13700k undervolt ve Core clock ayarları nasıl olmalı?

Şimdi capture Card aldım. P. Tesiye gelir. BIOS ayarlarını daha net çekebilirim. Belki gözden kaçan durumlar oluyor olabilir.

Aslında MSI daha esnek opsiyonlar sunuyor sanırım. En azından izlediğim videoların çoğunda MSI ile UV yapıldığını görmüştüm. Ama hep ASUS kullandığım için ve arayüzü de kullanışlı geldiği için öyle bir tercihte bulundum. Sidewinder'ın anakartı da MSI diye hatırlıyorum. Şu konu da detaylı bilgiler paylaşmıştı. Konu
Belki faydalı olabilir.

Aslında UV yapıyorum. O konuda problem yok. Ancak sadece Cinebench R15 de patlıyor. Diğer her şeyde oyunlar dahil sorun yok. Ama R15 de patladığı için bir yerde hata var sanıyorum.
Dün Reddit de biri offset voltaj kullanmanıza gerek yok. Llc değerlerini ve watt sınırlamalarını ayarlayarak zaten ısınmanın önüne geçiyorsunuz yorumunda bulunmuş. Dün birçok denemeler yaptım. Long time pl 175watt şort time pl 235watt ayarladım. Llc mode 3 getirdim. State değeri C8.
Bu şekilde işlemciyi en zorlayan Flight Simulator'e girdim sıcaklıklar 61-68 arasında gezindi.
Cinebench R23 de sıcaklıklar 85 derecelerde. R15 de 79 derece.
Puan olarak 31k ya yakın. 30760/30600 civarlarında alıyor.
Stres testi yaptım 79 derecelerde takılıyor.
Ben noktayı koydum gibi. Ama yine offset olayını çözmem lazım.
Muhtemelen ben offset olayında bir şeyler kaçırıyorum.
Sizde adaptive seçeneği var sadece. MSI da adaptive + offset birlikte seçilmesi gerekiyor sizde ki offset değerini yapmak için. Ama o zaman başka parametreleri de ayarlamak gerekiyor. O kısmı ben yapamadım. Aslında MSI konusunda uzman biri olsa belki yönlendirirdi.
Reddit gibi yerlerde offset kullananlar da var benim gibi kullananlarda var. Benim metot da stabilite gibi bir dert olmuyor. İşlemci için o an hangi voltaj değeri lazımsa kullandığından çökme yok. Pl de watt sınırlaması getirdiğim için de anakart buna göre voltaj ayarlaması yapıyor. Yük altında 1.289v gibi değerler gördüm. Llc ve pl Auto yani default durumlarda ki değer 1.410'lara çıkıyordu. Şu an memnunum.

Aslında UV yapıyorum. O konuda problem yok. Ancak sadece Cinebench R15 de patlıyor. Diğer her şeyde oyunlar dahil sorun yok. Ama R15 de patladığı için bir yerde hata var sanıyorum.
Dün Reddit de biri offset voltaj kullanmanıza gerek yok. Llc değerlerini ve watt sınırlamalarını ayarlayarak zaten ısınmanın önüne geçiyorsunuz yorumunda bulunmuş. Dün birçok denemeler yaptım. Long time pl 175watt şort time pl 235watt ayarladım. Llc mode 3 getirdim. State değeri C8.
Bu şekilde işlemciyi en zorlayan Flight Simulator'e girdim sıcaklıklar 61-68 arasında gezindi.
Sizde adaptive seçeneği var sadece. MSI da adaptive + offset birlikte seçilmesi gerekiyor sizde ki offset değerini yapmak için. Ama o zaman başka parametreleri de ayarlamak gerekiyor. O kısmı ben yapamadım. Aslında MSI konusunda uzman biri olsa belki yönlendirirdi.
Reddit gibi yerlerde offset kullananlar da var benim gibi kullananlarda var. Benim metot da stabilite gibi bir dert olmuyor. İşlemci için o an hangi voltaj değeri lazımsa kullandığından çökme yok. Pl de watt sınırlaması getirdiğim için de anakart buna göre voltaj ayarlaması yapıyor. Yük altında 1.289v gibi değerler gördüm. Llc ve pl Auto yani default durumlarda ki değer 1.410'lara çıkıyordu. Şu an memnunum.
Dostum zaten slikon kalitesi, chipset farkından dolayı istesekte aynı değerleri verip aynı sonuçları göremeyeceğiz muhtemelen. Ben anakartımdan veya işlemcinin slikon ve chipset farkından dolayı verim alamıyorum. Seninde dediğin gibi en iyi sonuçları 1.280v civarlarında veriyor yük altında. Ama ben sizin aldığınız sonuçları alamıyorum. Durum daha vahim :)

Aldığınız sonuçlardan memnunsanız bırakabilirsin aslında. Ben en hala stabil bir şey yakalayamadım. Yük altında frekanslar düşüyor. Çözemedim olayı o yüzden devam ediyorum. Stabil bir UV yakaladığım da memnunsam bırakacağım. Bu durum sinir bozmaya başladı bırakamıyorum biosa girmeyi :)

Son düzenleme:
Aslında Saikaesu'nun da dediği gibi istediğiniz ayarlara ulaştıysanız bence yeterlidir. 30500 üzeri ve 79 dereceler gerçekten iyi.
Neden ayrıca offset de yapmak istediniz acaba?

Dostum zaten slikon kalitesi, chipset farkından dolayı istesekte aynı değerleri verip aynı sonuçları göremeyeceğiz muhtemelen. Ben anakartımdan veya işlemcinin slikon ve chipset farkından dolayı verim alamıyorum. Seninde dediğin gibi en iyi sonuçları 1.280v civarlarında veriyor yük altında. Ama ben sizin aldığınız sonuçları alamıyorum. Durum daha vahim :)

Aldığınız sonuçlardan memnunsanız bırakabilirsin aslında. Ben en hala stabil bir şey yakalayamadım. Yük altında frekanslar düşüyor. Çözemedim olayı o yüzden devam ediyorum. Stabil bir UV yakaladığım da memnunsam bırakacağım. Bu durum sinir bozmaya başladı bırakamıyorum biosa girmeyi :)
Dostum gerçekten bu intelin programı ile yapabilme imkanın olsaydı iş daha kolay olurdu. B anakartlarda böyle bir engelin olması ne saçmaymış. Salı günü nasip olursa, Bios ayarları ve UV ve OC için bir video çekip paylaşacağım.
Büyük ihtimalle B anakart olmasından o değerlere yükselmiyordur.

Aslında Saikaesu'nun da dediği gibi istediğiniz ayarlara ulaştıysanız bence yeterlidir. 30500 üzeri ve 79 dereceler gerçekten iyi.
Neden ayrıca offset de yapmak istediniz acaba?

Dostum gerçekten bu intelin programı ile yapabilme imkanın olsaydı iş daha kolay olurdu. B anakartlarda böyle bir engelin olması ne saçmaymış. Salı günü nasip olursa, Bios ayarları ve UV ve OC için bir video çekip paylaşacağım.
Büyük ihtimalle B anakart olmasından o değerlere yükselmiyordur.
Evet onuda hiç araştırmadım gerçi kendim kilitli olmasından dolayı o şekilde yorumladım. Sürekli biostan işlem yapmak ve stabil bir değer yakalayana kadar sürekli girmek, çıkmak insanın tadını kaçırıyor. Söylediğiniz değerleri yapsam bile o derecelere düşmediği gibi sizin gibi performansta vermiyor. Beklediğim çok fazla ısınmadan belli bir performansı bana sunsun gerisi önemli değil. Ama nedense başaramadım..

evet sonunda MSI anakartlarda yanlış offset yaptığımı uykusuz bir gece geçirerek ve sabahlayarak anlamış bulunuyorum.
core saat hızlarına hiç dokunmayın
Auto da kalsın yani
Sadece şu adımları yapın ve deneyin
Cpu Core Voltage Mode = Adaptive + Offset
CPU Core Voltage = 1.310
CPU Core Voltage Mode = -
CPU Core Voltage Offset = 0.070
>DigitALL Power kısmına gelin
LL Calibration = 8
>Advanced CPU Configuration
Intel Speed Shift technogy = Enabled
Enchanced Turbo = Disabled ( Bu kısım önemli. Zaten INTEL turbo basıyor. Anakart ekstradan Turbo basmak istiyor ve bu da voltajı artırıyor. Bunu kapayınca düzensiz ani voltaj yükselmeleri düzeliyor.
Long Duration Power Limit = 175
Short Duration Power Limit = 220
CPU Lite load Control = Advanced
AA/DC Loadliner = İkisi de AUTO

Bu kadar.
R23 de 29-31K arası. Sıcaklıklar 79-85 arası ( odamın en sıcak olduğu zaman diliminde. )
Timespy Cpu test de 21k

Evet onuda hiç araştırmadım gerçi kendim kilitli olmasından dolayı o şekilde yorumladım. Sürekli biostan işlem yapmak ve stabil bir değer yakalayana kadar sürekli girmek, çıkmak insanın tadını kaçırıyor. Söylediğiniz değerleri yapsam bile o derecelere düşmediği gibi sizin gibi performansta vermiyor. Beklediğim çok fazla ısınmadan belli bir performansı bana sunsun gerisi önemli değil. Ama nedense başaramadım..
hocam şu işinize yarayabilir mi?

En azından Intel extreme utility'yi kullanabilirseniz, daha rahat edersiniz.

evet sonunda MSI anakartlarda yanlış offset yaptığımı uykusuz bir gece geçirerek ve sabahlayarak anlamış bulunuyorum.
core saat hızlarına hiç dokunmayın
Auto da kalsın yani
Sadece şu adımları yapın ve deneyin
Cpu Core Voltage Mode = Adaptive + Offset
CPU Core Voltage = 1.310
CPU Core Voltage Mode = -
CPU Core Voltage Offset = 0.070
>DigitALL Power kısmına gelin
LL Calibration = 8
>Advanced CPU Configuration
Intel Speed Shift technogy = Enabled
Enchanced Turbo = Disabled ( Bu kısım önemli. Zaten INTEL turbo basıyor. Anakart ekstradan Turbo basmak istiyor ve bu da voltajı artırıyor. Bunu kapayınca düzensiz ani voltaj yükselmeleri düzeliyor.
Long Duration Power Limit = 175
Short Duration Power Limit = 220
CPU Lite load Control = Advanced
AA/DC Loadliner = İkisi de AUTO

Bu kadar.
R23 de 29-31K arası. Sıcaklıklar 79-85 arası ( odamın en sıcak olduğu zaman diliminde. )
Timespy Cpu test de 21k
Sizin adınıza sevindim. İnsan emeğinin karşılığını alınca mutlu oluyor. :)
MSI kullanan arkadaşlara da çok faydası dokunacaktır. Isı değerleri de gayet iyi bence.

Hocam şu işinize yarayabilir mi?

En azından Intel Extreme Utility'yi kullanabilirseniz, daha rahat edersiniz.

MSI kullanan arkadaşlara da çok faydası dokunacaktır. Isı değerleri de gayet iyi bence.

Teşekkür ederim :)
Elbette saat hızlarını değiştirmedim. O yüzden R23 genelde 29k ve 30k alıyor. 31k alamadım. Tabii bu halde bile internette bu işlemcinin stok skorları 26k civarında. Gayet iyi.
Ben offset olayını hep yanlış uyguluyormuşum. Bunu keşfedene kadar epey uğraştım ama sonunda buldum. Odamın içinde ki sıcaklık 27-28 dereceler. Haliyle şu an en sıcak en yoğun pik kullanımında bazen 90-92'ler oluyor ama ortalaması 79 civarında.
Oyunlarda ise 61-63 derece maksimum gördüm ki o da Flight Simulator.
Özellikle bu oyunu tercih ediyorum ki işlemciyi en çok kullanan ve zorlayan oyun.
Diablo 4 de 59 derecelerde. Kalabalık sahnelerde 61-63 derecelere çıkıyor.
Metro Exodus da 55-58'lerde geziniyor.
Bence görev tamamlandı.
Kesinlikle MSI kullananlar yukarıda yaptıklarımı uygulasın.

hocam şu işinize yarayabilir mi?

En azından Intel extreme utility'yi kullanabilirseniz, daha rahat edersiniz.

Siz hiç turboyu kapatmayı denediniz mi? Sizin aldığınız değerler oldukça güzel ama bir şey merak ettim. Arkasaş kapattığını yazmış.

2 Seçenek var biri anakart Asus enhanched 3.0 Enabled/Disabled/90’ temp limitli
Diğeride intel turbo boost.
Bunların 2’side açıkmıydı sizde? Veya Birini açıp diğerini kapatıp şekilde hiç deneme yaptınız mı?

Şu aralar pek vakit ayıramadım bir şeyleri bozamaya, kurcalayama :) Link için teşekkürler. Bakacağım eve geçince.

Son düzenleme:
Siz hiç turboyu kapatmayı denediniz mi? Sizin aldığınız değerler oldukça güzel ama bir şey merak ettim. Arkasaş kapattığını yazmış.

Bunların 2’side açıkmıydı sizde? Veya Birini açıp diğerini kapatıp şekilde hiç deneme yaptınız mı?

Şu aralar pek vakit ayıramadım bir şeyleri bozamaya, kurcalayama :) Link için teşekkürler. Bakacağım eve geçince.
Hocam inanın hatırlayamadım. Eve geçince bir bakayım. Yarın zaten becerebilirsem bios görüntüsü paylaşacağım.

Tekrardan merhabalar, maalesef capture card olayını yapamadım. Bios'tan çekmiyor. O yüzden SS'e devam edeyim :)

Turbo ile ilgili iki ayar var sanırım. Birincisi Ai Tweaker'daki:

230822111931.jpeg

İkincisi Advanced altında CPU- Power management control'un altındaki.
Ben de hepsi aktif.

230822112040.jpeg

Ancak daha önce Ai Tweaker'dakini sadece Auto-Lets BIOS optimize olarak kullanıyordum. Bazı arkadaşlar tüketimin azaltılması için turbo boost disabled yapılsın demişler. Ben aktif kullanmayı tercih ettim. Performansda bazen kayıplar yaşanabiliyor. O yüzden aktifleştirdim. İkincisi için de Turbo'yu kapattığımı hiç hatırlamıyorum.

Son düzenleme:
Evet onu da hiç araştırmadım gerçi kendim kilitli olmasından dolayı o şekilde yorumladım. Sürekli BIOS'tan işlem yapmak ve stabil bir değer yakalayana kadar sürekli girmek, çıkmak insanın tadını kaçırıyor. Söylediğiniz değerleri yapsam bile o derecelere düşmediği gibi sizin gibi performansta vermiyor. Beklediğim çok fazla ısınmadan belli bir performansı bana sunsun gerisi önemli değil. Ama nedense başaramadım.

Dün internette Windows 11 de bilgisayar açıldıktan bir süre sonra işlemci performansının neden düştüğüne dair bazı makaleler okudum. Örneğin ben bilgisayarı açtığımda R23 skorum 30500/300700 vs civarı çıkmasına rağmen bir 10dk sonra 28 bin civarına düştüğünü gözlemledim.
Dahası 3DMark timespy işlemci testinde 20500-20350-20800k gibi puanlar almasını gözlemledim. Aslında evet bu sayılar zaten 13700KFnin alması gereken default skorlar. Ancak formattan önce daha yüksek skorlar alıyordum.
Daha sonra okuduğum bazı yazılarda Intel virtualization Technology ve vt-D özelliğinin default olarak bizim Z790 BIOS'larında açık olarak geldiğini gördüm. Eğer performans konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bu iki özelliği BIOS'tan kapatmalısınız yazıyordu.
Bu Windows 11 için Intel'in sanallaştırma özelliği sağlıyor. Eğer sanallaştırma uygulamaları kullanmıyorsanız ve işiniz yoksa disabled yapmalısınız.

Ekran Alıntısı.PNG

Bu iki özelliği disabled edince bir anda R23 skorlarım 700-800 hatta 1000 puan yükseldi. 3DMark timespy da daha önceleri 20500VS civarı alan işlemcim 21900/21850 hatta 22 bin civarına çıktı.
Bu arada son olarak undervolt maceramda ki sonuç. Alev topu 13700KF :)

36b9181d-0425-45a9-a358-629d9540b32e.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı