HP Omen 15-EN1015NT uzun kullanım incelemesi

Merhaba, 1 aydır yoğun bir şekilde bu laptopu kullanıyorum. 1 ay önce bilgisayarı 11.709.99TL karşılığında aldım. Pek çok ağır oyun ile; gerek işlemcimi, gerek de ekran kartımı çok zorladım ama aldığım sıcaklık değerleri kesinlikle çok iyiydi. Şu anda boşta yazı yazarken işlemci sıcaklığım 49 derecede, ekran kartı sıcaklığım ise 41 derecede.
Bulunduğum oda ise 30 derece. Antalya'da yaşıyorum.

Öncelikle işlemci ile başlamak istiyorum.

Laptopta AMD Ryzen 7 5800H bulunuyor. 45W TDP değerine sahip bir işlemci. Hearts of Iron 4 gibi işlemci isteyen bir oyunda maksimum 92 dereceyi gördü işlemcim normal fan ayarlarında ama fan hızını en yükseğe çıkardığımda ise maksimum 82 derece sıcaklığı gördüm.
Ders dinlerken işlemci stress altında değilken çok sessiz çalışıyor ama işlemci stress altında iken ne yazık ki HP'nin yazılımı kaynaklı sessiz çalışıyor. Bu da 92 derece gibi sıcaklıklara neden oluyor. Bu sıcaklık değerleri klavyeyi hiç etkilemiyor ama kılavyenin altında 92 derece olduğunu hissetmiyorsunuz, elinizi yakmıyor ama az biraz da olsa ısıtıyor. Bu Antalya'da yaşamamdan kaynaklanıyor da olabilir.


Ekran kartına geçecek olursam:

Laptopta RTX 3060 mobil var ve 100W gücünde çalışıyor. Ekran kartını stresse ne kadar sokarsam sokayım 80 dereceyi geçmiyor; gerek fan en yüksek hızda çalışırken, gerek yazılım tarafından kontrol edilirken.
Ekran kartını Minecraft'ı RTX ile çalıştırmama rağmen sadece 79 dereceyi görebildim, yani sıcaklık olarak çok iyi bir bilgisayar.

Ne yazık ki bu makalemde RAM ve SSD gibi parçalara çok değinemeyeciğim ama her ikisinin de gayet yeterli olduğunu belirtmek isterim. Ufak bir not düşmem lazım. 512 GB SSD'nin sadece 476 GB miktarı kullanılabilir. Sebebi ise HP'nin yazılımları yüzünden. Ayrıca 8 GB RAM böyle bir sistem için çok düşük olmuş. Kesinlikle 16 GB veya üstüne yükseltilmeli.
144Hz ekran ise kişiyi üzmeyecek kadar yeterli.

Tasarım ve kasa konusuna gelirsek:

Alüminyum ve plastik karışımı bir kasaya sahip. Ekran sert plastik iken klavyenin bulunduğu alan alüminyum benzeri bir metal. Bu metal ısı geçirmese de çok kolay çizilebilecek bir metal olduğunu belirtmemde fayda var. Dış tasarım olarak oldukça sade bir tasarıma sahip. İş veya okul ortamında çok sırıtmayacak bir tasarıma sahip. Klavyesi ise oldukça yeterli. Bu yazının yarısını kendi klavyemden, yarısını laptopun klavyesinden yazdım. Oldukça yeterli bir klavyeye sahip. Laptop klavye ışıklandırması hakkında çok yorum yapamayacağım çünkü çok ışıklı bir şekilde kullanmadım ve daha ışık yazlımını dahi bilmiyorum ama tatmin edecek bir seviyede ışığı var. Klavyede kullanılan font çok hoşuma gitti, "İ" tuşu biraz farklı ama göze çok batmıyor. Klavyede NumPad yok ve klavyeye alışmak biraz zaman istiyor. Hala klavyesine alışamadım 1 aylık yoğun kullanımım sırasında. Bu bir miktar hala kendi klavyemi kullanmamdan da kaynaklı olabilir.

Bilgisayarın mikrofonu açıkçası kötü. Online ders ve benzeri toplantılar için iş görür ama oyun için pek işinizi görmez. Hoparlör ise gayet yeterli ama ses kalitesi çok iyi diyemem. Film izlemek, oyun oynamak, ders dinlemek için yeterli ama müzik işleri için yetersiz olacağını düşünüyorum. Webcam ile pek bir tecrübem olmadı, o yüzden ne söylesem yalan olur.

Diğer özelliklere gelecek olursam:

Cihazda Intel'in Wi-Fi 6.0 destekleyen Wi-Fi kartı var. Bu kart ile beraber Miracast teknolojisi de geliyor. Bu sayede kablosuz görüntü aktarımı ile televizyonuma bağlayıp büyük ekrandan dizi veya film izleyebildim.
Gecikme değerleri ise gerçekten hissedilir derecede çok düşük hem Wi-Fi hem de Miracast için. Bir de Bluetooth 5.0 teknolojisi var ama hiç kullanmadım.

Aklınızda herhangi bir soru veya test kaldı ise sormaktan çekinmeyin. FPS değerlerini merak ettiğiniz bir oyun varsa yazabilirsiniz. Oynayacak oyun arıyorum zaten :) Not: Bilgisayarda çok parmak izi kalıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@ArthurMorgan33 Sınırlarında çalışmış cihaz:) Ekran kartı maksimum sıcaklık 80 derece olmalı ve işlemcide oyuncu olduğu için 95 derece olması lazım uzun ömürlülük açısından ama bu sıcaklık devamlı olamaması gerekli. Acer Nitro 5 bilgisayarım var, İşlemci R5 4600H maksimum ağır testlerde 80 derece ekran kartı 70 derece geçmiyor. Genellikle oyunlarda işlemci 70 derecelerde ekran kartı 60 derecelerde çalışıyor. Şimdi benim kart düşük falan demek yerine bu özellikte Asus Tuf, Monster Abra ve HP Pavilion var onlar da sanırım daha yüksekti ısı değerleri. Hele ki söylediğim markalarda 10. nesil Intel 90 derece üstü sıcaklıkta çalışıyormuş ve bu yüzden ekran kartı da 70 dereceler üstü oyunlarda sıcaklık görüyormuş.
 
@ArthurMorgan33 Mesajımı erken yolladım, geç oldu kusuruma bakmayın düzenledim mesajımı. Benim kullanmış olduğum bilgisayar özellikleri aynı olan rakiplerine göre buz gibi çalıştığını düşünüyorum.
 
@ArthurMorgan33 Anlıyorum ama Pavilion yine sıcak çalıştığını söyleyen var. Sonuçta oyuncu olmayan cihazlarda ağır yükte 90 derece üstü gören var. Aynı özellikte söylediğim cihazlara bak rakiplerine göre çok iyi. Normal kullanımda fan sesi yok, işlemci 34 harici ekran kartı 35 derece.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı