i5-7600 Alanlar Hata Mı Yaptı?

Ryzen'lar optimize değilken bile Intel işlemcilere taş çıkartıyorken; 1-2 yıl sonra Intel'in fiyat indiriminden fazlasını yapması gerekecek (y)
Aslında olay basit. Biri bir çekirdeği 10 liraya satıyor, diyeri 5 liraya satıyor. Aynı frekans, aynı çekirdek sayısı ve aynı uygulamada Ryzen %5 daha iyi, optimize edildikçe %15'e kadar yolu var. Demek istediğim aynı fiyata AMD 6 çekirdek 12 izlek verirken, Intel 4 çekirdek 4 izlek ve daha fazla frekans veriyor, bu yüzden tek çekirdek performansı biraz daha iyi. Mimari açıdan eşit şartlarda Ryzen biraz daha iyi olsa bile devasa fark atmıyor, az fark var. X99 işlemcilerin frekansı daha düşük ve Ryzen ile bire bir sayılır, baktığımızda Ryzen ile X99 işlemciler aynı tek çekirdek performansına sahip.

Sonuç: Intel fiyat indirimine gitmeli, daha fazlasına gerek yok, yani patatesin kilosunu 10 liraysa 5 liraya falan satmalı.

Intel ve AMD farkını anlamak için, Ryzen 7 1700X & Ryzen 7 1800X vs i7 6900K gibi eşit şartlardaki işlemcileri fiyatına bakmaksızın kıyaslarsanız Ryzen'in devasa fark atamadığını görürsünüz.

Bunlar sadece detay boşverin, Ryzen alıp keyfinize bakın.

Recep abi, az önce sizin ''Ryzen 1600X İncelemesi'' videonuza denk geldim. Ve videonun sonundaki cümle dikkatimi çekti. Şöyle demişsiniz :

Ali Abi, Recep Abi'ye soruyor :

-Ben Core i5 7600K'yı bu işlemci çıkmadan hemen önce diyelim ki almıştım. Hemen apar topar satıp, buna koşmalı mıyım?

Recep Abi de :

-Kesinlikle öyle bir şey yapmamalısın. Zarar edersin. 7600K'yı güle güle kullanmaya devam etmelisin.

Recep abi, şu anda şöyle bir durumdayım. Intel destekli anakartım var. Fakat hani daha işlemciyi almadım. Sence bu anakartı satıp, Ryzen platformuna geçmeli miyim? Cevaplarsanız çok sevinirim... @Recep Baltaş @Mikail Fidan @Asım Demir @Ali Güngör @ShadYaqz

Son düzenleyen: Moderatör:
Ryzen arefesinde veya Ryzen çıktıktan sonra Intel 7600 veya 7600K alanlar yanlış tercih yaptılar diyebiliriz. i5 6500'den Ryzen 5 1600'e geçiş yaptım. Aradaki fark ciddi anlamda yüksek. İşlemciyi sömüren GTA V gibi oyunlarda i5 6500 %100 kullanımları görürken Ryzen 5 1600'de bu oran en yüksek %50-60 civarında oluyor.
2 sistem arasındaki farkı şöyle izah edeyim. İkisinde de MSI GTX 1080 Gaming X olan biri benim kullandığım Ryzen 5 1600 @3.8GHZ ve diğer i5 7600K stok hızda yani 3.8-4.2GHZ aralığında çalışan sistem farkı şu şekilde oluyor;
2933 ghost 2.jpg
7600k.jpg

İşlemci kullanım oranlarına bakınca 7600K ortalama %74.5 kullanıma sahipken, Ryzen 1600 %37.3 kullanıma sahip. Yani tam yarısı. İşlemciyi maksimum kullandığı zaman da yarısından az kullanmış Ryzen. Sistemler arasındaki tek fark 8GB ile 16GB farkı. Oyun ortalama 4-5GB harcıyor. Yani bunun dezavantajını yaşamıyor 7600K. Ramler Ryzen'de 3200 MHZ iken i5 7600K'da 3000 MHZ.

Bu bağlamda Ryzen modelleri çıktıktan sonra i5 modellerini almak hiç mantıklı değil. İntel düşünenler yeni gelecek işlemcileri bekleyebilir ancak piyasadaki işlemciler arasında i5 tercih edilmemeli.

@Asabi Anladım hocam. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bende imzanızdaki sistemde ki anakartı almak istiyorum. Elimde ki anakartı satıp. Siz kullandığınız için sorayım dedim. Nasıldır Gigabyte GA-AB350 GAMİNG 3? Gigabyte hiç kullanmadım.

@Asabi Anladım hocam. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bende imzanızdaki sistemde ki anakartı almak istiyorum. Elimde ki anakartı satıp. Siz kullandığınız için sorayım dedim. Nasıldır Gigabyte GA-AB350 GAMİNG 3? Gigabyte hiç kullanmadım.
Bundan önceki 2 anakartım MSI B85 ve H110i idi. BIOS'u öyle MSI gibi cafcaflı değil ama işini yapıyor. Bolca USB çıkışı mevcut arkasında. MSI B350 Tomahawk veya Gigabyte B350 Gaming 3 tercih edebilirsin. Anakarttan daha önemlisi RAM'ler. Ryzen alacaksan muhakkak istediğin frekansta çalışan bellekleri tercih etmelisin. 2133MHZ RAM ile 3200MHZ RAM arasında %15 ile %30 arasında performans farkı oluyor oyunlarda.

@Asabi Tekrardan teşekkür ederim hocam. Tercihimi sanırsam MSI B350 Tomahawk'dan yana kullanacağım. Fakat kasa içinde biraz daha tasarıma önem verdiğim için, Siyah tasarım pek de şık durmuyor açıkçası B350 Tomahawk'da.. :D

@мιcσ Hata yapmayı alışkanlık haline getirme. :D

Gigabyte GA AB350 Gaming 3MSI B350 Tomahawk
PCI-E genişleme yuvaları:(y)
2 adet x1(hat: x1)
1 adet x16(hat: x16)
1 adet x16(hat: x8)
1 adet x16 slotu(hat: x4)
2 adet x1(hat: x1)
1 adet x16(hat: x16)
1 adet x16(hat: x8)
2 adet PCI :lanet:
Arka Panel Giriş/Çıkış:(y)
1x USB 2.0 (Düşük gecikmeli, harici ses kartı falan takmak için)
4x USB 3.0 Tip-A
2x USB 3.1 Tip-A
Optik Çıkış
2x USB 2.0 :lanet:
3x USB 3.0 Tip-A
1x USB 3.0 Tip-C
Dahili Ses Kartı:(y)
Realtek ALC1220 (Çok pahalı anakartlardaki ALC1150'den daha iyi ve 250 liralık harici ses kartlarının bazılarından bile birazcık daha iyi.)
Realtek ALC892 (50-100 liralık ses kartı alırım daha iyi.):lanet:
BIOS:(y)
Çift BIOS
Tek BIOS
[TBODY] [/TBODY]
Kozmetik detaylara falan da girersem işin içinden çıkılmaz, her yönden Ryzen'in Intel'i ezmesi gibi eziyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı