i7-12700H RTX 3060 sistem 96 dereceye ulaşıyor

Hocam HP Victus 16 modeli
Termal ve fan bakımları yapıldıktan sonra bu sıcaklıklar bu cihaz için olağan karşılanıyor. Elbette tasarımı ve yapısı yüksek sıcaklıklılara çalışmaya uygun ancak pratikte 90 derecenin üstünde uzun saatler bir sistemin çalışması uzun vadede ömrü elbette kısaltacaktır. Birkaç FPS'den ödün verip işlemcinin boost ayarını kapatmak biraz olsun sıcaklıkları aşağı çeker, bilginiz olsun.

Hocam hiç öyle bir şey yaşamadım, oyun sırasında FPS düşüşü gibi bir problem de olmuyor fakat biraz panikledim çünkü yaklaşık olarak 5-10 dakika sonra işlemci 95 derecede sabit kalıyor.

Termal macun pump out olmuş olabilir. Bakım yapıldıktan sonra bir deneyin. Eğer ki düzeldiyse sorun zaten termal macunda ve blokların tıkanmasındadır.

Oyun gibi yüksek performans gerektiren durumlarda 86-96 derece arasında seyretmesi beklenen bir durum. Intel'in bu işlemci için maksimum çalışma sıcaklığı (tjmax) 100 derece. Yani bu sıcaklıkların altında kaldığı sürece işlemci güvenli bir şekilde çalışır. Ancak sürekli 90 derecenin üzerinde çalışması, uzun vadede ömrünü biraz kısaltabilir, bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Ekran kartı güvenli sıcaklık değerleri arasında(via) ama her 2-3 saatte bir kısa bir mola vermen faydalı olur.

Çok teşekkür ederim, biraz panik oldum 96 derece işlemci ısısını görünce, yine de garanti kapsamında olduğu için bakımının yapılması amacıyla servise gönderdim.

Hocam hiç öyle bir şey yaşamadım, oyun sırasında FPS düşüşü gibi bir problem de olmuyor fakat biraz panikledim çünkü yaklaşık olarak 5-10 dakika sonra işlemci 95 derecede sabit kalıyor.

Uzun yıllar farklı farklı Gaming laptop kullandım ve bu sıcaklıklar maaalsef normal içiniz rahat olsun. 3 ay önce masaüstü bilgisayar aldım kendime ve inanılmaz rahata kavuştum. Fan sesi yok sıcaklık yok sıkıntı yok :d.

Uzun yıllar farklı farklı Gaming laptop kullandım ve bu sıcaklıklar maaalsef normal içiniz rahat olsun. 3 ay önce masaüstü bilgisayar aldım kendime ve inanılmaz rahata kavuştum. Fan sesi yok sıcaklık yok sıkıntı yok :d.

Taşıma yok :D şaka bir yana haklısınız. Çoğu Gaming (Intel işlemci) laptop zaten bu sıcaklıklarda çalışıyor. AMD laptop candır.

Arkadaşlar bir arkadaşımdan oyuncu laptopu aldım, güncel oyunlarda i7-12700H işlemci 86-96 derecelere ulaşırken, RTX 3060 ekran kartı sabit 86 derecede kalıyor, arada ise 87 derece oluyor. Bu durum normal mi acaba? Bir de bu değerlerde aralıksız kaç saat oyun oynamamı önerirsiniz? Teşekkürler şimdiden.

Ulaşması ile ortalama arasında bir fark var. 1 saniye 98 derece olup 1 saat 70 derecelerde ortalama verebilir. Sonuçlara da doğru bakmak önemli. Sonuçta ısı yayılımıyla soğuyor bu cihazlar aniden 98 olmasını engelleyebilecek bir soğutma dünyada olduğunu sanmıyorum ki bu da genelde oyun esnasında değil de bir şeyler açarken aniden güç değişimi olunca oluyor.

Dediğim gibi. Bakımdan döndüğünde deneyin. Intel 12. nesiller zaten ısınan işlemciler.

Lenovo LOQ i5 12450HX 4060 var bende, OCCT testinde 75 watt çekerken işlemci 89 derece ortalama 92 derece maximum verdi. FurMark testinde ise 145 FPS ile ekran kartı en fazla 74 hotspotta 84 dereceydi.

Canınız sıkılana kadar. Laptoplar zaten bu sıcaklıklarda çalıştığı için ona göre tasarlanıyorlar. Yine de 96 dereceler fazla. Çoğu laptopta 90 dereceden sonra işlemci hızını düşürür sizde de var mı öyle bir şey?

Hocam uzun kullanımlar bilgisayarın ömrünü kısaltır derken kastedilen nedir peki?

Hocam uzun kullanımlar bilgisayarın ömrünü kısaltır derken kastedilen nedir peki?

Cihaz geldiğinde testini daha kapsamlı yapman daha iyi olacaktır. OCCT programını indirip yükte işlemcinin sıcaklığına bakabilirsin. FurMark testi indirip ekran kartının sıcaklığına bakabilirsin. Cihazın bakımları geldiyse sıcak çalışması doğal zaten de bence temizlendikten sonra o kadar sıcak çalışacağını düşünmüyorum. Max değerlere değil de ortalama değerlere bakmanı da ayrıyeten tavsiye ederim.

Bu arada Cihaz TUF olsa bakımlı olsa dahi bu sıcaklıklara normal derdim de Victus 16ların daha serin çalıştığını düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı