Huawei Matebook 13 2019 İncelemesi

Merhabalar.

Bugün sizlere, Huawei'in Matebook 13 model Ultrabook'unu inceleyeceğim.





Ne zamandır laptop arıyordum. İlk düşüncem, güçlü donanımları olduğu için gamerbook almaktı, fakat ekranlarının o kadar da iyi olmadığını görünce ve taşınabilirliklerinin de sınır olduğunu fark edince bundan vazgeçtim.

Bu sebeple Ultrabook'lara yöneldim ve araştırmalarım sonucu Matebook almaya karar verdim.

Genel Bakış:

Cihaz, piyasada bulunan aynı fiyat bandındaki Ultrabook'lara göre daha ince ve buna rağmen aynı donanım özelliklerine sahip.

Cihazın Türkiye'deki konfigürasyonu, 8. Nesil Core i5 8265U, 8 GB RAM ve 256 GB M.2 SSD donanım seçenekleriyle geliyor. Bu bileşenler, aynı fiyat bandındaki çoğu Ultrabook'ta da bulunmakta.

Ürünün tasarım hatları, klavye ve ekran tasarımı, dışarıdan bakınca "Macbook" ürününü andırıyor.

Cihaz orijinal Windows 10 ile birlikte geliyor.



Kutu Tasarımı:



Kutu İçeriği:

Cihazın basit bir kutu içeriği var. Kutunun içinde bulunanlar:
  • Matebook 13 2019
  • 1.5 metre, Type - C to Type - C Şarj Kablosu
  • USB Type - C hızlı şarj adaptörü
  • Yaklaşık 500 TL değerinde, TYPE- C dönüştürücü kiti



Temel Donanım:

Cihaz, U serisi i5 işlemci ve Intel HD Graphics 620 ile geliyor. Yurtdışında farklı ve daha iyi donanım seçenekleri olsa da, Huawei ülkemizde en alt donanım seviyesindeki cihazı satmayı tercih etmiş. Cihazın içinde Samsung'un ürettiği, NVMe model ve M.2 standartında, 256 GB SSD geliyor. Bu depolama alanı ileride yetmeyebilir gibi gözükse de, M.2 SSD modülü Macbook'da olduğu gibi anakarta lehimli değil. 80 mm M.2 SSD yuvasında geliyor, ki bu da ileride kolayca yükseltme yapılabilineceği anlamına geliyor. Fakat anakarta lehimli olarak gelseydi bile sorun olmazdı, zira kasayı ince tutabilmek için çoğu şeyden feragat etmek gerekiyor.

Cihazın 8GB RAM'leri hakkında fazla bilgi olmasa da, genel kanı anakarta lehimli olduğu yönünde. Bu normal bir durum, zira boyutu olabildiğince küçük tutabilmeniz için olabildiğince küçük bir paketleme yapmaya ihtiyacınız var.

Cihazın gayet yeterli bir soğutması var. Bu cihazda harici ekran kartı olmamasına rağmen 2 fanlı çözüm kullanılmaya devam edilmiş. Gayet serin ve sessiz çalışmakta. Kütüphane gibi sessiz yerlerde kullanacaksanız fan sesi problem oluşturmayacaktır.

Cihazda 2 adet alt tarafa bakan Dolby Atmos destekli hoparlör bulunuyor. Sesi cidden yüksek ve yeterli. Ayrıca bir dizüstü bilgisayardan beklenmeyecek derecede net.

Batarya olarak karşımıza nispeten daha küçük bir çözüm çıkıyor. 41.8 Wh 3670 mAh 11.4 V bataryası mevcut. Buna rağmen batarya süresi gayet yeterli. Ama daha fazla olabilirdi.

Cihazda hızlı şarj desteği mevcut. Vaad edilen şarj süresi ise 2.5 saat

Cihazın iç tasarımı (harici ekran kartlı modelidir, ekran kartı dışında tüm donanımları aynıdır.):


Resim kaynağ: ultrabookrewiew.com

Tasarım:

Cihazın şaşırtıcı derecede minimalistik ve kompakt bir tasarımı var. Taşıması gayet kolay ve toplu taşımada dahi kullanılabilir. Bunların metal alışım bir gövdeye sahip. Ekranının esneme oranı düşük ve menteşe sistemi gayet sağlam. Cihazdaki menteşe sistemi, ekran ve soğutma giriş-çıkış çözümleri, Macbook ile benzerlik göstermekte. Gayet şık bir tasarımı var diyebilirim. Cihazın ağırlığı ise yaklaşık 1.3 kg.

Cihazın sağ tarafında bir adet kulaklık-mikrofon combo çıkışı ve bir adet Type-C portu bulunuyor. Burada bulunan port veri aktarma ve cihazı şarj etme görevini üstleniyor.

Cihazın sol tarafında ise sadece bir adet Type - C portu bulunuyor. Bu port ise veri aktarmaya ve görüntü çıkışı işlevi görüyor.









Ekran:

Cihazın en beğendiğim özelliklerinden birisi ekranı. Diğer ultrabooklara göre başarılı bir ekranı var. 2160 x 1440p 2K çözünürlüğünde 250 DPI bir panele sahip. Ayrıca ekranın 3:2 oranında olması da, benim gibi kod yazanlar ya da forumda dolaşanlar için güzel bir artı. Zira bu sayede ekran, dikey yönde daha çok yer kaplıyor. Özellikle VS Code'da ekranı ikiye bölüp kullanan biri olarak bu özelliği çok sevdim.

Fakat tam ekranda film ya da video izlerken altldan ve üstten boşluk kalabiliyor. 3:2 ekran oranı için normal bir durum.



% 150 Scale'de Sosyal:



% 125 Scale'de Sosyal:



% 100 Scale'de Sosyal:



Şarj Adaptörü:



Type C Dönüştürücü:





Klavye ve Parmak İzi Sensörü:


Bu boyutuna rağmen cihazda tam boy klavye bulunuyor. 2 kademeli arkadan aydınlatmalı ve su dökülmesine dayanıklı bir klavyesi var. Cihazdaki ışık sensörü sayesinde, ortam ışığı azaldığında otomatik açılabiliyor, ya da Hall sensörü sayesinde cihazı hareket ettirdiğiniz zaman otomatik açılabiliyor.

Tok ve sağlam hissiyatlı bir klavyesi var.

Klavyenin sağ üstünde, yuvarlak biçimde açma kapatma düğmesi ve parmak izi okuyucu bulunuyor. Huawei burada, telefonlarda kullandığı çözümü kullanmış.

Gayet hızlı çalışan bir sensörü var. Ayrıca cihazı açarken tuşa bastığınız anda otomatik olarak parmağınızı okuyor ve kilit ekranında beklemeden Windows'a giriş yapıyor.



Cihaz Testleri

CPU-Z Ekranı:



CPU-Z Testi:



CrystalMark SSD Hız Testi:





Cinebench R15 Testi ve Sıcaklık Değerleri:



Cinebench R20 Testi ve Sıcaklık Değerleri:




GeekBench 4.4.2 Testi:



GeekBench 5 Testi:



Sonuç:

Huawei gayet başarılı bir işe imza atmış. Gerek boyut, gerek donanımi gerek tasarım ve gerek performans olarak gayet iyi bir cihaz.

Cihaz genel olarak mobiliteye önem veren fakat performanstan ve sağlamlıktan ödün vermek istemeyenlere hitap ediyor.

Cihazın sistem testleri beni fazlasıyla şaşırttı. Özellikle SSD testi ve Cinebench R20 testi gayet yeterli.

Cihazı Lightroom'da kullandım ve gayet akıcı bir şekilde çalışıyor.


Değerlendirme:

  • Gayet güzel bir ekrana sahip. Keskinliği ve renk doygunluğu gayet iyi.
  • Tasarımı ince ve sağlam. Taşırken ve dar alanlarda kullanırken kolay sağlayacaktır.
  • Kompaktlığına göre gayet iyi donanımı ve soğutması var.
  • Hoparlörleri gayet güzel.
  • İçinden Type C dönüştürücünün çıkması güzel bir nokta.

  • Bataryası daha iyi olabilirdi.
  • Ekran parlaklığı daha iyi olabilirdi.
  • RAM miktarı daha yüksek olabilirdi.
  • Thunderbolt 3 desteği yok
Macbook Serileri ile Karşılaştırma

Cihaz özellik olarak güncel Macbook Air modelinden daha iyi diyebilirim. Macbook ve Macbook Pro modelleri ile de benzer ve iyi olduğu yönleri var.

Fakat yine de, Macbook yada Matebook karşılaştırması yapmanın sağlıklı olacağını sanmıyorum.

Zira en temelinde işletim sistemi farkı var. Evet, iki cihaza da iki işletim sistemi yüklenebilir ama yine de MacOS cihazlar optimizasyon olarak bir tık daha iyi oluyor. (Benim gözlemim)

Ayrıca halihazırda Apple cihazlar kullanan (iPad, iPhone...) ya da Apple cihazlar için uygulama geliştiren birinin, Macbook seçmesi daha faydalı olur.

Kişisel görüşüm, böyle bir karşılaştırmanın sağlıklı olmayacağı.

Bu noktalar dışında, Macbook Air modeli ile yaklaşık 2000 TL ve Macbook Pro modeli ile de yaklaşık 3.500 - 4000 TL fiyat farkı var.


Bu ciddi bir rakam.

Son Not:

Gamebook bakarken agresif bir değişimle Ultrabook'lara yönelmemin en büyük sebebi boyutlar, ekran ve pil süresiydi.

Fakat burada önemli bir nokta var: Halihazırda iyi denebilecek bir masaüstü sisteme sahibim, bu nedenle laptop bakarken daha esnek davranabildim, özellikle donanım konusunda.


Ultrabook bakarken bu noktaya dikkat etmeniz önemli.


Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
@rtakak teşekkür ederim. Hayırlı olsun size de. Matebook 13, klavye ekran ve tasarım olarak biraz daha öne çıkıyor. 1 sene olacak neredeyse, gayet memnunum cihazdan. Vatan Bilgisayar'dan almıştım ben, gayet uygundu tabii o zaman. Ben aldıktan birkaç ay sonra Huawei bunları kendi de satmaya başladı, hediyeli olarak.

Hayırlı olsun, bir inceleme de sizden bekleriz.
 
Hocam indirim ne zamana kadar sürecek?
İndirim bu ayın sonuna kadar sürecekmiş 200 TL'lik kuponla birlikte 4800 TL'ye ben de almış oldum.
@SideWinder.
Hocam bugün itibarıyla Matebook 13 AMD 256 GB elime geçti. Kutuyu açtığımda Type-C dönüştürücüyü bulamadım daha sonra sitesine girip baktığımda kutu içeriğinde görünmüyordu 1900 TL ucuza aldım diyedir belki
Pil ömrünü korumak için neler yapıyorsunuz hocam?
 
Son düzenleme:
Duvar kağıdı için teşekkür ederim. Bende de Huawei Matebook 13 2019 var, siz piline nasıl bakıyorsunuz ? Nasıl bir kullanımınız var ? @SideWinder
 
@1024byte PC Manager'i kullanıyorum o noktada. %70'ten fazla şarj etmemeye, %20'nin altına düşürmemeye gayret ediyorum, evde falan kullanırken.

Onun dışında Undervolt yaptım. Bu sayede güç tüketimi de az olabiliyor.
 

Ben de PC Manager'i kullanıyorum %100'e kadar şarj ediyorum sonra prize takılı olarak kullanıyorum, haftada iki kere pilde kullanıyorum. Pil sağlığı raporuna CMD'den baktığımda %98 küsuratlı bir şeyler çıkıyor. Sizin pil sağlığınız kaç? Benim kullanımım doğru mu? Ben bilgisayarı pek zorlayacak işlemler yapmıyorum en fazla Edge kullanıyorum, undervolt işlemi uygulamalı mıyım? @SideWinder
 
Undervolt isteğe bağlı, günlük kullanımda gerek var mı tartışılır ama ben yine de konumu bırakayım:


Pil sağlığına baktığımda, "wear" olarak %2 civarı gösteriyor.
 
Yani bilgisayarı prize bağlı olarak mı kullanıyorsunuz? Pek anlayamadım @SideWinder

Elimden geldiğince prize bağlı kullanmamaya çalışıyorum. Şarjı bitmişse, %70'e kadar dolduruyprum ve çıkarıp kullanmaya devam ediyorum. Dışarda kullanırken %100'e kadar dolduruyorum ama evde pek pilde bırakmıyorum.

Ancak ben de ne yapacağımı tam bilmiyorum zira her kafadan bir ses çıkıyor bununla alakalı. Kimisi şarjda bırakmak zararlı diyor kimisi zararsız...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…