i7-8700K sistemde CRITICAL_PROCESS_DIED mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 10

Aolzarin

Kilopat
Katılım
31 Ağustos 2014
Mesajlar
1.243
Çözümler
4
Yer
Kocaeli/Gebze
RAM
16 GB Kıngston 3200 CL15 3000 MHZ
SSD veya HDD modeli
Kioxia Exceria 500 GB M.2 NVMe / XPG Spectrix S40G
Ekran kartı
Asus GTX 1080Ti OC
Anakart
Asus Z370-A Prime
İşlemci
8700K
Merhaba, bir türlü sebebini bulamadığım bir mavi ekran almaktayım. Mavi ekran geldiği gibi gidiyor ve %0 gösteriyor, asla %100'e tamamlanmıyor.

sistem ayarı.png


Üstte de gördüğünüz gibi minidump dosyası oluşturması gereken ayarlar doğru ama oluşturmuyor.
Ben de en azından mavi ekranın sonunda bulunan stop code ile araştırmaya başladım ama bin tane şey çıkıyor. Bir mavi ekranda "CRITICAL_PROCESS_DIED" bir diğer mavi ekran hatasında ise "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" uyarısı gözüküyor. Asla %100'e tamamlamıyor. Mavi ekran geldiği gibi gidiyor.
Örneğin bir mavi ekranın telefon ile SS'ini alabilmiştim:

mavi ekran.png


Minidump dosyasını oluşturmadığı için olay görüntüleyicisine bakmaya çalışıyorum ama orada da mavi ekran öncesinde yaşananları göstermiyor. Ya da ben anlamayıp bulamıyorum...

Bu ilk mavi ekran hatasını almaya başladığımda Windows 11 işletim sistemi ve 22H2 son versiyonunu kullanıyordum. Format attım yine mavi ekran almaya devam ettim. Özellikle bu mavi ekranı sadece oyun oynarken alıyorum. Sanki anlık takılma yaşıyorum gibi oluyor ve ardından her şey kilitleniyor, ardından mavi ekran geldiği gibi gidiyor.

Windows 10'a döndüm durum yine aynı. Memtest ile RAM'leri test ettim hiçbir sorun yok.
Sistemde bulunan tüm M.2 SSD, SATA SSD ve HDD'leri tek tek test ettim bir problem var mı diye, onlarda da yok. Şu an son 1 saattir BF2042 oynuyorum. Bir problem yok gibi görünüyor. Ama 2-3 saat sonra yine giriyorum deniyorum 15-20 dakika sonra yine mavi ekran veriyor... Şu an bu konuyu açarken arka planda bayağı zorluyorum mavi ekran vermiyor. Daha öncesinde Chrome veya bir program ya da Twitch yayını açmaya çalıştığım da anlık kastıktan sonra mavi ekran verebildiği de oluyor. Ne yapacağım bilemiyorum.

CMD'den sfc /scannow yaptığımda bozuk dosyaları onarıyor, mavi ekran sonrasında yine sfc scannow yaptığımda yine bozuk dosya bulup onarıyor. Onarım sonrası yaptığı Log dosyasını sizlerle paylaşayım; CBS Log

Windows'un kurulu olduğu ayrı ayrı 2 adet M.2 SSD var elimde. Yine de M.2 programlarına ve yaptığım testlere istinaden acaba M.2'den mi deyip diğer M.2'yi takıp o Windows ile denesem de aynı şey olabiliyor.

Son olarak yaptıklarım;
  • M.2 SSD, SATA SSD, HDD'leri test ettim.
  • FurMark ile GPU stres testi yapmak ve dolayısıyla PSU'yu da zorladım.
  • 3D Mark Time Spy stres test ile 20 kez loop yaptım.
  • Memtest ile RAM'leri tek tek XMP kapalı test etmek. (XMP açıkken de yaptım.)
  • 4-5 kere format attım, Windows 11'de de 10'da da mavi ekran yedim.
Yardımınızı istiyorum arkadaşlar, donanımsal bir problem ise daha nasıl test edeceğim bulacağım bilemiyorum.

Güncelleme, google drive'ıma 11 Mayıs 2023 tarihinde Minidump dosyası yükleyip buraya konu açtım ama kimse cevap vermedi. Tekrar o minidump dosyasının linkini de paylaşıyorum. 11 Mayıs 2023 Minidump

Gerçekten yok mu yardım edebilecek ?
 
Son düzenleme:
Yok aslında tam olarak öyle değil. Bir miktar düşmesi veya yukarıda olması çok büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ama bir miktar. Bu aralık ise tolerans. ATX spesifikasyonunda genelde +12V kanalında ±5% tolerans olur. Yani 12-0,6 = 11,4V ve 12+0,6 = 12.6V. Sonuç olarak 11,4 ve 12.6 arasında olması gerekiyor.

Ama bu genel spesifikasyon. Bir de elimizdeki PSU'ya bakmak lazım üretici hangi spesifikasyon üzerinden uyumluluk sağlıyor diye.


Eki Görüntüle 1818542

ATX V2.4 yazıyor. Ancak bu spesifikasyonu bulamadım. Yüksek ihtimalle V2.2 ile aynıdır o yüzden V2.2'den bir tolerans tablosu paylaşıyorum.


Eki Görüntüle 1818552


11.4V civarlarına çok düşmese iyi olur yani.

Bazen bu ölçülen değerler çok hassas olmayabiliyor. Multimetre ile bakmak gerekebilir.
Harikasınız, peki bu görseldeki değerler yük esnasında en kötü böyle olmalıdır yani doğru anladım değil mi ? +3.3V değerinden -12V değerine kadar yük altında Corsair bu değerlerde olması gerektiğini söylüyor yanlış anlamadıysam. Bunu yük esnasında kontrol edeceğim.
 
Bu görseldeki değerler yük esnasında en kötü böyle olmalıdır yani doğru anladım değil mi?
Evet, teorik olarak böyle. %100 emin olmak için multimetre ile ölçüm yapmak lazım ama farklar olacağını bilerek / kabul ederek bu değerleri de kullanabiliriz.

+3.3V değerinden -12V değerine kadar yük altında Corsair bu değerlerde olması gerektiğini söylüyor yanlış anlamadıysam.
Evet, ATX spesifikasyonuna uyum sağladığını belirtiyorsa zaten bu değerleri sağlamak zorunda.
 

Geri
Yukarı