i7 13700K MSI anakartta undervolt ayarları nasıl yapılır?

Buradaki ayarları yapmam uygun mudur çünkü burada eski sürüm indiriyor. Eski sürüm mü indirmeliyim yeni sürüm mü?
Ben bir şey soracağım.

Normal kullanımda boşta kaç derece oluyor? Oyun falan oynarken kaç derece oluyor? Testlerde yüksek çıkması normal çünkü.

Adamın kasasını nereden biliyorsun? Fosil ince radyatörlü 240mm H100'ü alınabilir kılmıyor bu dediklerin. 360 sığıyorsa da mı H100 alsın?
Bana laf yetiştireceğine kör gözünü kullan da mesajları oku. Rampage Fusion dedi adam.

Ben bir şey soracağım.

Normal kullanımda boşta kaç derece oluyor? Oyun falan oynarken kaç derece oluyor? Testlerde yüksek çıkması normal çünkü.

Bana laf yetiştireceğine kör gözünü kullan da mesajları oku. Rampage Fusion dedi adam.

Boştayken sıkıntı yok Max 30 derece. Valorant oynarken Max %10 kullanım (harici ekran kartı olmadığı halde) ortalama 60 derece. Biraz araştırdım bu işlemci genel sorunu ısınma undervolt lazım fakat hangisi en doğru seçenek ona karar veremedim BIOS, Intel XTU, ThrottleStop bunları yarın deneyip en iyi sonuca ulaşmaya çalışacağım.

Boştayken sıkıntı yok Max 30 derece. Valorant oynarken Max %10 kullanım (harici ekran kartı olmadığı halde) ortalama 60 derece. Biraz araştırdım bu işlemci genel sorunu ısınma undervolt lazım fakat hangisi en doğru seçenek ona karar veremedim BIOS, Intel XTU, ThrottleStop bunları yarın deneyip en iyi sonuca ulaşmaya çalışacağım.
Intel'lerin i7 ve özellikle K olanları zaten ısınma sorunlu. Hele son çıkanlar...

Undervolt yaptığın zaman işlemcinin ne anlamı kaldı? O yüzden undervolt önermiyorum aşırı aşırı mecbur kalmadıkça.

Ortalama 60 derece iyi bu arada. Oyunlarda falan 85'i geçerse problem yaşarsın. Test hariç. O yüzden bence kurcalama ama yine de sen bilirsin.

Intel'lerin i7 ve özellikle k olanları zaten ısınma sorunlu. Hele son çıkanlar...

Undervolt yaptığın zaman işlemcinin ne anlamı kaldı? O yüzden undervolt önermiyorum aşırı aşırı mecbur kalmadıkça.

Ortalama 60 derece iyi bu arada. Oyunlarda falan 85'i geçerse problem yaşarsın. Test hariç. O yüzden bence kurcalama ama yine de sen bilirsin.

Hocam 2K PUBG + 1080p yayın açacağım (RX 7800 XT 16 GB) sisteme en fazla yüküm böyle olacak yine de undervolt gerekmez mi yani işlemci kullanımı artar diye tahmin ediyorum bu sebepten ısıda 70 80 bandına gelir. OBS de yükü ekran kartına vermeyi düşünüyorum.

Hocam 2K PUBG + 1080p yayın açacağım (RX 7800 XT 16 GB) sisteme en fazla yüküm böyle olacak yine de undervolt gerekmez mi yani işlemci kullanımı artar diye tahmin ediyorum bu sebepten ısıda 70 80 bandına gelir. OBS de yükü ekran kartına vermeyi düşünüyorum.
70-80 de normal kabul edilebilir.

Stokta 125W işlemci, 253W'a kadar çıkabiliyormuş. Isınmasından daha doğal bir durum olamaz.

Dediğim gibi 80 üzerine dikkat etmek gerekir. 90'dan sonrası tehlikeli. 100 zaten son nokta.

Benim i7-7700K'da MSI MAG CORELIQUID M240 takılı, OCCT testinde 120 ye dayanıyor. MX-6 var. Stok ayarlar bir de. Siz Phantom Spirit'çiler, Assasins'ciler soğutamazsınız adam gibi i7'leri.
Bu incelemeler sahte herhalde :)

Düzenleme:
Intel'lerin i7 ve özellikle K olanları zaten ısınma sorunlu. Hele son çıkanlar...

Bi bak bakalım testlerde neler değişmiş :)

Son düzenleme:
@VENGEANCE ANGEL, Phantom Spirit bahsettiğiniz soğutucular arasında çoğundan daha iyi performans gösteriyor. Bazı şeyleri lütfen bilmeden, kullanmadan ve araştırmadan yorum yapmayın. Sizin işlemci OCCT'de o soğutucuyla 120'ye dayanıyorsa, benim stok soğutucu nasıl 85 dereceye çıkıyor peki? Sizin yaşadığınız bir sorun bu. Kule tipi yeterli.

Soğutma şart fakat sıvı soğutucu alacak kadar da gerek yok. Phantom Spirit veya Assassin Spirit soğutucuları yeteri kadar iyi soğutacaktır.

Intel XTU programında undervolt yapmaya çalıştım fakat Core voltage ofset kısmı bende - yöne gitmiyor.

Undervoltsuz şekilde Cinebench uygulaması ile test yaptım ortalama 74 derece, bazen anlık olarak 80 ve 99 derece oldu.

Son olarak GPT'den yardım alarak BIOS'tan undervolt yaptım AIDA64 ortalama 65 derece.
BIOS ayarları özeti:
1. CPU Core voltage (override mode):
Override mode seçeneğini aktif ettik ve işlemci voltajını 1.190v olarak belirledik. Bu, işlemcinin daha stabil çalışmasını ve ısınma oranının düşmesini sağladı.
2. llc (load line calibration):
Load line calibration (llc) seviyesini level 4 olarak ayarladık. Bu, voltaj dalgalanmalarını engelleyerek işlemcinin daha stabil çalışmasına yardımcı olur.
3. Turbo Boost Power limit:
Long duration Power Limit'i 100W, short duration Power Limit'i 125W olarak ayarladık. Bu ayar, işlemcinin yüksek yük altında daha fazla güç tüketmesini sınırlayarak sıcaklıkları kontrol altında tutmamıza yardımcı olur.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-29 133918.png
    Ekran görüntüsü 2025-04-29 133918.png
    9,9 KB · Görüntüleme: 14
  • UVSİZ.png
    UVSİZ.png
    862,3 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
@VENGEANCE ANGEL, Phantom Spirit bahsettiğiniz soğutucular arasında çoğundan daha iyi performans gösteriyor. Bazı şeyleri lütfen bilmeden, kullanmadan ve araştırmadan yorum yapmayın. Sizin işlemci OCCT'de o soğutucuyla 120'ye dayanıyorsa, benim stok soğutucu nasıl 85 dereceye çıkıyor peki? Sizin yaşadığınız bir sorun bu. Kule tipi yeterli.

Soğutma şart fakat sıvı soğutucu alacak kadar da gerek yok. Phantom Spirit veya Assassin Spirit soğutucuları yeteri kadar iyi soğutacaktır.

Ben kötü demedim. Sadece, yetmeyeceğini söylüyorum. Madem bu kadar iyi, madem benim yaşadığım bir sorun, madem sen de Ankara'dasın, gel çöz sorunumu.

Kullanmadığın soğutucu hakkında yorum yapma. 7800x3D soğutuyor bu soğutucu. 120'ye dayanıyor ne demek? Soğutucu bozuk ya da yanlış montaj. Ayrıca MSI'ın dandik 240mm soğutmalarıyla Phantom Spirit kıyaslanamaz bile.

Sen de gel.

Intel'i fazla hafife alıyorsunuz arkadaşlar, almayın. @BerkayZ87 sağ olsun çok yardımcı olmuştu bana.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı