i5-7600 Alanlar Hata Mı Yaptı?

Samsung SSD pahalı değilse alabilirsiniz.

@Neutral Uğraşıp yazdığınız içni teşekkürler, elinize sağlık. Tamamen doğru.

Sistemin son halinde bir tek SSD'yi beğenmedim o da sağlık olsun sistem güzel...

Ben SAmsung 750/850 EVO öneririm. SSD alırken okuma/yazma hızlarına bakılmaz, IOPS değerlerine bakılır ve Samsung bu konuda çok başarılı.

Hocam sistemi daha almadım. Kafamda kurduğum sistem o idi. Şuan elimde sadece MSI RX480 8G GAMİNG X var.

Neden sabırsızsınız? Neden her yeni çıkan şey hemen %100 performans versin istiyorsunuz? Bu isteklerinizi oturup düşünseniz, bir daha sözünü dahi etmezsiniz.

Ryzen yeni çıktı, bunu herkes biliyor. Yeni çıkan bir ürün size nasıl tam anlamıyla hizmet etsin? Oyunundan tut teknolojik aletine kadar yeni çıkan her şeye güncelleme gelmiyor mu? Bu güncellemeler hataları fixleyip performans artışı yaşatmıyor mu? Bu güncellemeler optimizasyonun artmasını sağlayıp size daha iyi bir hizmet sunmuyor mu? Bunların çoğu kullanıcıların feedbackleri sayesinde oluyor, neden hala gömmeye uğraşıyorsunuz bu kadar?

Ryzen serisi çıktığında i5-7600 aldıysan hata yaptın ama Ryzen serisi çıkmadan önce aldıysan hata falan yapmadın. Lütfen ama lütfen şurada "Intel şöyle FPS alıyor abi, Ryzen daha düşük." karşılaştırması yapanlara bağlı kalıp karar verme.

Yukarıda örneği var, gördün. Oyunlar Ryzen işlemci için patch yayınlamaya başladı. Çünkü optimize edilmesi gerekiyor, yeni işlemci. Bu optimizasyonlar sonucu ne oluyor? "FPS" artıyor. Hani şu övündüğünüz FPS değeri daha yüksek hal alıyor.

BIOS güncellemeleri, Chipset güncellemeleri ve daha fazlası. Hepsi Ryzen'in (veya yeni çıkan her işlemcinin) güçlenmesi, optimize edilmiş hale gelmesi için var.

R5 1600 ile değiştirdiysen hayırlı olsun. "Ama abi BF1'de Ryzen 100 FPS alırken Intel 2321312 FPS alıyor" diyenlere de çok takılma.

Dipnot: Konularıma bakarsan benim de i7-7700K ile R7 1700X arasında kaldığımı görebilirsin. Bunun için Sosyal'den yardım aldım ve doğru seçimi yaptım. R7 1700X almayı düşünürken R5 serisi çıktı ve tereddütsüz kararımı verdim. Sonuç olarak R5 1600 kullanıcısıyım ve GTX1060 ile gayet harika bir ikili oldu. Intel de alabilirdim, daha yüksek "FPS" görebilirdim ekranda ama ben geleceğe dönük bir seçim yaptım.

Elinize sağlık hocam. Ryzen 5 1600 ile değiştirdim. Ve ileriye dönük, güzel bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Zaten ileri ki güncellemeler ile Ryzen'in daha da Intel'i geçeceğine inanıyorum. Şuan ki hali ile bile geçiyor ise.

@FantastikTürk Asıl sen işlemci yüzdesi vs den başka bişeye bakmayı bilmiyorsun. Fps ile ilgili bişe dedim mi ben? Yahu bilip bilmeden konuşmaktan başka bişey yaptığınız yok sizin. Chipset haberleşme ağı barındırır. Bu haberleşme ağında işlemci ekrankartı ram arasındaki çözümlemeyi bit değerlerine göre ekrana iletir. Hiç kafan bastı mı işlemci kullanım yüzdesi düşük olmasına rağmen nie İntel sistemdeki stabilite AMD de yok ? FPS ye gelirsek yine aynı şey söz konusu FPS düşük ne hikmetse kullanım yüzdesi de düşük?

@FantastikTürk Asıl sen işlemci yüzdesi vs den başka bişeye bakmayı bilmiyorsun. Fps ile ilgili bişe dedim mi ben? Yahu bilip bilmeden konuşmaktan başka bişey yaptığınız yok sizin. Chipset haberleşme ağı barındırır. Bu haberleşme ağında işlemci ekran kartı ram arasındaki çözümlemeyi BIT değerlerine göre ekrana iletir. Hiç kafan bastı mı işlemci kullanım yüzdesi düşük olmasına rağmen niye İntel sistemdeki stabilite AMD'de yok? FPS ye gelirsek yine aynı şey söz konusu FPS düşük ne hikmetse kullanım yüzdesi de düşük?

Ryzen işlemcilerin stabilitesini eleştirmek için önce İntel'in yıllardan beri iyileştirdiği Core mimarisi nedir onu öğrenmek gerek. Core mimarisi sanki ilk başlarda çok iyiydi de Ryzen eleştiriliyor. Ryzen daha yeni çıktı doğru düzgün eşit şartlarda İntel ile stabilitesini karşılaştırmak için daha 3 senesi var.

Öncelikle konu sahibi arkadaşa; Maalesef ciddi bir F/P kaybınız olmuş. i5 7600 sizi 3 sene götürecekse Ryzen 1600 en az 5 sene götürür. O açıdan biraz kaybınız olmuş. Ancak olanla ölene çare yok. Satabilirseniz ikinci elde 100-150 TL zararla satıp 1600 sistem kurmanızı tavsiye ederim.

@FantastikTürk Asıl sen işlemci yüzdesi vs den başka bişeye bakmayı bilmiyorsun. Fps ile ilgili bişe dedim mi ben? Yahu bilip bilmeden konuşmaktan başka bişey yaptığınız yok sizin. Chipset haberleşme ağı barındırır. Bu haberleşme ağında işlemci ekrankartı ram arasındaki çözümlemeyi bit değerlerine göre ekrana iletir. Hiç kafan bastı mı işlemci kullanım yüzdesi düşük olmasına rağmen nie İntel sistemdeki stabilite AMD de yok ? FPS ye gelirsek yine aynı şey söz konusu FPS düşük ne hikmetse kullanım yüzdesi de düşük?

Dünyanın dört bir yanında inceleme yapan herkes de "FPS falan Intel'lerde 3-5 daha fazla ama Ryzen'ler acayip akıcı ve stabil" diyor. Bir tek sizden duydum bu saçmalığı. İşlemci ne kadar az kullanılıyorsa sistem o kadar uzun ömürlüdür. İşlemciler hiç komplike şeyler değil. Mimari ortada. Ortalama IPC değerleri ortada. 1 Zen çekirdeği en kötü şartlar altında eşit frekansta bir Kaby Lake çekirdeğinin %90'ı kadar performans veriyor. Zen SMT'si de Intel'in HyperThreading'inden daha yüksek başarıma sahip. Dolayısıyla 1600x ham kas gücü olarak HT'si BIOS'tan kapatılmış 6900k'den daha güçlü çıkar çoğu uygulamada. 1600x ile 7600k'yi oyun dışındaki herhangi bir kullanım senaryosunda benzer tutmak kara cahilliktir.

@TheMatrixHasYou Ne guldum ya...
Kardesim sen hic dusundun mu CPU kullanimi dusuk olmasina ragmen neden dusuk FPS veriyor?
Ben soyleyeyim, ne oyunlara optimizaysonu var ne de programlara. Tuhaftir ki CPU kullanimi dusuk ama "Fepese" yuksek. Cunku daha guclu ancak optimizasyon ozurlusu. En basit mini ornegi gecen guncellemeye kadar Ryzen'ler BIOS'ta 20 derwce yuksekti. Buradan bile anlaman lazimdi. Ryzen optimize olmasi icin en az 2 senesi var. Sen bunu bilmiyorsan burada konusma.

Onu bunu gectim Intel ne yapti simdiye kadar? KabyLake ve Skylakee arasindaki fark ortada. Hala eski i7'ler bile su anki ekran kartlarina darbogaz yapmiyorsa Intel tarafinda sikinti vardir. Cunku en eski i7'ler bile cok guclu. Tabii sen fanboysun anlamazsin.

Eyvah eyvah, yeni çıkan Ryzen işlemcinin chipsetinden tut stabilitesine kadar eleştiri yağmuru var. Bu eleştirileri Ryzen için değil de, direk AMD üzerinde düşündüğümüzde, Athlon işlemcilerin ahını almak da var. Gerçi onlar da kötüydü abi ya (!) :eek:
Intel Core serisi ortaya çıktığı anda şov mu yaptı, yoksa ben mi cahilim? Şov yaptıysa neden yıllardır Core serisi üzerinde iyileştirmeler yapılıyor :ölü: Kelimelerim tükendi.

Ryzen o kadar devasa fark atıyor ki, bunu söyleyen anlatan insanların abartı kattığı düşünülüyor fanboy zannediliyor. Abartı yok dev gibi fark var, övenler fanboy değil ve övenler her seferinde fanboy olmadığını belirtmesin artık.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı