i7 9750H Underclock ve Undervolting işlemi

Şuanki ayarlarınıza göre işlemciniz tüm çekirdekler aktif iken 3600 MHz'de sabit çalışıyor olmalı, tek çekirdek ise 4000MHz'ye kadar çıkabilir. 3600 MHz de çalışan i7 9750H işlemcisi yaklaşık 47Wh enerji tüketimine çıkabiliyor. Bu değerler ışığında eğer laptobun soğutma sistemi olması gerektiği gibi çalışıyorsa işlemci sıcaklığının 85C yi geçmemesi gerekiyor. Benim bildiğim Lenova Legion serisi soğutma performansı olarak oldukça başarılı tam performansta çalışmıyorken bu kadar ısınması normal değil. Lenova kontrol ünitesini kaldırıp, Intel termal framework'ü tekrar yükleyip test edebilir misin?

Şuanki ayarlarınıza göre işlemciniz tüm çekirdekler aktif iken 3600 MHz'de sabit çalışıyor olmalı, tek çekirdek ise 4000MHz'ye kadar çıkabilir. 3600 MHz de çalışan i7 9750H işlemcisi yaklaşık 47Wh enerji tüketimine çıkabiliyor. Bu değerler ışığında eğer laptobun soğutma sistemi olması gerektiği gibi çalışıyorsa işlemci sıcaklığının 85C yi geçmemesi gerekiyor. Benim bildiğim Lenova Legion serisi soğutma performansı olarak oldukça başarılı tam performansta çalışmıyorken bu kadar ısınması normal değil. Lenova kontrol ünitesini kaldırıp, Intel termal framework'ü tekrar yükleyip test edebilir misin?
Cevabın için teşekkürler. Lenovo kontrol ünitesinden kastın Lenovo Vantage değil mi?

Intel Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF) Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y540-15IRH-PG0, Legion Y545 PG0, Legion Y540-17IRH-PG0, Legion Y7000 2019 PG0 - FR Bu linkten indirip kurmaya çalıştım ama şöyle bir mesaj aldım:
w5.png

Zaten kurulu imiş.

Lenovo kullanmadığım için tam ismini bilmiyorum ama büyük ihtimalle odur. Diğeri aslında program değil Intel Driver'ı gibi düşünebilirsin. Bazen yüklü olmayınca/eski sürüm olunca ısınma sorunu yaşanabiliyor. Sanırım senin laptobun için olan link bu: Intel Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF) Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y540-15IRH-PG0, Legion Y545 PG0, Legion Y540-17IRH-PG0, Legion Y7000 2019 PG0 - TR.
Yazılımsal olarak çözülemezse bence servise başvurman gerekebilir. Çünkü Cinebench R20'de stok halde bile 2300 puandan aşağısına düşmemen gerekiyor.

Lenovo kullanmadığım için tam ismini bilmiyorum ama büyük ihtimalle odur. Diğeri aslında program değil Intel Driver'ı gibi düşünebilirsin. Bazen yüklü olmayınca/eski sürüm olunca ısınma sorunu yaşanabiliyor. Sanırım senin laptobun için olan link bu: Intel Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF) Driver for Windows 10 (64-bit) - Legion Y540-15IRH-PG0, Legion Y545 PG0, Legion Y540-17IRH-PG0, Legion Y7000 2019 PG0 - TR.
Yazılımsal olarak çözülemezse bence servise başvurman gerekebilir. Çünkü Cinebench R20'de stok halde bile 2300 puandan aşağısına düşmemen gerekiyor.

Onu indirdiğimde zaten kurulu olduğu mesajını veriyor kurulum esnasında. ThrottleStop'tan her şeyi sıfırlayıp bir de stok halde test yaptım. Lenovo kontrol merkezinde işlemciyi yüksek performansa aldım. Test sırasında 2.7 mhz'i geçmediğini fark ettim ama normal zamanda baktığımda 4.2lere kadar çıkıyor görünüyor. Hem test sırasında, hem de hemen sonrasında iki görüntü aldım aşağıda paylaşıyorum.
w6.png
w7.jpg

Stok halde verdiği puanda 2026 bu arada.

Bilgisayarın altı rahat hava alabiliyor mu? Altını yükseltip deneme şansınız var mı? Hala aynı şekilde saat hızı 2600 MHz'ye kadar düşüyorsa servise başvurun derim. Bilgisayarı olması gereken performansta kullanamıyorsunuz.

Bilgisayarın altı rahat hava alabiliyor mu? Altını yükseltip deneme şansınız var mı? Hala aynı şekilde saat hızı 2600 MHz'ye kadar düşüyorsa servise başvurun derim. Bilgisayarı olması gereken performansta kullanamıyorsunuz.
Altını 3 parmak havada olacak şekilde ayarlayıp tekrar teste soktum ama sonuç aynı. 2.6-.2.8 mhz arasında gidip geliyor test sırasında. Test dışında yükseliyor ama sadece testte o değerlerde sabit kalıyor. Ne yapmam gerek?

Merhabalar, konudaki bütün yorumları okudum, ilk sayfada verilen güç profili ve ts ayarlarından diğer her öneriye kadar hepsini denedim. Ama maalesef sorunum devam ediyor. Ne yaparsam yapayım ısıyı düşüremiyorum. Laptopum Lenovo Legion Y540, i7 9750H ve 1660ti mevcut cihazda. Undervolt işlemi yaptıktan sonra Cinebench testlerinde puanım 2000den 2400lere kadar yükseldi ama HwMonitor'den test sırasında sıcaklıkları izlediğimde Package kısmı gene 94 dereceye kadar yükseliyor. COD-Warzone'da Lenovo'nun kendi uygulamasından ısı kipini sessize aldığımda 82-90 arası CPU sıcaklığıyla ortalama 70-80 FPS Full ayarlarda problemsiz oynuyorum. Ama ısı kipini denge ya da performans moduna aldığımda 90-99 derecenin altına inmiyor hiçbir şekilde. Ayrıca 80 derecelerde oynarken bile arada bir anlıkta olsa 90-99 arasına çıkıyor ısı derecesi. Aşağıda ısı kipi Denge konumundayken uyguladığım TS ayarlarını ve Witcher 3'teki değerlerin görsellerini paylaşıyorum:
Eki Görüntüle 549323Eki Görüntüle 549324Eki Görüntüle 549325Eki Görüntüle 549326

Yeni bir konu açmaktansa buraya yazmamın daha mantıklı olacağını düşündün. Tavsiyelerinizi bekliyorum :)
Undervolt işlemi her laptopda ısı düşürmez. Genellikle laptopta bulunan ısı aralığını yükselttiği için aynı ısıda daha yüksek performans alırsın. Eğer ısıyı düşürmek istersen Throttlestop üzerinden işlemcinin Clock Modulation yazan kısmını düşürmeyi dene...

Undervolt işlemi her laptopda ısı düşürmez. Genellikle laptopta bulunan ısı aralığını yükselttiği için aynı ısıda daha yüksek performans alırsın. Eğer ısıyı düşürmek istersen Throttlestop üzerinden işlemcinin Clock Modulation yazan kısmını düşürmeyi dene...
Evet ama performans artışı da yaşamıyorum. Ekstra bir 5 fps bile yok yani.

Şu değerleri de bırakayım, COD Warzone'da yüksek performans modunda.
Aynı TS ayarları ile.
w8.jpg

FPS katmaz zaten bu işlem. %1 yada %0.1 lik FPS'ini, render performansını ve Battlefield 5 gibi 60 veya üstü kişilik multiplayer oyunlardaki performansını etkiler.
Peki Cinebench R20'den aldığım düşük puanlar? Yani bir problem var mı yok mu onu çözmeye çalışıyorum sorularımdaki amaç bu

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı