i5 8600K 4. çekirdek diğer çekirdeklere göre 20 derece sıcak çalışıyor

maldoror03

Femtopat
Katılım
18 Eylül 2020
Mesajlar
5
Merhaba. Benim başımdan şöyle bir olay geçti. Anlatmadan önce sizden istediğim şey yalnız lütfen sırf böyle oldu diye "evet bu yüzden olmuş" gibi mesajlar yerine, nasıl bir çözüm bulabilirim, ya da sorun neden kaynaklı tam olarak bunu bilmek istiyorum.

Kullandığım işlemci 8600K delid işlemi yapmıştım. Yaklaşık bir hafta öncesine kadar Z370 chipset anakartım vardı. Ve bu havalarda gayet iyi sıcaklıklara sahiptim. Daha sonra Z390 chipset bir anakart aldım. Normal delid işleminde bir problem yok. Sanırım ben fazla kaşındım :) soğutucu ve işlemci arasına da sıvı metal macun sürme gereksinimi duydum. Her şey yine de iyiydi. Fakat yeni olan Z390 anakartın soketine sıvı metal macun düşürdüm biraz. Yani almaya çalıştım oradan, çıkardığımı sandım ama bilgisayarda speakerdan 5 bip ses gelmeye başladı. Bu 5 bip genel olarak CPU sorunu ile alakalıymış. Neyse, 3-4 saat boyunca iğne aracılığı ile iyice uğraşıp biraz daha sıvı metal macunu çıkardım. Sonra bip ses normal olmaya başladı, ve bilgisayarı da kullanmaya başladım. Yalnız şimdi şöyle çok tuhaf bir sorun var. Ve yine rica ediyorum sizden, lütfen bana çözüm bulun.


Minnettar olurum. İşlemci sıcaklıkları gayet normal, fakat sadece işlemci'nin 6 çekirdeğinden 4. çekirdek diğer normal değerler de olan çekirdeklere göre +20 derece yüksek ısı da çalışıyor. Ve işin tuhaf tarafı, CPU packet değeri ile resmen birebir aynı değer de değişiyor. Mesela işlemci belli bir % kullanımda her şey normal, ama biraz yük altına girdiği zaman örneğin 4. çekirdek ve CPU packet hariç diğer 5 çekirdek sıcaklık değerleri 50 ise, 4. çekirdek ve CPU packet değeri 70-75 derece oluyor. Yani her türlü diğer çekirdek sıcaklık değerlerine göre minimum +20 derece fazla...

Ne yapmam gerek? İzopropil alkol ve elektronik kontak devre yağsız temizleyici sipariş ettim. Başka ne yapabilirim? Anakart soket kronik soruna dönüşür mü? Paylaştığım ekran görüntüsü OC yapılmamış, voltaj verilmemiş değerlerdir.
 

Dosya Ekleri

  • Adsız333.jpg
    Adsız333.jpg
    128,1 KB · Görüntüleme: 61
Gördüğüm en enteresan durumlardan biri...

Z370 anakart hala elinizde mi?

Hayır malesef. Benim de ilk defa başıma böyle bir olay geliyor. Yabancı forumlarda bu konuyu yaşayanlar olmuş. Genelde şu Cpu üzerinde ki metal'in soğutucu arasında ki iletkenlikten dolayı sıkıntı olduğunu, macun'un kalitesiz ya da tam yayılmadığı hakkında söylentiler var. Ne yapacağım bilmiyorum. Şimdi işlemciye OC yapıyorum mesela 5 GHZ frekans'a çekiyorum. 4. çekirdek ve Cpu packet ısı değerleri 90-95 oluyor, diğer Core değerleri maksimum 77 ki çok nadir, ortalama 70 derecede seyrediyor. PC kitlenmiyor, ya da mavi ekran vermiyor, sadece Cpu throttling uyarısı verip program test'i sonlandırıyor.
Mesela şu an normal kullanımda görüldüğü gibi, herşey gayet normal :))
 

Dosya Ekleri

  • Adsız333333.jpg
    Adsız333333.jpg
    62 KB · Görüntüleme: 52
Hayır maalesef. Benim de ilk defa başıma böyle bir olay geliyor. Yabancı forumlarda bu konuyu yaşayanlar olmuş. Genelde şu CPU üzerinde ki Metal'in soğutucu arasında ki iletkenlikten dolayı sıkıntı olduğunu, Macun'un kalitesiz ya da tam yayılmadığı hakkında söylentiler var. Ne yapacağım bilmiyorum. Şimdi işlemciye OC yapıyorum mesela 5 GHz Frekans'a çekiyorum. 4. çekirdek ve CPU packet sıcaklık değerleri 90-95 oluyor, diğer Core değerleri maksimum 77 ki çok nadir, ortalama 70 derecede seyrediyor. PC kitlenmiyor, ya da mavi ekran vermiyor, sadece CPU throttling uyarısı verip program Test'i sonlandırıyor.

Gerçekten çok tuhaf, pek bir fikrim yok.
 
Aslında burada yine Z390 sahibi bir arkadaşım var. Ama kendi işlemcisi için gidip 200TL'lik termal macun sürdü. Sanırım bu işlemi yapmama izin vermez. Bunun dışında bulunduğum yer de başka kimse de bulamam uyumlu donanım...Peki bahsettiğim izopropil alkol ya da elektronik devre temizleyici spreyler işe yarar mı ? Eminim bu sıvı metal macundan dolayı oldu. Anakart soketin de öyle ya da böyle kaldı biraz daha. Bundan sonra hayatta böyle bir işe kalkışmam.
 
Aslında burada yine Z390 sahibi bir arkadaşım var. Ama kendi işlemcisi için gidip 200TL'lik termal macun sürdü. Sanırım bu işlemi yapmama izin vermez. Bunun dışında bulunduğum yer de başka kimse de bulamam uyumlu donanım...Peki bahsettiğim izopropil alkol ya da elektronik devre temizleyici spreyler işe yarar mı? Eminim bu sıvı metal macundan dolayı oldu. Anakart soketin de öyle ya da böyle kaldı biraz daha. Bundan sonra hayatta böyle bir işe kalkışmam.

Denemeniz lazım, kesin bir şey diyemem.
 
Denemeniz lazım, kesin bir şey diyemem.


Dün gece Delid yaptığım 8600K işlemciyi baştan metal tabakayı açtım, içinde ki sıvı metal macun darmaduman olmuştu %60'lık bölümü. Tertemiz sildikten sonra sıradan bir macun sürdüm. En azından sorunu anlamak istiyordum. Bu sorunumu yaşarken OC yapmasam bile yük altında her türlü 4. işlemci ve package diğer işlemcilere göre minimum +20 derece fazla oluyordu. Bu değer gerçekten anormal. Hani her işlemci sıcaklığı aynı değer de olmayabilir, ama bu fark normal değildi. Şimdi ise herşey normale döndü :)) Şu an bu duruma hiç anlam veremiyorum. Çünkü ben bu anakart'ı satın almadan kısa bir süre önce aynı bu işlemciyi 5.0 GHZ olarak stabil kullanıyordum. Acaba gözümden mi kaçtı gerçekten tuhaf bir sorun bu. Şu an tüm Core değerleri birbirine yakın. Bazen tabi ki 10-15 arası bir çekirdek ya da 2 çekirdek diğerlerinden farklı oluyor, ama maksimum ve ortalama değerler aynı seviyelerde. Sevindim. Eğer ki bu tuhaf benzer sorunu birileri yaşarsa en azından nasıl kurtulduğumu okur...
 
Dün gece Delid yaptığım 8600K işlemciyi baştan metal tabakayı açtım, içinde ki sıvı metal macun darmaduman olmuştu %60'lık bölümü. Tertemiz sildikten sonra sıradan bir macun sürdüm. En azından sorunu anlamak istiyordum. Bu sorunumu yaşarken OC yapmasam bile yük altında her türlü 4. işlemci ve package diğer işlemcilere göre minimum +20 derece fazla oluyordu. Bu değer gerçekten anormal. Hani her işlemci sıcaklığı aynı değer de olmayabilir, ama bu fark normal değildi. Şimdi ise her şey normale döndü :)) Şu an bu duruma hiç anlam veremiyorum. Çünkü ben bu Anakart'ı satın almadan kısa bir süre önce aynı bu işlemciyi 5.0 GHz olarak stabil kullanıyordum. Acaba gözümden mi kaçtı gerçekten tuhaf bir sorun bu. Şu an tüm Core değerleri birbirine yakın. Bazen tabii ki 10-15 arası bir çekirdek ya da 2 çekirdek diğerlerinden farklı oluyor, ama maksimum ve ortalama değerler aynı seviyelerde. Sevindim. Eğer ki bu tuhaf benzer sorunu birileri yaşarsa en azından nasıl kurtulduğumu okur...

Metal Macun işi yalanmı oldu yani :D ?
 
Metal Macun işi yalanmı oldu yani :D ?

Böyle bir tesadüf nasıl oldu anlam veremedim :D Çünkü bu anakart'ı kullanmadan 3-4 gün önce satmış olduğum anakart ile herşey gayet iyiydi. Dediğim gibi, yeni aldığım anakart'ın soket'ine metal macun döktükten sonra oldu. Dün gece işlemciyi açtım ve normal bir macun sürdüm. Ve şimdi herşey yine normal'e döndü...Tuhaf gerçekten.
 

Geri
Yukarı