i5 6500 ve GTX 960 Yüksek CPU, Düşük GPU Kullanımı

Harunerd

Kilopat
Yer
Manisa
Daha fazla  
Merhabalar sistemim aşağıdaki gibidir;
  • i5 6500 3.20 GHz
  • MSI GTX 960 4GB
  • 16 GB (2x8) DDR4 2133 MHz HyperX Fury
  • MSI B150 Gaming M3
  • Cooler Master MasterLiquid 120 Sıvı Soğutma
  • 1TB HDD 120GB SSD
Yaşadığım sorun işlemcinin çok ısınmasıydı ve hala aynı sorun var. Termal macunu 4 5 ay once değiştim ama bunun dışında sorun yaratacak bir şey bulamadım o yüzden bu hafta sonu vatan bilgisayara gidip termal macunu değiştiricem.

Sorunum:
Başlıkta da belirtmiş olduğum gibi herhangi bir oyunda (fotoda GTA 5 var ama her oyunda durum aynı) işlemci kullanımım ekran kartı kullanımının üstüne çıkıyor. 4 çekirdek var 1 çekirde %65'ken diğeri %95 olabiliyor. İşlemci kullanımı %55 %100 arası gidip geliyor (Ortalama: %75). Sizce bu sorun darboğaz mıdır? internetten araştırdığıma göre bu bileşenlerin darboğaz yapmaması gerekiyor ama sonuç ortada bunu nasıl çözebilirim şimdiden teşekkürler. :D
1543517714688.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Termal macunu işlemci pinlerine değdi mi ? Benim AMD FX 6300 işlemcimin termal macununu değiştirirken macun işlemci bacaklarına temas etmişti. GPU kullanımı düştü. CPU kullanımı arttı ve işlemcim aşırı ısınıyordu. Daha sonra temizledim sorun çözüldü.

i5-6500'ün gtx 960'la bottleneck olması imkansız işlemci gtx 1060'ı bile rahat besliyebiliyor.
  • Görev Yöneticisinden neyin işlemciyi sömürdüğünü belirle
  • İşlemcin aşırı derecede ısınıyor. Cpu Fan'ı tam şekilde oturttuğunu kontrol et. Yüksek sıcaklık düşük ve dengesiz frekansların sebebi performans ve stabilite bozukluklarına yol açan başlıca sebeplerden biri. Donanımsal olarak kontrol et kasanı.
  • Yetersiz PSU ekran kartına güç yetiremeyip fanların yavaş dönmesine sebep olabilir. 24 pinlik güç sağlayıcısından kaç volt güç vediği önemlidir. Ekran kartına o gücün yetip yetmeyeceğine emin ol.
Daha bir sürü kontrol seçeneği var aklına geleni dene. Darboğaz söz konusu olamaz yani
İşlemci aşırı ısındığı için kendini frenliyor. Buda düşük performans vermesine ve akabinde darboğaz yapmasına sebep oluyor. İşlemcinin soğutucusu nedir?
Konuda yazmış arkadaş.

İşlemci aşırı ısındığı için kendini frenliyor. Buda düşük performans vermesine ve akabinde darboğaz yapmasına sebep oluyor. İşlemcinin soğutucusu nedir?
Konuda belirttiğim gibi Cooler Master MasterLiquid 120 sıvı soğutma bulunmaktadır sistemde.
Termal macunu işlemci pinlerine değdi mi ? Benim AMD FX 6300 işlemcimin termal macununu değiştirirken macun işlemci bacaklarına temas etmişti. GPU kullanımı düştü. CPU kullanımı arttı ve işlemcim aşırı ısınıyordu. Daha sonra temizledim sorun çözüldü.
Termal macunu sıvı sogutmayı alınca Vatan'daki görevliler sürdü onlar kurulumunu yaptılar yarın ya da pazar günü goturucegım termal macunu değiştirticem inşallah sorun düzelir.

SORU 1: Bide 5 ay once değiştirdim stok fan vardı sıvı sogutmaya geçerken adam eski termal macunu temizlemedi bundan dolayı olabilir mi?

SORU 2 : üstteki sorunu cevabı evet ise işlemci zarar görmüş müdür?
i5-6500'ün gtx 960'la bottleneck olması imkansız işlemci gtx 1060'ı bile rahat besliyebiliyor.
  • İşlemcin aşırı derecede ısınıyor. Cpu Fan'ı tam şekilde oturttuğunu kontrol et. Yüksek sıcaklık düşük ve dengesiz frekansların sebebi performans ve stabilite bozukluklarına yol açan başlıca sebeplerden biri. Donanımsal olarak kontrol et kasanı.
  • Yetersiz PSU ekran kartına güç yetiremeyip fanların yavaş dönmesine sebep olabilir. 24 pinlik güç sağlayıcısından kaç volt güç vediği önemlidir. Ekran kartına o gücün yetip yetmeyeceğine emin ol.
Daha bir sürü kontrol seçeneği var aklına geleni dene. Darboğaz söz konusu olamaz yani

Konuda yazmış arkadaş.

- İşlemci görev yonetıcısını açınca %50 den direk %10 a falan ıniyor bu durum oyundayken işlemciyi sömüren şey yani en çok kullanan oyun. onun dışında gereğinden fazla kullanan bir şey yok ek olarak arkada steam ve discord açık onlarda toplam %5 kullanmıyor.

- Cpu fanının fotoğrafını atıcağım şuan müsait değilim o konulardan pek anlamıyorum siz baksanız olur mu?

- PSU XIGMATEK 600W 80+ yeterli olduğunu düşünüyorum.

ayrıca cevaplarınız için teşekkürler :)

Konuda yazmış arkadaş.

Hocam merhabalar donanımsal olarak kontrol et demişsiniz ben pek anlamıyorum fotoğrafları bırakayım şuraya

1: Hızlı Resim - Img 20181130 182302
2: Hızlı Resim - Img 20181130 182323
3: Hızlı Resim - Img 20181130 182330

Son düzenleme:
Konuda belirttiğim gibi Cooler Master MasterLiquid 120 sıvı soğutma bulunmaktadır sistemde.

Termal macunu sıvı sogutmayı alınca Vatan'daki görevliler sürdü onlar kurulumunu yaptılar yarın ya da pazar günü goturucegım termal macunu değiştirticem inşallah sorun düzelir.

SORU 1: Bide 5 ay once değiştirdim stok fan vardı sıvı sogutmaya geçerken adam eski termal macunu temizlemedi bundan dolayı olabilir mi?

- İşlemci görev yonetıcısını açınca %50 den direk %10 a falan ıniyor bu durum oyundayken işlemciyi sömüren şey yani en çok kullanan oyun. onun dışında gereğinden fazla kullanan bir şey yok ek olarak arkada steam ve discord açık onlarda toplam %5 kullanmıyor.

- Cpu fanının fotoğrafını atıcağım şuan müsait değilim o konulardan pek anlamıyorum siz baksanız olur mu?

Hocam merhabalar donanımsal olarak kontrol et demişsiniz ben pek anlamıyorum fotoğrafları bırakayım şuraya

Hocam soğutucunuza bakılırsa böyle bir sorunla karşılaşmamanız lazım. Termal macun işlemci pinlerine temas etmiş olabilir. Benim de başıma gelmişti. Maksimum 70 derece gören işlemci 90 derecelere çıkmıştı darboğaz oluyordu.

Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın banım yüzünden.
Şimdi attığınız fotoğraflar ile buradan bir şey söylememiz gerekmiyor - iyi gözüküyor- .
Size tek tavsiyem tüm parçaları çıkarın kuru bir bezle tozunu alın bios pilini çıkarın. Bütün kablolama sistemini çıkarın. Bir yerde temassızlık veya dengesizlik yüzünden kaynaklandığını tahmin ediyorum. Her şeyi çıkardıktan sonra tekrar kurun kasayı. Geri bildirimlerinizi bekliyor olacağım.

Hocam soğutucunuza bakılırsa böyle bir sorunla karşılaşmamanız lazım. Termal macun işlemci pinlerine temas etmiş olabilir. Benim de başıma gelmişti. Maksimum 70 derece gören işlemci 90 derecelere çıkmıştı darboğaz oluyordu.
Hocam bilgi için çok teşekkür ederim cumartesi günü vatan bilgisayara götürücem (ordan aldım) sıvı sogutmayı söktürüp yeni termal macun sürerek kurmalarını isteyeceğim, stok fandan bu sogutmaya geçerken eski macunu temizlememişlerdi dediğiniz olaydan dolayı da kaynaklanıyor olabilir buyuk ıhtımalle baksınlar bakalım gelişmeleri buraya yazarım.
Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın banım yüzünden.
Şimdi attığınız fotoğraflar ile buradan bir şey söylememiz gerekmiyor - iyi gözüküyor- .
Size tek tavsiyem tüm parçaları çıkarın kuru bir bezle tozunu alın bios pilini çıkarın. Bütün kablolama sistemini çıkarın. Bir yerde temassızlık veya dengesizlik yüzünden kaynaklandığını tahmin ediyorum. Her şeyi çıkardıktan sonra tekrar kurun kasayı. Geri bildirimlerinizi bekliyor olacağım.

Hocam benim donanımsal bilgim yine var ama iş kendi pcm olunca yanlış bir şey yapmak istemıyorum parçalara zarar gelir diye cumartesi günü vatan bilgisayara götürücem (ordan aldım) sıvı sogutmayı sokup işlemciyi temizlemelerini ve yenı termal macunla kuramalarını isteyeceğim. inşallah sorun çözülür tabi öncesinde incelesinler bi pcyı ama bir sorun bulamazlar buyuk ıhtımalle. Sizin dediğiniz tum parcaları çıkarmak bana fazla gelir :) yarın gelişme olursa yazacagım bende geç cevap verdim kbmyın.

Hocam bilgi için çok teşekkür ederim cumartesi günü vatan bilgisayara götürücem (ordan aldım) sıvı sogutmayı söktürüp yeni termal macun sürerek kurmalarını isteyeceğim, stok fandan bu sogutmaya geçerken eski macunu temizlememişlerdi dediğiniz olaydan dolayı da kaynaklanıyor olabilir buyuk ıhtımalle baksınlar bakalım gelişmeleri buraya yazarım.

Hocam beni anlamadınız galiba. İşlemcinin üzerine termal macun sürülen kısmı demiyorum. Altındaki pinleri kastediyorum. Fotoğraftaki gibi. Oraya bulaştığında bana da olmuştu. BIOS'da 60 derece sıcaklık veriyordu.
19104942_578277489226811_158532459_o.jpg

Hocam beni anlamadınız galiba. İşlemcinin üzerine termal macun sürülen kısmı demiyorum. Altındaki pinleri kastediyorum. Fotoğraftaki gibi. Oraya bulaştığında bana da olmuştu. BIOS'da 60 derece sıcaklık veriyordu.
Eki Görüntüle 348037
Pardon hocam yanlış anlamışım ben dediğinizi şimdi anladım ama çoktan vatan bilgisayara gittim 8rdaki yetkili kişi benim pcyi ilk aldığımda o toplamıştı sıvı soğutmayı da o takmıştı bir sorun yok gibi gözüküyor belki pompada sıkıntı vardır dedi müşteri hızmetlerıne yonlendirdi garanti için orda adam sıvı soğutma yı sökerken işlemci üzerine gelen pompanın yanlış takıldığını fark etti(pompa 3 4 cm sağa sola ileri geri oynuyordu ) adam dedi sen ellerin mi bunu falan ama ben ellemedim hiç başkası da ellemedi vatan pc dışında her neyse onu düzgünce taktılar işte sağlam bir şekilde yerine oturdu sorun oymuş yani 3 saat sonra eve döneceğim test ediceğim şuan pc orada duruyor dışarıda işim var dönerken alırım dedim ama adam şey dedi termal macun azcık kurumaya başlamış ama termal macun zaten önemli değil max 2 4 derece fark eder dedi pcyi almaya gittiğimde termal macunu da değiştirteyim mi?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı