i5 4690K Sistem Oyunda Reset Atıyor

Kasanın hava sirkülasyonu mükemmel. Önde 20 cm, üstte 2x 12cm, arkada 12cm egzost fanı var. Zaten kasa ultra tower bir kasa. Kasanın iç sıcaklığı 18 derece.
Biraz saçma gelecek ama hocam bir de camı açıp sıcaklıkları ölçer misin? Full tower kasalarda güzel bir fark söz konusu. Kasa elveriyorsa gereksiz HDD kafeslerini çıkarıp ihtiyacınız kadarını kullanın. Bir de MSI'ın daha fazla voltaj verdiğini duymuştum. Küçük miktarda kademeli bir şekilde voltaj da düşürmeyi deneyebilirsiniz son olarak. Benim aklıma en fazla bunlar geliyor.

Biraz saçma gelecek ama hocam bir de camı açıp sıcaklıkları ölçer misin? Full tower kasalarda güzel bir fark söz konusu. Kasa elveriyorsa gereksiz HDD kafeslerini çıkarıp ihtiyacınız kadarını kullanın. Bir de MSI'ın daha fazla voltaj verdiğini duymuştum. Küçük miktarda kademeli bir şekilde voltaj da düşürmeyi deneyebilirsiniz son olarak. Benim aklıma en fazla bunlar geliyor.

Dediğini uygulayacağım. Hdd yuvalarının hepsi çıkarılmış durumda. Ssd ve hdd'yi odd bölmesine monte etmiştim. Voltaj eskisiyle aynı. Eskiden sıcaklık 4.2ghz hızında 31 dereceydi, voltaj 1900 idi. Şimdi hiçbir oc olmadan 40 dereceler görülüyor. Voltajla ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum.

@Recep Baltaş Recep abi, sen de bu konuya bir bak istersen.

@clareon Acaba voltajı fazla vermiş olabilir misiniz? OC işinden pek anlamam, o yüzden olabilecek ihtimali söylüyorum. Belki de stabil bir OC olmadığı içindir. Frekansı düşürüp bir daha denemenizi öneririm.

Oc yapmadım zaten. Sorunu özet geçeyim:

İşlemcimin 1190v ile 4.2 ghz oc olarak kullanıyordum, sıcaklık boşta 28-32, yükte 77-78 civarıydı. Uzun zamandır hiç bir problem yokken bilgisayar oyunlarda reset atmaya başladı. Overclock işlemini iptal ettim. Bilgisayar reset atmaya devam etti. Overclock işlemini iptal etmeme rağmen 3.5 ghz hızında çalışması gereken işlemci 3.9 ghz hızında çalışıyordu. Üstelik sıcaklıklar çok anormaldi, boşta 35-45, yükte 68-73 gördüm. Biostan elle çarpanı 35'e sabitledim, voltajı varsayılan 1048v'e sabitledim, buna rağmen windowsa girince frekans hızını 3.9 ghz gördüm. Turbo boostu, speed stepi, ne varsa hepsini teket teker iptal edip denedim olmadı. Frekans sürekli 3.7-3.9 ghz arasında gidip geliyor ve sıcaklıklar çok fazla. Boşta 45 dereceyi gördüğüm oluyor.

İşlemci macununu yeniledim. Soğutucunun oturduğundan emin oldum. Sistemi formatladım. 8.1 üzerinde herşeyi güncelledim ve eksiksiz yükledim. Sorun çözülmedi. Oyun oynayamıyorum.

Hocam başka bir güç kaynağı ile deneyebilir misiniz? Bir arkadaşınızdan bir kaç saatliğine ödünç alın. İster istemez güç kaynağında bir sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Onunla da denedikten sonra hala oluyorsa anakartta sorun olabilir.

Bugün Dying Light oynarken sistem sürekli reset attı. En fazla yarım saat açık kalabiliyor. Ne yaptıysam sorunu bulamadım.

Msi afterburner ile oyun sırasındaki istatistikleri kaydettim. Aşağıdaki resimlerden oyunu açtığım andan itibaren pc'nin reset attığı ana kadar sistemde ne olup bittiğini görebilirsiniz. Ben anlamlandıramadım. Herşey düzgün gidiyor gibi görünüyor.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Prime95' de reset atmaması normal. Nedenine gelirsek, sadece işlemciye yük biniyor. PSU' da dalgalanma olsa bile, işlemci ve sistemin diğer bileşenleri için güç yetiyor. Ancak oyunlarda işlemci ve ekran kartına yük biniyor. Voltajda ki dalgalanma seviyesi yükseldiği an sistem reset atıyor. Bir elektrikçi bulman öncelikli tavsiyemdir. Prizleri ölçtür. Toprak hattı var mı kontrol ettir. Akım koruyuculu priz kullanmıyorsanız bir adet edinmenizde fayda var. Tunçmatik, Philips gibi markaları önerebilirim. Şayet prizlerde dalgalanma fazla ise kesintisiz bir güç kaynağı edinmen gerekecek. Dalgalanma yok ise, bir arkadaşından rica ederek PSU iste. Tabi ki kalitesiz bir PSU değil. Onunla test et. Adım adım gitmemizde fayda var. Öncelik prizler. Sonuçları buradan bildir.

Edit: Birde yaşadığın şehiri belirtebilirmisin? Bir bakım çalışması olabilir bulunduğun bölgede. Önceden hiç bir sorun yok dediniz çünkü.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı