i5 9400F vs Ryzen 5 2600X

@RAHATSIZ Fan boyluk yapma yeri değil burası. İntel sistem kullanıyorsunuz. Daha 2666 MHZ anakartta 3000 MHZ RAM çalışır mi diye konu açıyorsunuz gelmiş burada RYZEN işlemciye laf atıyorsunuz. İntel para falan dağıtıyor sanırım size.

@RAHATSIZ Fan boyluk yapma yeri değil burası. İntel sistem kullanıyorsunuz. Daha 2666 MHZ anakartta 3000 MHZ RAM çalışır mi diye konu açıyorsunuz gelmiş burada RYZEN işlemciye laf atıyorsunuz. İntel para falan dağıtıyor sanırım size.
Geçen bir adam Ryzen 5 2600X almıştı forumun tavsiyesi ile. Sonra işlemcinin düzgün besleyemediğini söylüyordu ve bunun içinde yeni bir Intel işlemci tavsiyesi istiyordu. Yani anlayın artık şu gerçeği, demek istediğim bu.
Alıntı 1.
Öncelikle intel fanı değilim. Yıllardır amd kullandım fakat son topladığım AMD sistemde RAM sorunu, donma ve mavi ekran sorunları yaşayınca soğudum sistemi sattım, Intel'e geçtim rahat nefes alabildim. Oyuncuyum intelden memnunum, evet fiyat olarak yüksek fakat hakkını veriyor.
Alıntı 2.
  1. Merry dedi:
    Bende Asus B450 anakart da kullanacağım bu işlemciyi, benzer sorunu yaşayan bir arkadaş değişim yoluna gitmiş ve çözmüş sorununu. Tereddüt ettim açıkçası siparişi verdim iptal etsem mi etmesem mi bilemedim? Elle overclock yapınca çözülen bir sorun mu? Yada ne kadar sorun diye düşünebiliriz bu durumu?
    Elle Overclock ile yapıyorum zaten Overclock'u, durum ortada.
    Açıkçası benim için bu sorun büyük bir sorun, 1080p monitör ile RTX 2070 kullandığım için Overclock yapmazsam PUBG tarzı oyunlarda %30-40 GPU kullanımı oluyor, 4.0GHz'e Overclock yaptığımda darboğazı bir nebze de olsa engelleyebiliyorum. Eğer i5-9600K gibi bir işlemci kullanıyor olsaydım darboğaz sıkıntım olmayacaktı. Ryzen önerdiler, denemek istedim ve aldım bin pişmanım şu anda. :)
Alıntı 3.
Tek çekirdek performansında gelişmediği sürece, istediği kadar çekirdekle doldursun nafile.
Bkz; fx 9590 Vs i7 2600k
2. Nesil ryzen 5 işlemciler ile iyi iş çıkarttı fakat, 2 nesil ryzen 7 ler bence fiyasko. R7 ile İ7 işlemcisine kafa tutmaya çalışıyorsun fakat, i5 işlemcilerle yarışıyorsun.
Benim beklentim, madem 12nm ' den 7nm'e geçiyorsun en az tek çekirdekte %30 performans artışı olması gerek.
Tutupta 7nm islemciyle, 14nm 9900k ya 2puan fark attım diye sevinmesin yani. Burda takdir edilmesi gereken intel' dir çünkü.

Bu arada Ryzen 5 kullanıyorum daha mavi ekran yada herhangi bir uyumsuzluk görmedim.
- Yeterlidir diye düşünüyorum :D
Şahsen sizin İntel fanı olduğunuzu düşünmeye başladım. Soru 2600 vs 9400F olsaydı evet 9400F ama işin içinde 2600X olunca bence 2600X tercih edilmeli. Hem OC yapılabiliyor olması hem çok çekirdek açısından belkide sizi uzun yıllar götürebilecek olmasından dolayı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Aralarında yaklaşık %30 kullanım farkı var. İleride ekran kartı yükseltmesi yapmayı düşünürseniz de daha kullanışlı olacak olan 2600X'dir. Ben olsam tercihimi 2600X yönünde yapardım.

Evet fanboyum, babam Intel`de çalışıyor.

Son düzenleme:
Maalesef forumdaki AMD fanatikliği yüzünden birçok insan zarar görüyor.
Tamam Ryzenler çok çekirdeğe sahip olabilir, fiyatları uygun olup bütçe dostu olabilir ama şu an için kesinlikle oyuncu işlemcisi değiller.
Emin olun yoksa bu kadar ucuz olmazlardı.

Maalesef forumdaki AMD fanatikliği yüzünden birçok insan zarar görüyor.
Tamam Ryzenler çok çekirdeğe sahip olabilir, fiyatları uygun olup bütçe dostu olabilir ama şu an için kesinlikle oyuncu işlemcisi değiller.
Emin olun yoksa bu kadar ucuz olmazlardı.
Overclocked R5 2600 = 9400F = Hemen hemen aynı FPS. Ama Ryzen oyuncu işlemcisi değil. Sebep? Çünkü ucuz.

Kaldı ki burada bahsedilen 2600X.

Çok mantıklıymış gerçekten ya. Burada Ryzen'in F/P açısından övülmesi gerekirken, yermişsin.

Ne yapıp ediyorsun gelene geçene Intel öneriyorsun. Sonra da AMD fanatikliğinden bahsediyorsun.
Az yukarıda adama 8. nesil işlemci bile önermişsin. Nerede kaldı ileriye dönüklük? 2 - 3 Senede bir işlemci değiştirmiyor ki herkes.

Ayrıca şunu kimse hesaba katmıyor, şu ana kadar çıkmış oyunların büyük bir kısmı tek çekirdek ile çalışsa da, bundan sonra çıkacak oyunların çoklu çekirdek isteyeceği söyleniyor. Metro Exodus gibi felaket grafikli oyunlar çıkacak mesela. Bunu hiçbir Intel'ci hesaba katmadan kafasına göre 9400F, 8400 falan öneriyor.

9600K al demişsin adama biraz daha yukarıda. Adamın açtığı konu 9400F vs 2600X. Sen gidip ikisini de önermem diyorsun. Neden? 9600K alsın çünkü. Sürekli isteğin ve bütçenin dışında ürünler önermeyi ne kadar çok seviyorsunuz.

Adamın onu alacak parası olsa ondan ya da ona eşdeğer bir işlemci alır abi zaten. Lütfen ya.

Ben 2060'lık sisteme biraz daha para basıp 9600K alıp, bir de ekstra soğutmaya falan da para vermek zorunda kalınca zaten benim cebimden 2600X'lik bir sisteme 2070'lik bir ekran kartı dizebilecek bir para çıkıyor. E ben de gidip o zaman 2600X yerine, 9600K alıp ekstradan soğutucu da alıp ekstra para vereceğime, gider o ekstra parayı 2060 yerine 2070 almaya kullanır, 2060 ve 9600K kombosundan daha fazla FPS alırım.

Lütfen birazcık düşünerek yazın gözünüzü seveyim.

Overclocked R5 2600 = 9400F = Hemen hemen aynı FPS. Ama Ryzen oyuncu işlemcisi değil. Sebep? Çünkü ucuz.

Çok mantıklıymış gerçekten ya. Burada Ryzen'in F/P açısından övülmesi gerekirken, yermişsin.

Ne yapıp ediyorsun gelene geçene Intel öneriyorsun. Sonra da AMD fanatikliğinden bahsediyorsun.
Az yukarıda adama 8. nesil işlemci bile önermişsin. Nerede kaldı ileriye dönüklük? 2 - 3 Senede bir işlemci değiştirmiyor ki herkes.

Ayrıca şunu kimse hesaba katmıyor, şu ana kadar çıkmış oyunların büyük bir kısmı tek çekirdek ile çalışsa da, bundan sonra çıkacak oyunların çoklu çekirdek isteyeceği söyleniyor. Metro Exodus gibi felaket grafikli oyunlar çıkacak mesela. Bunu hiçbir Intel'ci hesaba katmadan kafasına göre 9400F, 8400 falan öneriyor.

9600K al demişsin adama biraz daha yukarıda. Adamın açtığı konu 9400F vs 2600X. Sen gidip ikisini de önermem diyorsun. Neden? 9600K alsın çünkü. Sürekli isteğin ve bütçenin dışında ürünler önermeyi ne kadar çok seviyorsunuz.

Adamın onu alacak parası olsa ondan ya da ona eşdeğer bir işlemci alır abi zaten. Lütfen ya.

Ben 2060'lık sisteme biraz daha para basıp 9600K alıp, bir de ekstra soğutmaya falan da para vermek zorunda kalınca zaten benim cebimden 2600X'lik bir sisteme 2070'lik bir ekran kartı dizebilecek bir para çıkıyor. E ben de gidip o zaman 2600X yerine, 9600K alıp ekstradan soğutucu da alıp ekstra para vereceğime, gider o ekstra parayı 2060 yerine 2070 almaya kullanır, 2060 ve 9600K kombosundan daha fazla FPS alırım.

Adam o kadar tek çekirdek fanatiği ki, ciddi ciddi kalkmış 4 çekirdek 8350k öneriyor.

Diyecek çok bir şey yok, bazı insanlar bazı konularda körü körüne bağlı kalıyor bildiklerine.

Tek çekirdek performansına laf eden yok. Ama öyle bir dramatize ediyor ki, sanarsın arada FX zamanındaki gibi %50 60 farklar var. %10-15lik IPC farkını bu kadar büyüten ve bu pahada 4 çekirdek işlemciyi almayı bile meşru gösterebilecek yegane fanboylardan.

Ben 9400'ü de önermediğimi söyledim. Oyunlar için K serisi İntel işlemciler rakipsiz. Mesela sadece oyun için sistem toplayanların 9600K yerine 2700X almasındaki mantığı anlayamıyorum Çok yanlış bir seçim bence. Arkadaş o kadar bütçe ayıramam dediği zaman 9400 alın o zaman dedim. Bu kadar uzatılacak bir şey yok. Konuyu takip etmiyorsun sanırım. 2600X'in 1080P'de 2070'e yeteceğini düşünüyorsan ona yorum bile yapmıyorum.
İntel kötü bana göre.

Ryzen almaya bak 🤠

Biri %99 CPU ile oyun oynatıyor. Diğeri %60 CPU ile 😂
Çünkü sanal çekirdek sayısı fazla ama önemli olan gerçek çekirdek kullanımı. Düşük FPS alıp FPS droplar yaşadıktan sonra isterse %10 ile oynatsın bunun ne önemi var ?
Adam o kadar tek çekirdek fanatiği ki, ciddi ciddi kalkmış 4 çekirdek 8350k öneriyor.

Diyecek çok bir şey yok, bazı insanlar bazı konularda körü körüne bağlı kalıyor bildiklerine.

Tek çekirdek performansına laf eden yok. Ama öyle bir dramatize ediyor ki, sanarsın arada FX zamanındaki gibi %50 60 farklar var. %10-15lik IPC farkını bu kadar büyüten ve bu pahada 4 çekirdek işlemciyi almayı bile meşru gösterebilecek yegane fanboylardan.
Her seferinde konuya gelip saçma sapan argümanlarla bana saldırıyorsun. Yapma bunu.
Peki soruyorum 8350K gibi bir işlemci neden var ?
Arkadaş FPS oyunlarını oynayacağını belirtmiş. FPS oyunları direkt tek çekirdek gücü ile ilgilidir.
CS GO 'da mesela 8 çekirdeğin bir önemi yoktur.
8350K OC ile 8 çekirdekli 2700X'i OC'li olsa bile döver CS GO'da çünkü tek ve 4 çekirdekte %25 fark atıyor.
9600K OC (5.0 GHZ) 9400 arasındaki fark %30. %15 lik bir fark değil.
Bu en basit bilgiyi sürekli söylemekten sıkıldım artık. Sırf ucuz diye savunmayın bazı şeyleri.
İntel sizin kadar düşünemiyor değil mi ? Hiç sorguluyor musun acaba 8400 varken Intel neden ondan daha pahalıya 8350K'yı satıyor diye. Gerçekten merak ediyorum.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak dedikleri böyle bir şey işte.
Çekirdek muhabbeti yapanlarla aslında hiç tartışmak istemiyorum aynı okuma-yazma değerlerine göre SSD seçenler gibisiniz ya da Vram değerine göre ekran kartı (gerçi bu eskide kaldı artık)

Dosya Ekleri

• CS GO.JPG
    CS GO.JPG
    42,5 KB · Görüntüleme: 87
  • 2.JPG
    2.JPG
    43,9 KB · Görüntüleme: 118
Son düzenleme:
Bakın burada gelinip 8350K önerilemez. Hem 2600X varken hemde 9400F varken. Kimse İntel işlemcilere laf atmıyor gayet güçlü olduklarını bizde biliyoruz. Ama karşılaştırılan işlemcilere baktığımızda 2600X ile 9400F arasında aşırı aşırı bir tek çekirdek farkı olmamasına karşın, yüksek miktarda çok çekirdek farkı var. Tek çekirdek farklarına baktığımızda 9400F işlemcisinin %3 daha güçlü olduğunu görüyoruz. 4 çekirdekte bu %5 oluyor. Yani aşırı bir fark yok. Lakin siz gelip 9400F den bile kötü olan 8350K işlemcisini öneriyorsunuz. Eğer bütçede sıkıntı yaşanmayacaksa 2600X ama 9400F de sizi üzmez.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı