i7 9700K ısınma sorunu

DrKatil

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Programcısı
Corsairin spec delta kasasını kullanıyorum. Sistem boştayken 30-35 derece sıcaklık değerleri alıyorum ama oyuna girdiğimde 100 dereceye kadar çıkabiliyor. Sorun neyden kaynaklanıyor tam olarak anlamadım. Kasadan olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kasanın kapaklarını açınca sıcaklık çok değişmiyor. İşlemci üzerinde ufak çizikten dolayı olabilir mi bilmiyorum. Termal macunu tam sıktığımı düşünüyorum.

Sistemin genel özellikleri :
  • i7 9700K 4.9 GHz hızında kullanıyorum.
  • XIGMATEK GLACE 240MM sıvı soğutma
  • Gigabyte Auros Z370 Gaming K3 Anakart
  • Diğer fanlar kasanın kendi fanları.
  • Msi GTX 1080
Fikirlerinizi bekliyorum.

Dosya Ekleri

• Kasa.png
    847 bayt · Görüntüleme: 130
  • Screenshot_9.png
    829,5 KB · Görüntüleme: 127
  • Screenshot_10.png
    4,9 KB · Görüntüleme: 140
  • WhatsApp Image 2020-01-03 at 05.24.46.jpeg
    114 KB · Görüntüleme: 139
Oyunda veya stres altında iyi bir soğutucu ile (NOCTUA NH-U12P SE2) 70 derecenin üstünü ben henüz görmedim. 9700k için konuşuyorum.

Montajdan kaynaklı soğutucu yüzeyi ile işlemci yüzeyi arasında kısmi temassızlık olabilir. Bence siz en güzeli "Cooler Master MasterGel Maker Nano" gibi üst düzey bir termal macun kullanarak soğutucu montajını tekrar yapın. Eğer yine düzelmezse sorun soğutucu kaynaklıdır.

Radyatör fanlarının yönüne dikkat edin. Havayı içeri çekmediğinden emin olur. Fanlar radyatöre doğru üflemeli ve hava kasanın üstünden çıkmalı.

Pompa devri %100 mu?

Bunu nereden anlayabilirim ?

Kasanın ön tarafına takılıydı. Isınma sorunu oluyor diye üst tarafa taktım. Kullandığım termal macun rampage tm-130. Çözüm bulamazsam dediğiniz termal macun ile deneyeceğim.

Kasanın fotoğrafını ve fanların yönlerinin fotoğrafını ekledim.

Kasanın alt tabanında hiç her yok. Radyatör ön taraftaydı ısınma sorunundan dolayı üst tarafa taşıdım.

Ön taraftaydı sıcaklık değerleri aynıydı. Kasa küçük olabilir. Önerebileceğiniz kasa var mı?

Radyatör fanlarının yönüne dikkat edin. Havayı içeri çekmediğinden emin olur. Fanlar radyatöre doğru üflemeli ve hava kasanın üstünden çıkmalı.

Fanların yönü doğru havayı dışarı atacak şekilde üflüyor.

Hocam güzelim sisteme neden rampage macun uyguladınız? Anlayamadım doğrusu. Ayrıca kasa içerisindeki sirküle olan havanın belli bir matematiği var, mühendis olmadığınızı varsayarsak deneme yanılma yaparak bulmanız gerekli o yüzden peşin hükümlü olmayın. Arada sırada denemeler yapın. Ben sistemimin kasasını arada bir açıp gözden geçiriyorum mesela, özellikle sıvı soğutucu kullananların daha sık gözlem yapması gerekiyor ayrıca. Neyse, umarım sorununuz çözülür.

Rampage macun almak yerine paranızı direk çöpe atabilirdiniz. Sistemdeki tüm fanları durdurup pompa sesine odaklanır mısın? Pompa sesinin fanın konumdan dolayı çok duyulamayacağını düşünüyorum ama yine de TİZ bir ses gelecektir.

Anakartın PUMP girişi varsa direk calisir. Ya da SYS girişindeyse BIOS'dan ayarlarsınız. Sorun farklı montajı düzgün yaptığınıza emin misini?

Kontrol edeceğim vidaları

Sistemi yeni topladım buna rağmen tekrardan temizlik yaptım.

Macun aldığım yerde sadece bu vardı. Kardeşimin bilgisayarında hiç bi sıkıntı yaratmamıştı. Kardeşime aldığım soğutucu içinden küçük termal macun çıkmıştı. Coolermaster mastergel bu termal macun iş görür mü?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-01-03 at 14.58.32.jpeg
    193,1 KB · Görüntüleme: 68
Cooler Master çok daha iyi, yeşil mercimek kadar sık ve yay.

Macunu değiştirdim. 72-87 arası sıcaklık değerlerine ulaştım. Ortlama 75-80 arasında gösteriyor. Anlık 85-87 çıktığı oluyor geri hemen 75-80e düşüyor. Sanırım yukarı aldığım için radyatörü.

Backplate gasket parçası M3.5*31 screwsden önce takılmıştı arada back plate kalacak şekilde takılmamış. Bunun etkisi olabilir mi?

Yarın radyatörü kasanın önüne alıp tekrardan bilgi veririm..

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-01-03 at 21.46.39.jpeg
    123,2 KB · Görüntüleme: 66
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…