i5 12400F ve 13400F için anakart önerisi

Bütçe
8000 TL

loneytunes

Megapat
Daha fazla  
Merhaba iyi yaşamlar dilerim, bütçeme bağlı olarak 13400F veya 12400F alacağım sanırım ikisi de 1700 soket yani 1 anakart ikisi için de uyumlu olabilir diye düşünüyorum. Çok pahalı olmayan ama ileriye dönük uyumlu bir anakart önerirseniz çok sevinirim, aslında bu iki işlemci arasında da kaldım, şimdi güncel olarak kullandığım işlemcim i5 10400F ve gerçekten pek memnun değilim artık birçok oyunda tamamen tıkanıyor. Bütçem ortalama 8 bin TL.

Sistem: RTX 3060 Ti, 2x8 Crucial Ballistix 16 GB RAM, 650Watt +80 Gold PSU.

Şimdiki anakart ve işlemci ise i5 10400F ve ASUS B460M-A Pro.

Eğer uygun fiyatlı bir anakart alabilirsem, 13400F alabilirim, yani işlemciyi iyi seçmek istiyorum, çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet RAM'leri gerçekten değiştirmek istemiyordum, bu anakart çok güzel görünüyor çok teşekkür ederim. Sizce 12400F ve 13400F nasıl? Biri 6 çekirdekli diğeri 10 çekirdekli, önbellek farkı da varmış 12400F 18MB diğeri 20MB yazıyor. Ben sadece oyun oynayan kendi başıma singleplayer hikaye odaklı oyunlar oynarım başka bir şey yapmıyorum yani sadece oyunlar oynuyorum. İkisi de elbette işimi görüyor ve 10400F için üzerine bayağı iyi görünüyor iki işlemciyi de karşılaştırdım ve 10400F ile de karşılaştırdım, bir çok özellikle açık dünya oyunlarda 15-20 FPS rahatça görebildim, zaten yeni işlemci alma kararım özellikle son dönemlerde çıkan oyunlar, Hogwarts Legacy aldım indirimden, normalde 3060 Ti ile ultra ayarlarda bile DLSS açarak rahatlıkla 70-80 FPS oynayabiliyorlar testlerde, ama ben video kaydı bile yapmadan orta ayarlarda DLSS açık bir şekilde 55 FPS zorla oynuyorum. Sanırım sadece işlemci yüzünden böyle olmuş.

Bence ileriye dönük olacaksa bu alınabilir. İleride 14'üncü nesilin üst seviye işlemcileri de takılabilir diye düşünüyorum. Ekstradan RAM masrafı olacak ama elinizdekileri satıp yeni DDR5 almak da mantıklı olabilir bence.

Giriş seviye H610 veya B serisinin giriş seviyelerini almak da mantıklı. Sonuçta hem RAM masrafınız olmayacak hem de çok daha az para vereceksiniz. Böyle yaparsanız günü kurtarırsınız, yükseltmeye pek de müsait olmaz gibi sistem. Zaten ileride satıp sıfırdan sistem de toplarsınız 3-5 sene sonra. Siz bilirsiniz, çok konuştum :D

Bence ileriye dönük olacaksa bu alınabilir. İleride 14'üncü nesilin üst seviye işlemcileri de takılabilir diye düşünüyorum. Ekstradan RAM masrafı olacak ama elinizdekileri satıp yeni DDR5 almak da mantıklı olabilir bence.

Giriş seviye H610 veya b serisinin giriş seviyelerini almak da mantıklı. Sonuçta hem RAM masrafınız olmayacak hem de çok daha az para vereceksiniz. Böyle yaparsanız günü kurtarırsınız, yükseltmeye pek de müsait olmaz gibi sistem. Zaten ileride satıp sıfırdan sistem de toplarsınız 3-5 sene sonra. Siz bilirsiniz, çok konuştum :D

Hocam büyük ihtimal 8 bin liralık bütçenin içinde işlemcide var.

Hocam büyük ihtimal 8 bin liralık bütçenin içinde işlemcide var.
Evet DDR5 alırsam çok pahalı olacak, RAM'leri de değiştirmek zorunda olacağım ve bakıyorum da, sadece anakart 8 bin TL zaten mümkün değil, ama ortalama 8-9k arasına 13400F ve yanında bu MSI Pro B660M-E veya buna benzer bir ürün alırsam bana yeterli olur, 2 slot RAM olması çok sorun olur mu sizce? Veya şöyle sorayım ilerde RAM yükseltmek istersem, bu anakarta (B660M-E) 2x8 çıkartıp, 2x16 yani 32GB RAM yapabiliyor muyum? 4x8 yapmak yerine 2x16 yaparak 32 yapabiliyorsam zaten önemli değil, yani yanına ekstradan yine 2 tane daha 8 takmak yerine, 2 tane 16'da yapabilirim ilerde onu kast ettim. Ama uzun süre çok uzun süre boyunca hem de 16GB bana yeteceğini düşünüyorum.

Evet RAM'leri gerçekten değiştirmek istemiyordum, bu anakart çok güzel görünüyor çok teşekkür ederim. Sizce 12400F ve 13400F nasıl? Biri 6 çekirdekli diğeri 10 çekirdekli, önbellek farkı da varmış 12400F 18MB diğeri 20 MB yazıyor. Ben sadece oyun oynayan kendi başıma singleplayer hikaye odaklı oyunlar oynarım başka bir şey yapmıyorum yani sadece oyunlar oynuyorum. İkisi de elbette işimi görüyor ve 10400F için üzerine bayağı iyi görünüyor iki işlemciyi de karşılaştırdım ve 10400F ile de karşılaştırdım, birçok özellikle açık dünya oyunlarda 15-20 FPS rahatça görebildim, zaten yeni işlemci alma kararım özellikle son dönemlerde çıkan oyunlar, Hogwarts Legacy aldım indirimden, normalde 3060 Ti ile Ultra ayarlarda bile DLSS açarak rahatlıkla 70-80 FPS oynayabiliyorlar testlerde, ama ben video kaydı bile yapmadan orta ayarlarda DLSS açık bir şekilde 55 FPS zorla oynuyorum. Sanırım sadece işlemci yüzünden böyle olmuş.

Hocam bu bütçeyle Intel'den başka seçenek yok zaten B650 anakartlar 5Kdan başlıyor eğer singleplayer oyunlar oynuyorsanız önbelleğin çok bir önemi yok ama ekran kartınıza bağlı olarak bir seçim yapabilirsiniz.

Evet DDR5 alırsam çok pahalı olacak, RAM'leri de değiştirmek zorunda olacağım ve bakıyorum da, sadece anakart 8 bin TL zaten mümkün değil, ama ortalama 8-9k arasına 13400F ve yanında bu MSI Pro B660M-E veya buna benzer bir ürün alırsam bana yeterli olur, 2 slot RAM olması çok sorun olur mu sizce? Veya şöyle sorayım ileride RAM yükseltmek istersem, bu anakarta (B660M-E) 2x8 çıkartıp, 2x16 yani 32 GB RAM yapabiliyor muyum? 4x8 yapmak yerine 2x16 yaparak 32 yapabiliyorsam zaten önemli değil, yani yanına ekstradan yine 2 tane daha 8 takmak yerine, 2 tane 16'da yapabilirim ileride onu kast ettim. Ama uzun süre çok uzun süre boyunca hem de 16 GB bana yeteceğini düşünüyorum.

Bu anakartta her slota 32 GB RAM takabiliyorsun yani 64 GB RAM destekliyor sadece maliyetli olur.

Bu anakartta her slota 32 GB RAM takabiliyorsun yani 64 GB RAM destekliyor sadece maliyetli olur.
Anladım yok ya o kadarına gerek yok. Sadece bir şey sormak istiyorum.
Hocam bu bütçeyle Intel'den başka seçenek yok zaten B650 anakartlar 5Kdan başlıyor eğer singleplayer oyunlar oynuyorsanız önbelleğin çok bir önemi yok ama ekran kartınıza bağlı olarak bir seçim yapabilirsiniz.
B660 4500 lira civarında, B660M serileri ise yani B660M-K, B660M-E (farkları neler bilmiyorum) daha uygun fiyatlı. Arkadaşımızın söylediği B650 ise 10 bin TL, B650M ise en uygun 5000 TL civarında, B650 neden çok daha pahalı? Bir de bir şey daha sormak istiyorum, neden yanında M olmayan ürünler daha pahalı? B650 ve B660 gibi bunlar tek başına daha pahalı, ama M-K veya M-E olunca daha uygun oluyor. Açıklarsanız gerçekten çok sevinirim merak ettim, çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı