzemez.

Belki sadece Rusya ile uğraşsan fethet cephenin kuvvetlendir ilerle. Fethet yerini kuvvetlendir ilerle gibi adım adım gitsen yenersin. Lakin İngiltere bir tarafta Amerika diğer tarafta potansiyel cepheler düşmanlar varken Rus ayısına saldırmak akıl karı değil. Zaten genel yenilgiyi de bu yüzden aldılar. Rus cephesi hiç açılmasaydı normandiya ile Fransa geri alınır. Hollanda vs kurtulurdu ama çekler ve polonyalılar için kimse uğraşmaz. Kurtulan yerleri zafer sayardı. Almanlarda yaşam alanı ilan ettikleri Çek Avusturya ve Polonya'yı alır ve keyfine bakardı.
Hocam Blitzkrieg'in saldırı sırasında çekilmiş bir videosu var mı?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı