Rehber Hunt: Showdown mermi türleri

Merhaba. Hunt: Showdown'a yeni başlayıp zorlananlar çok var çünkü oyuna gerçekten alışmak gerekiyor. Yeni başlayan arkadaşlar için veya yeni başlamamış olup da mermi türleri hakkında detaylı bilgisi olmayanlar için böyle bir rehber yapmak istedim. Oyunu neredeyse ilk çıktığı zamandan beri oynuyorum ve söyleyebilirim ki doğru mermileri kullanmak bazı durumlarda çok önemli olabiliyor.

s1.png


1. Temel Mermiler

Öncelikle oyunda temel olarak 5 tane mermi türü var. Bu mermi türleri bütün silahların varsayılan olarak kullandığı mermiler. Örneğin çoğu tabanca compact kullanırken pompalı silahlar shotgun mermisi kullanıyor gibi.




Ammo_icon_medium.png


Ammo_icon_shotgun.png


Ammo_icon_compact.png


Ammo_icon_long.png


special.PNG
Compact Shotgun Medium Long Special

Yukarıdaki tabloda gördüğünüz mermi türleri bahsettiğim temel mermiler. Yani silahı alınca içinde gelen mermiler. Silahların mermi türleri birbirinden farklı oluyor. En sonda "Special" diye bir mermi türü var dikkatinizi çekmiştir. Bu mermi türü aslında tek mermi değil. Special mermiler olarak geçen özel mermiler var. Bunlar bazı silahların mermilerini kapsıyor. Mesela arbalet kullanıyorsanız bunun attığı ok özel mermi olarak geçer. Aynı zamanda rehberde asıl anlatmak istediğim ve birazdan bahsedeceğim, silahın içinde hazır olarak gelmeyen, para verip almanız gereken ek mermiler de bu Special mermi kategorisine dahildir.



  1. matthias-wagner-ammo-box-02.jpg


    Temel mermi türlerini oyun içinde gördüğünüz yukarıdaki kutulardan yenileyebilirsiniz.

    g3p6owjvkgj61.png


    Ancak Special yani özel mermileri yenilemek için bu kutulardan bulmanız lazım.

    Special mermileri kullanan silahlar genelde ok, yay gibi silahlar olsa da oyunda iki adet silah dengeleme açısından özel mermi kullanır. Bunlardan birisi Dolch 96, diğeri Nitro Express Rifle.

    1.1 Temel Mermilerin Karşılaştırması

    Özel mermiler dışında "Compact", "Medium", "Long" ve "Shotgun" olarak geçen mermiler ise birbirinden hasar, delme gücü ve menzil bakımından ayrılıyor. Verdikleri hasara göre düşükten yükseğe doğru sıralarsak Compact < Medium < Long < Shotgun diyebiliriz. Delme gücüne göre sıralarsak Compact ile Shotgun düşük, Medium orta ve Long yüksek derece deliciliğe sahiptir. Menzilde ise Compact ve Medium mermiler orta menzile sahipken Shotgun mermileri düşük, Long mermiler ise yüksek menzile sahiptir. Özel mermi kullanan her silahın özel mermisi birbirinden farklı olduğu için özel mermiler değişiklik gösterir bu nedenle karşılaştırmaya katmadım.

    2. Ek Özel Mermiler

    Blog52.jpg



    Bu görselde oyundaki özel mermiler gösteriliyor.

    is-this-a-good-loadout-im-not-super-experienced-but-im-lvl-v0-1iid9gjgsfy91.png


    Avcılarınıza ekipman kuşanırken kullandığınız ekran yukarıdaki gibi. Kırmızı dikdörtgen içine aldığım yere bakarsanız silahlara ek mermi koyabildiğiniz kısmı göreceksiniz. Örneğin üst kısımda görünen pompalı silahın iki mermi yuvasından soldakine bakarsanız yanan bir mermi işareti görünüyor. Bu demek oluyor ki o yuvaya özel bir mermi olan "Dragon Breath" mermisi konulmuş.

    d715a9ef5a028522c5aa860d8d110d8a.jpg


    Yukarıdaki görselde de pompalı silahlarda kullanabileceğiniz özel mermiler gösteriliyor.

    Şimdi diğer ek özel mermi türlerinden bahsedeceğim. Oyunu İngilizce olarak oynadığım için maalesef mermilerin Türkçe isimlerini bilmiyorum ancak anlamanız için resimlerini de koyacağım.

    1. Incendiary

    Mosin-Nagant_Incendiary.png

    Bu mermi türü yakıcı özelliğe sahiptir. Bir düşman oyuncuya bu mermi ile vurursanız hasar verirsiniz ve ek olarak canının çok küçük bir kısmı yanar. Yanan can barı çok yavaş geri dolar. Ve eğer bu bar iyileşmeden tekrar bu mermi türü ile vurursanız bu sefer avcı yanmaya başlar ve söndürmesi gerekir. Söndürmedikçe can barı yanmaya devam eder ve bir bar tamamen yanarsa bir daha iyileştirilemez. Dezavantaj olarak ise mermi delici özelliğini kaybeder. Ve ateş edildiğinde arkasında iz bıraktığı için yerinizin daha kolay görünmesini sağlar. Düşman oyuncu dışındaki yapay zeka hedeflere ise tek mermide yakmaya başlar ve genelde tek mermide öldürür. Bu nedenle yapay zekayı temizlemek için iyidir. Ayrıca patlayıcı fıçıları patlatmak için idealdir. Genelde Bornheim silahı ile güzel olur.
2. Poison

Sparks_LRR_Poison.png



Bu mermi türü ise zehirleyici özelliğe sahiptir. Yine yapay zekaya karşı çok iyidir genelde tek atar. Düşman oyuncuya vurduğunuzda ise zehirleyerek belli bir süre boyunca kendini iyileştirmesini engeller, görüşünü ve duyma becerisini azaltır ve ses çıkarmasını sağlar. Ancak genelde oyuncular panzehir iğnesi kullandığı için PvP açısından çok tavsiye edilmez. Ek olarak yakında Meathead denen büyük zombilerden varsa zehirlenen kişiye kilitlenir ve kovalamaya başlar (çok zor ölen ve çok hasar veren bir zombidir).

3. High Velocity

Nagant_M1895_High_Velocity.png



High Velocity mermiler namludan daha hızlı çıkar. Bu uzun mesafe için avantajdır çünkü uzaktaki bir hedefe vururken normalde gidiş yönüne doğru önüne ateş etmeniz gerekir. Ancak high velocity mermiler daha hızlı çıktığı için genelde dümdüz üstüne sıkmanız yeterlidir. Dezavantajı ise silahların tepmesini birazcık artırır. Ek olarak eğer susturuculu bir silah kullanıyorsanız susturucudan çıkan sesi bir miktar artırır ve namludan çıkan ateş daha belirgin olur yerinizin görünmesini kolaylaştırır.

4. Spitzer

Lebel_1886_Spitzer.png




Spitzer mermi türü High Velocity'e benzerdir. Aynı şekilde uzak mesafeler için iyidir. Namludan hızlı çıkar (High Velocity'den daha hızlı) ve deliciliği daha yüksektir. Ancak hasarı normal mermiye göre düşüktür. Üst gövdeden 125'ten az hasar vurur. Bir miktar daha fazla silahın sekmesini sağlar. Kullanıldığı üç silahın üçü de 130+ hasarı olan silahlardır ancak bu mermi ile daha az vurursunuz.

5. Dumdum



Caldwell_Conversion_DumDum.png


Bildiğimiz domdom kurşunudur. Hedefe vurduğunuzda kanamaya sebep olur. Baskı kurmak için iyidir çünkü kanamanın durdurulması gerekir aksi takdirde hedefin canı azalmaya devam eder. Dezavantaj olarak namlu hızını azaltır, deliciliği kaldırır duvardan vs. geçmez ve headshot mesafesini kısaltır. Genelde ikili tabancalarda kullanılır.

6. Full Metal Jacket (FMJ)

Vetterl_Karabiner_FMJ.png


Full Metal Jacker mermilerin asıl amacı deliciliği artırmaktır. Örneğin compact mermi kullanan tabancalar metal yüzeyleri delemezken bu mermi türü ile delebilir. Ek olarak merminin hasarının düşmesini geciktirir. Normalde compact ve medium mermilerin 20 metreden sonra hasarı düşmeye başlarken FMJ kullanırsanız 40 metreye kadar hasarı düşmeden vurabilirsiniz. Dezavantaj olarak ise namlu çıkış hızını düşürür. Bu nedenle genelde tabancalara tercih edilir çünkü zaten tabancaların namlu hızı düşük olduğundan çok fark etmez. Tüfeklerde ise daha fazla hissedilir dezavantaj sağlar.

7. Explosive

Martini_Henry_Explosive.png



Explosive mermiler patlayıcı özelliğe sahiptir. Mermi boyutu büyüdükçe patlama da büyür. Namlu hızını ve hasarı düşürür ek olarak deliciliği yoktur. Genelde normal mermiden ziyade araç olarak kullanılır. Kapı ve pencereleri patlatma özelliği vardır genelde bu yüzden kullanılıyor.

8. Flechette

Shotgun_Flechette.png


Flechette mermiler pompalılarda kullanılır. Asıl özelliği kanamaya sebep olmasıdır. Genelde yüksek hasarı olan bir tabanca yanına alınır önce bu mermiyle rakibi kanatıp tabanca ile vurursunuz rakip kanamayı durdurmak zorunda kalır veya ölür. Ancak pompalıların tek atmasını imkansız hale getirir. Yakın mesafeden normal pompalı mermisi ile çok kolay tek atabilecekken bu mermi hiçbir şekilde tek atmaz bu nedenle aynı Explosive mermi gibi yardımcı olarak kullanılır.

9. Slug

Shotgun_Slug.png


Bu mermi türü de pompalılar içindir. Normal pompalı mermisinden farkı saçma olarak değil tek bir çekirdek olarak gitmesidir. Bu nedenle menzili normal pompalı mer misine göre daha yüksektir ve gövdeden çoğunlukla tek atar (orta-yakın mesafede). Ek olarak deliciliği de daha yüksektir. Dezavantajı ise nişan almadan (sağ klik ile) ateş ederseniz dengesiz olur yani doğru gitmez, tek atmaz vs. bu nedenle nişan alınarak kullanılması gerekmektedir. Bir de mermi sayısını düşürür yani normal pompalı mermisi yerine Slug alırsanız daha az sayıda merminiz olur.

10. Dragon Breath

Shotgun_DragonBreath.png


Yine pompalılar için kullanılan bir özel mermidir. Bildiğiniz pompalı için yanıcı mermidir. Düşmanın can barını yakar. Ancak tek atmak için gerekli olan mesafeyi düşürür yani normal mermi ile 10 metreden tek atacakken bu mermi ile 5 metreden atabilirsiniz (sayıları örnek olarak verdim tam bilmiyorum). Deliciliği de kaldırır. Genelde tercih edilmez.

11. Penny Shot

Shotgun_Penny_Shot.png


Pompalılar için kullanılır. Değişik bir mermi türüdür, deliciliği yoktur. Olayı şudur; normalde pompalı mermileri (sallıyorum) 10 saçma şeklinde gidiyorsa bu 5 saçma gider yani saçma sayısı azdır ama saçma başına hasarı fazladır. Ancak her bakımdan keskinliği azaltır yani mermiler tamamen şansa dağılır. Bazen uzaktan şansa hepsi kafaya gidip Full candan tek atabilirken bazen yakından hiçbiri tutmaz. Biraz şansa bağlıdır. Ancak yapay zekaya karşı ve boss kesmek için mükemmeldir. Bunlara yakından çok fazla hasar verir. Ayrıca ucuzdur, tercih edilebilir.

12. Starshell

Shotgun_Starshell.png


Neredeyse hiç kullanılmayan bir pompalı mermisidir. Güçlü de değildir. Kısaca hasarı düşüktür, deliciliği yoktur ama etrafa ışık yayar. Gece haritası geldiğinde veya karanlık yerlerde kullanılmak için işaret fişeği gibi bir şeydir. Ek olarak düşmanları yakar yani yapay zekaya genelde tek atar ama düşman oyuncular için sadece küçük bir yanma efekti verir hasarı da düşüktür hiçbir şekilde tek atmaz. Ayrıca yanıcı olduğu için yerdeki yağ sızıntılarını tutuşturabilir.

13. Shredder

Shredder.png


Sadece Nitro Express Rifle için kullanılabilir. Deliciliği düşüktür ama vardır. Kanamaya sebep olur. Namlu hızını düşürür. Kısaca Nitro Express için kanama mermisidir. Zaten Nitro Express 40+ metreye kadar tek atabildiği için genelde tercih edilmez. Ama daha uzak mesafeden vurursanız ağır kanamaya sebep olduğu için hem kanamanın durdurulması uzun sürer hem de fazla can götürür. Tercihinize göre alınabilir.

14. Poison Bolt

Handcrossbow_Poison_Bolt.png


Küçük arbalet için kullanılabilir. Attığınız yerde uzun bir süre kalan zehir bulutu oluşturur içine girenler zehirlenir. Ancak normalde tek atabilecekken bu mermi ile tek atamazsınız hasarı düşüktür. Ayrıca normal oklar atıldığı yerden geri alınabilirken bunlar tek kullanımlıktır. Ben genelde alıyorum çünkü arbalet ses çıkarmadığı için kargaları vs. uzaktan öldürmek için ideal (ördekleri öldürmez). Ayrıca giriş çıkışları kapatmak için de iyidir. Ancak Poison mer misinde olduğu gibi düşman panzehir iğnesi kullanmışsa etki etmez. Yapay zekayı öldürmek için kullanılabilir.

15. Chaos Bolt

Handcrossbow_chaos_bolt.png


Küçük arbalet için yanıltıcı mer midir? Atıldığı yerde birkaç silah sesi çıkarır böylece dikkati oraya çekebilirsiniz. Tek atmaz hasarı çok düşüktür ama zaten asıl amacı düşmana vurmak değil yanıltıcı ses çıkarmak. Yerden alıp tekrar kullanılamaz. Ek olarak patlayıcı fıçıları tek seferde patlatabilir (normal mermiler ile ya bir kere ateş edersiniz ve geç patlar ya da iki kere ateş etmeniz gerekir).

16. Choke Bolt

Handcrossbow_choke_Bolt.png


Gaz bombasının küçük hali ve elinizle değil küçük arbaletle atıyorsunuz. Çıkan gaz bulutunun alanı gaz bombasına göre daha küçüktür ve daha kısa süre kalır ama etkisi aynıdır. İçine giren düşmanların öksürmesini ve öksürürken ekranlarının sallanmasını sağlar. Zehir bulutunun ve ateşin üstüne atıldığında söndürür. Eğer takım arkadaşınızın bedeninini düşman yakmaya çalışırsa bununla söndürebilirsiniz. Ek olarak zehirli ok gibi kargaları öldürür. Ancak hasarı çok düşüktür ve tekrar kullanılamaz.

17. Explosive Bolt

Crossbow_Explosive_Bolt.png


Bu ok küçük değil büyük arbalet içindir. Atıldığı yerde patlar. Normal oka göre daha hızlı yere düşer çünkü daha ağırdır. Tekrar yerden alıp kullanılamaz. Çok tercih edilmez. Tek avantajı duvarın arkasında bir düşman varsa dibine bu oku atarak patlamadan hasar almasını sağlayabilirsiniz. Diğer patlayıcı mermi gibi aynı şeyleri yapar fıçıları vs. patlatabilir.

18. Shot Bolt

Crossbow_Shot_Bolt.png


Yine büyük arbalet için kullanılır. Bildiğiniz okun ucuna pompalı mermisi koyulmuş halidir. Sık kullanılır ve iyi bir mermi seçeneğidir. Tekrar yerden alıp kullanılamaz. Dezavantaj olarak normal oktan daha ağırdır yani daha hızlı yere düşer daha yükseğe nişan almanız gerekir. Ancak etkili mesafeyi kaldırır. Yani normalde arbalet belli bir mesafeden sonra tek atamazken bu mermi ile ne kadar uzaktan vurursanız vurun üst gövdeye direkt tek atar. Ancak ok daha hızlı düştüğü için mesafe uzaklaştıkça daha yukarı nişan almanız gerektiği için vurmak da zorlaşır. Ek olarak normal oklar duvar delemezken bu mermi delebilir.

3. Kapanış

Muhtemelen buraya kadar kimse okumamıştır bayağı uzun oldu kaç saattir yazıyorum belim ağrıdı 😀. Yine de umarım birilerine faydalı olur. Bu oyunun Türkiye'de daha büyük bir kitlesi olması hoşuma gider çünkü gerçekten güzel ve aktif bir oyun ancak Türk oyuncular tarafından fazla bilinmiyor. Üstelik fiyat olarak da uygun, şu anda indirimde oyun + bir adet DLC 66,35 TL.

Oyun hakkında sorularınız varsa cevaplamaya çalışırım. İyi Sosyaller.
 
Son düzenleme:
Görünce şaşırdığım bir rehber oldu. Keşke bu oyunun değeri daha çok bilinse böyle rehberler tartışmalar çoğalsa ellerinize sağlık.
 
Görünce şaşırdığım bir rehber oldu. Keşke bu oyunun değeri daha çok bilinse böyle rehberler tartışmalar çoğalsa ellerinize sağlık.
Benim de amaçlarımdan birisi o zaten. Oyunu oynamayan birisi bile açıp bu neymiş diye bir bakar belki hoşuna gider diye düşündüm.
 
Dostum , bende 70+ saat oynadım hala da oynuyorum. duom 25 prestigede. Fakat böyle bir rehber yapılmasını ilginc buldugum icin tamamını okudum çok bilgi eksikligim oldugunu da farkettım cok tesekkur ediyorum böyle bir konu açtıgın için.

Oyunun yeterince ilgi görmeyişini ben prestige bastıgında tatmin edici bir ödül olmaması ve insanlara bir süre sonra oynamasının amacı olmadıgını hissettirmesine baglıyorum.
 
Hocam iyi hoş çok güzel anlatmışsın da bu tek silaha 2 farklı mermi eklediğimizde mermiler arası geçiş nasıl oluyor?
 

Geri
Yukarı