HP Omen Max 16 vs ASUS ROG Zephyrus G16

Bütçe
140.000 TL
Hocam soğutmasının iyi olmadığına katılmıyorum. Almadan önce onlarca kullanıcı yorumu okudum. Herkes bir videoda 100 derecelere dokundu diye birbirine sorup duruyor sıcaklıklarım nasıl diye. Halbuki anormal bir sıcaklık yok Omen’de. Asus’te numeric keypad yok. Lenovo’da portlar yanlarda windows hello yok. Razer zaten ilgimi çekmiyor. Benim bu laptop yerine alabileceğim bir diğet laptop belki Acer Predator olabilirdi ama o da Türkiye’de yok şu anda. En çok gözüme ilk hoş gelen kesinlikle Lenovo Legion Pro idi. Sadeliğini seviyorum. Ama sadelik deyince Omen ikinci sırada geliyor. Tabi klavyesindeki RGB pavyon havasını saymazsak.

Sonuç olarak 200 serisi işlemciler 110 dereceye kadar stabil çalışabiliyorlar. Testlerde gördüğünüz 100-103 derecelik değerler anlık peakler ve çoğunlukla unleashed modunda overclock ile gelinen sonuçlar.

Paraya kıyma derdim zaten yoktu. Ben 18” asus scar alıyordum geçen gün. Ama 18” i incelediğimde bana göre olmadığına karar verdim. Çok büyük her şeyden önce ve onunla kafelere gidip çalışamam.

Legion çok istedim ama portların yanda olmasını istemiyorum. Cad çizimle uğraşan birisi olarak laptopun sağ ve solunun boş olması önemli. 2025 yılı notebookların çoğu bu konuda kötü bir tasarıma sahip. Ama Omen’i seçtiğime pişman değilim. Olur da kronik bir sorunla karşılaşırsam kü bu her laptopta başıma gelebilir iade ederim. Sürekli oyun da oynamayacağım zaten evdeki PC’m 14900K 5090 RTX bir sistem. Ama arada evde olmadığında ihtiyacım olursa elbette elimin altında güçlü bir laptop olması benim için önemli

Hocam elbette dikkate alıyorum. Ama ortalama 100 derece bir sıcaklık zaten yok. Kronik bir sorunla bu ürünü piyasaya sunamazdı zaten HP. Ben de laptop alırken önce ihtiyacımı belirleyip sonra ihtiyacıma uyan en uygun laptop hangisi ise fiyattan bağımsız ona yöneliyorum. Yani parasında değilim. Lenovo alıp iade eden de okudum, omen alıp iade eden de… Her kullanıcının farklı bir sorunu çıkıyor kendilerince. Keşke Legionda istediğim o iki özellik de olsaydı hiç düşünmezdim. Omen’i ama beğeniyorum. Hem tipi, hen ekranı bana fazlasıyla keyif veriyor. Umarım kutusunu açınca da aynı şekilde düşünürüm tabi.

Ben de ilk defa laptop almıyorum ama nedense ben laptopta işlemci ısılarının ne seviyelere çıktığıyla çok ilgilenmiyorum. Desktop PC yapıyor olsam şu anda yaptığım gibi o ayrı, onun soğutucusuna kadar kendimiz seçip alıyoruz orada elbette önem veriyorum ama fabrikadan çıkıp gelen bir laptopa zaten müdahale edemem. O yüzden biraz hem markaya hem de kendime güvenerek herkesin yorumlarını da tabi dikkate alarak karar veriyorum. Omen gerçekten ilk tercihim değildi ama aradığım özellikler sürpriz bir şekilde bir tek Omen’de toplanmış. Ramde soğutucu sökmeye gerek yok bu arada. 2 tane ssd slotu var. Cihazla brlikte gelen ssd soğutucunun altında. Onu değiştirmek için evet soğutucuyu da sökmek gerekiyor. Ama diğer ssd slotu boşta ve soğutucu sökmeden direkt takılabiliyor ssd. Ben zaten 2tb lık modeli aldığım için ssd değişimi ile işim olmayacak. Ram de 64. En fazla ikinci bir ssd takarım o da zaten direkt takılabiliyor. Ana ssd yi değiştirmeme gerek yok.

Bence piyasadaki diğer laptopların bu özellikte olanlarının fiyatlarına bakınca bence beni fazlasıyls memnun edecekmiş, bu bedele değiyormuş gibi geliyor. Cihaz gelsin göreceğiz tabi. Ama inan ben ne cpu ne de gpu testi yapmayacağım. Gerek yok. Bir oyun kurup en fazla oynarken sorun yaşıyor muyum ona bakarım.

Hocam yanlış anlama elbette sen de iyi niyetinle yazıyorsun. Ben de kötü bir algı olmadı kesinlikle. Sadece “keşke almasaydın” ifadesi bence çok yerinde bir ifade değildi diye düşünüyorum. Yani elbette hocam senin önem verdiğin kriterleri düşünerek belki bunu yazıyorsun ama yukarıdakilerde benim kendi düşüncelerim. Ben bir sorun yaşayacağımı düşünmüyorum. Benim tek endişem bu laptopu video ve fotoğraflarda gördüğüm kadar elime geldiğinde beğenip beğenmeyeceğim olur en fazla. Zaten full spec bir cihaz alıyorum. 3 aşağı 5 yukarı hepsi benzer ve yakın sonuçlar veren cihazlar aynı speclerde.
hocam cihaz henüz eline ulaşmadığı için keşke almasaydin dedim. Yoksa laptop eline ulaşmış olsa kullanıyor olsan zaten bu yorumu yapmazdim ve o durumda hoş olmszdi tabi ki ama hazır siparisi iptal de edebilme şansı varken neden yardımci olmak yerinde olmasin onu anlamadım sadece😅 onun dışında bir şey demeyecegim çünkü zaten kafanda kabul etmişsin hocam güle güle kullan inşallah sorunsuz kullanmak nasip olsun iyi forumlar dilerim

hocam cihaz henüz eline ulaşmadığı için keşke almasaydin dedim. Yoksa laptop eline ulaşmış olsa kullanıyor olsan zaten bu yorumu yapmazdim ve o durumda hoş olmszdi tabi ki ama hazır siparisi iptal de edebilme şansı varken neden yardımci olmak yerinde olmasin onu anlamadım sadece😅 onun dışında bir şey demeyecegim çünkü zaten kafanda kabul etmişsin hocam güle güle kullan inşallah sorunsuz kullanmak nasip olsun iyi forumlar dilerim

Teşekkürler hocam. Dediğim gibi yerine almak istediğim bir laptop bu yıl çıkmadı. Günlerdir araştırıyorum. Bakalım hayrlısı. :)

@Dwain hocam peki asıl soruyu soruyorum şimdi. Cihazı genel olarak çalışmak için alıyorsanız ve evinizde kullanabileceğiniz hâlihazırda 5090 masaüstü bulunuyor ise oyunlar için; neden statik görüntü (CAD çizimleri yaparken ya da diğer iş uygulamalarında) karşısında zamanla yanacak olan OLED panel olan bir modeli tercih ettiniz? Panelde hiç yansıma önleyici bir katman olmaması da cabası. Kafe gibi aydınlık ortamlarda yansımalar çok sinir bozucu hâle gelebiliyor.

@Dwain hocam peki asıl soruyu soruyorum şimdi. Cihazı genel olarak çalışmak için alıyorsanız ve evinizde kullanabileceğiniz hâlihazırda 5090 masaüstü bulunuyor ise oyunlar için; neden statik görüntü (CAD çizimleri yaparken ya da diğer iş uygulamalarında) karşısında zamanla yanacak olan OLED panel olan bir modeli tercih ettiniz? Panelde hiç yansıma önleyici bir katman olmaması da cabası. Kafe gibi aydınlık ortamlarda yansımalar çok sinir bozucu hâle gelebiliyor.
Daha önce deneyimim olmadı. İlk defa oled alacağım. 5090 rtx almama gerek yok aslında ama farklı birçok markanın fiyatları omen max 16’nın 5090 versiyonundan pahalı. Aradığım özellikler de olduğu için ve fiyatı da uygun olunca aldım. 5090’ın nimetlerinden yararlanacak mıyım, sanmıyorum. Ama aradaki fiyat farklarını düşününce uzun vadeli bir cihaz olsun dedim. Oledlerin yanma konusu bence şans işi olmalı. Yani ne zaman gerçekleşir ya da gerçekleşir mi bilmiyorum. Yansıma konusunu ben de düşündüm. Ama önemli olan arkamda ışıklı bir alan olmasın yeterli. Bir de benim kullandığım uygulamalar beyaz renk arka planı. Işıklı alanlarda kurtarır sanıyorum. Deneyim edip göreceğiz hocam ben de bilmiyorum şu anda ama oled olması hoşuma gidiyor.

Daha önce deneyimim olmadı. İlk defa OLED alacağım. 5090 RTX almama gerek yok aslında ama farklı birçok markanın fiyatları Omen Max 16'nın 5090 versiyonundan pahalı. Aradığım özellikler de olduğu için ve fiyatı da uygun olunca aldım. 5090'ın nimetlerinden yararlanacak mıyım, sanmıyorum. Ama aradaki fiyat farklarını düşününce uzun vadeli bir cihaz olsun dedim. OLED'lerin yanma konusu bence şans işi olmalı. Yani ne zaman gerçekleşir ya da gerçekleşir mi bilmiyorum. Yansıma konusunu ben de düşündüm. Ama önemli olan arkamda ışıklı bir alan olmasın yeterli. Bir de benim kullandığım uygulamalar beyaz renk arka planı. Işıklı alanlarda kurtarır sanıyorum. Deneyim edip göreceğiz hocam ben de bilmiyorum şu anda ama OLED olması hoşuma gidiyor.

OLED zaten kaçınılmaz en iyi ekran teknolojisi ancak kullanım alanı daha çok medya tüketimi ve oyun tarafına kaymış durumda tam olarak farkını görebilmek adına. Yanma durumu kaçınılmaz bir şey ne yazık ki, teknolojinin getirdiği bir quirk olarak görebiliriz bunu. Her bir pikselin ayrı yaşam ömrü var ve bu ömrün ne kadar uzun olacağı panel lotosu (fabrikadan çıkan bazı paneller diğerlerine göre daha az dayanıklı oluyor teknolojide diğer her üründe olduğu gibi misal IPS ekranların bazılarında ışık sızması çok denk gelmesi gibi düşünün.) ve parlaklık, statik görüntü kullanımı (Windows barını gizleme ve cihazı kullanmıyorken en geç 1 dakika içinde uyku moduna geçmesi gibi) kısacası kullanıcıya bağlı olarak değişen etkenlere bağlı. Düşük parlaklıkta ve dikkatli bir kullanım sonucu cihazın ömrü dolmadan sorun yaşayacağınızı sanmam. Sadece full parlaklık açıp saatlerce Excel'de çalışma yapmaya uygun bir panel değil. :D

OLED zaten kaçınılmaz en iyi ekran teknolojisi ancak kullanım alanı daha çok medya tüketimi ve oyun tarafına kaymış durumda tam olarak farkını görebilmek adına. Yanma durumu kaçınılmaz bir şey ne yazık ki, teknolojinin getirdiği bir quirk olarak görebiliriz bunu. Her bir pikselin ayrı yaşam ömrü var ve bu ömrün ne kadar uzun olacağı panel lotosu (fabrikadan çıkan bazı paneller diğerlerine göre daha az dayanıklı oluyor teknolojide diğer her üründe olduğu gibi misal IPS ekranların bazılarında ışık sızması çok denk gelmesi gibi düşünün.) ve parlaklık, statik görüntü kullanımı (Windows barını gizleme ve cihazı kullanmıyorken en geç 1 dakika içinde uyku moduna geçmesi gibi) kısacası kullanıcıya bağlı olarak değişiyor etkenlere bağlı. Düşük parlaklıkta ve dikkatli bir kullanım sonucu cihazın ömrü dolmadan sorun yaşayacağınızı sanmam. Sadece full parlaklık açıp saatlerce Excel'de çalışma yapmaya uygun bir panel değil. :D
Olabilir. Yok zaten arada oyun da oynarım bir şeyler de izlerim :) Az önce bu arada eksik ifade ettim. Diğer markaların 5080 model fiyatları neredeyse benim aldığım 5090 fiyatından daha pahalı. O yüzden 5090 omen iyi bir fırsat. Ama parasından dolayı kesinlikle tercih etmedim. Ama hala Legion’a da bakıyorum. Dış görünüş ve duruş Legion’da sanki daha çok hoşuma gidiyor. Ama Legion 7i modelinin sanırım 5090 versiyonu şu anda gelmeyecek. Ben hiç görmedim.

Olabilir. Yok zaten arada oyun da oynarım bir şeyler de izlerim :) Az önce bu arada eksik ifade ettim. Diğer markaların 5080 model fiyatları neredeyse benim aldığım 5090 fiyatından daha pahalı. O yüzden 5090 omen iyi bir fırsat. Ama parasından dolayı kesinlikle tercih etmedim. Ama hala Legion’a da bakıyorum. Dış görünüş ve duruş Legion’da sanki daha çok hoşuma gidiyor. Ama Legion 7i modelinin sanırım 5090 versiyonu şu anda gelmeyecek. Ben hiç görmedim.
Evet Legion'un 5090'ı henüz yok ortalıkta. 14. nesil cihazlarında da aynı durum olmuştu geçen sene ve ilk 4080 olan gelmişti Türkiye'ye. 4090 ise birkaç ay sonra giriş yapmıştı. Dediğiniz gibi fiyatları göz önüne alırsak HP'nin izlediği politika o kadar göz önüne çıkarıyor ki cihazı diğer tüm seçenekler direkt mantıksız geliyor birazcık düşününce. Muadilleri 64gb/2tb speclerini en düşük 180k'dan satıyor ama OLED versiyonlu 5080 Omen Max 16 140'a alınabiliyor. Fazladan 1k dolar ödemeye gerçekten gerek yok durum böyle olunca, sadece IPS variantının daha iyi olmasını beklerdim ben. %100 dci p3'ü kapsayan bir panel koymaları gerekirdi sgrb yerine. Durum böyle olunca OLED'i seçmemek zorlaşıyor. Ekte yurt dışı fiyatları bırakıyorum, bu fiyatlara nazaran ülkemizdeki fiyat politikası çok ama çok saçma.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-05-11-15-36-24-202_com.reddit.frontpage.jpg
    Screenshot_2025-05-11-15-36-24-202_com.reddit.frontpage.jpg
    96,6 KB · Görüntüleme: 27
Evet Legion'un 5090'ı henüz yok ortalıkta. 14. nesil cihazlarında da aynı durum olmuştu geçen sene ve ilk 4080 olan gelmişti Türkiye'ye. 4090 ise birkaç ay sonra giriş yapmıştı. Dediğiniz gibi fiyatları göz önüne alırsak HP'nin izlediği politika o kadar göz önüne çıkarıyor ki cihazı diğer tüm seçenekler direkt mantıksız geliyor birazcık düşününce. Muadilleri 64gb/2tb speclerini en düşük 180k'dan satıyor ama OLED versiyonlu 5080 Omen Max 16 140'a alınabiliyor. Fazladan 1k dolar ödemeye gerçekten gerek yok durum böyle olunca, sadece IPS variantının daha iyi olmasını beklerdim ben. %100 dci p3'ü kapsayan bir panel koymaları gerekirdi sgrb yerine. Durum böyle olunca OLED'i seçmemek zorlaşıyor. Ekte yurt dışı fiyatları bırakıyorum, bu fiyatlara nazaran ülkemizdeki fiyat politikası çok ama çok saçma.
Evet kesinlikle. Bizde ÖTV işi bozuyor. Ayrıca KDV oranı çok yüksek. İster istemez pahalıya geliyor. Yurt dışına çıkınca da alırım istersem ama klavye düzeneğini Türkçe Q tercih ediyorum.

Omen’de de sevmediğim şeyler var ama fokus olmamaya çalışıyorum. Aksi taktirde Omen’i de elersem şu anda ilgimi çeken bir cihaz kalmıyor. Bir ara elim gitti geldi iptal etsem mi diye tam anlamıyla karar verene kadar ama sanırım etmeyeceğim. Kararsız da değilim de acaba aslında aradığım her şeyin olup da henüz farketmediğim başka bir cihaz daha var mı diye bakındım o kadar.

Yurtdışındaki kullanıcılara da redditte bayağı sordum. Genel olarak herkes memnun ve öneriyor.

Şimdi karşıma bir model çıktı mesela. İstediğim özelliklere bu da sahip Alman markası ama ilk defa duyuyorum:

Tek farkı Mini Led olması Oled yerine. Tek o kısmını sevemedim.

Son düzenleme:
Evet kesinlikle. Bizde ÖTV işi bozuyor. Ayrıca KDV oranı çok yüksek. İster istemez pahalıya geliyor. Yurt dışına çıkınca da alırım istersem ama klavye düzeneğini Türkçe Q tercih ediyorum.

Omen’de de sevmediğim şeyler var ama fokus olmamaya çalışıyorum. Aksi taktirde Omen’i de elersem şu anda ilgimi çeken bir cihaz kalmıyor. Bir ara elim gitti geldi iptal etsem mi diye tam anlamıyla karar verene kadar ama sanırım etmeyeceğim. Kararsız da değilim de acaba aslında aradığım her şeyin olup da henüz farketmediğim başka bir cihaz daha var mı diye bakındım o kadar.

Yurtdışındaki kullanıcılara da redditte bayağı sordum. Genel olarak herkes memnun ve öneriyor.

Şimdi karşıma bir model çıktı mesela. İstediğim özelliklere bu da sahip Alman markası ama ilk defa duyuyorum:

Tek farkı Mini Led olması Oled yerine. Tek o kısmını sevemedim.
Erazer Lenovo'nun yan sanayi markası gibi bir şey hocam. Ben yine de ana markalar dışına çıkmazdım bu kadar yüksek bütçede. (HP, Asus, Dell, Lenovo vs)

MiniLED de fena değil blooming sorununu göz ardı ederseniz. Çok fena parlıyor MiniLED paneller ve çok güzel HDR deneyimi yaşatıyorlar parlaklıkları yüzünden.

Erazer Lenovo'nun yan sanayi markası gibi bir şey hocam. Ben yine de ana markalar dışına çıkmazdım bu kadar yüksek bütçede. (HP, Asus, Dell, Lenovo vs)

MiniLED de fena değil blooming sorununu göz ardı ederseniz. Çok fena parlıyor MiniLED paneller ve çok güzel HDR deneyimi yaşatıyorlar parlaklıkları yüzünden.
Tamam ben daha önce duymamıştım Erazer'ı ama Alman bir marka olunca bir anda şöyle bir göz attım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı