i9 13900KF fazla ısındığı için sistem kapanıyor

okunamayanad

Decapat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
RAM
Gskill Trident Z RGB 64GB (2X32GB) DDR4 4000Mhz C18 F4-4000C18D-64GTZR
SSD veya HDD modeli
Crucial P3 2TB SSD 3500/3000 MB/s m.2 NVMe CT2000P
Ekran kartı
Inno3D RTX4080 ICHILL x3 16GB 256Bit GDDR6X
Anakart
MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 5333MHZ(OC) 1700p
İşlemci
Intel Core i9 13900KF 2.2GHz 5.8GHz 36MB LGA1700P
Sistemim:
İşlemci:
Intel Core i9 13900KF 2.2GHz 5.8GHz 36MB LGA1700P
Anakart:
MSI PRO Z790-P WIFI DDR4 5333MHZ(OC) 1700p
RAM:
Gskill Trident Z RGB 64GB (2X32GB) DDR4 4000Mhz C18 F4-4000C18D-64GTZR
Ekran Kartı:
Inno3D RTX4080 ICHILL x3 16GB 256Bit GDDR6X
Depolama M.2:
Crucial P3 2TB SSD 3500/3000 MB/s m.2 NVMe CT2000P3SSD8
Soğutucu:
Cougar Aqua 360 ARGB 3xFan 360mm Sıvı Cpu Soğutucusu

İlk aldığımda güç kaynağını çok yanlış hesaplayıp Cougar cgr-GEX-1050 1050W 80+Gold almıştım. Sonradan bu bilgisayara yetmez deyip Corsair HX1500i 1500W 80+ Platinum aldım. Bilgisayar parçalarından çok iyi anlamasam da kendim taktım ve bunları anlatmamın sebebi de takarken bir hata yapmış olabilecek olmam.
Bilgisayar bazen oyunlarda bazen boştayken sebepsiz yere kasmaya başlıyor, ekran gidiyor ve ardındanda tüm sistem kapanıyordu. Problemin PSU olduğunu düşündüğümden yukarıda bahsettiğim yükseltmeyi yaptım. Yaptıktan sonra problemlerin çözülmesini beklerken problemler devam etti, soğutucu bloğunun düzgün yerleştirilememiş olabileceğinden şüphelenip söküp takmaya karar verdim ama bir işe yaramadı. CPU ısısını kontrol ettim problemi saptadım, pompanın güç kablosunu bağlamadığımı fark ettim, ve bağladım. Sorun çözülmüş gibiydi oyunlarda vs. hiçbir problem göstermiyordu akıcı ve rahat bir şekilde maksimum performansta oyunları oynayabiliyordum. Bir sonraki gün bilgisayarı açtığımda yine önce kasmaya başladı sonra ekran gitti en son tüm kasa kapandı. Tekrar deneyip direk CPU'nun kaç derece olduğuna baktım ve 100 dereceydi. CPU bloğunu söküp takarken olmayan yerde sorun yaratmış ve yanlış takmışım. Düzelttim tekrar denedim, ama olmadı. Bir süre bekleyip soğumasını sağladığımda her şey çözülmüş gibiydi.
Yukarıda yazdığım uzun yazıyı bir kenara bırakırsak şu anki problemim bilgisyarın aniden alakasız bir anda ısınmaya başlayıp CPU overheatten kendini kapatması. Discord ve Edge açıkken bir anda CPU şu hali aldı:

1680728976903.png

Yine aynı şekilde kendini kapattı. Problem anında pompanın çalışmayı durdurmuş olabileceği aklıma geldi ve elimle kontrol ettim içerisinde hala sıvının hareket ettiğini hissedebiliyordum. Alakasız bir anda gerçekleştiği için ağır yükle alakası olmadığından eminim. Problem ne olabilir ve nasıl çözebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Virüs olabilir. Öyle bir sıkıntı yaşadınız mı?

Bilgisayarı daha yeni aldım, 0'dan Windows 11 kurdum, crack program kullanmadım. Virüs olabileceğini sanmıyorum.

Sıvı soğutucuyu tam oturtamamış olabilirsin veya jelatinini sökmemiş olabilirsin.

Tekrardan kontrol ettim, şu anda iyi gibi duruyor ama bir önceki sefer de böyleydi. En geç yarına kadar son durumu buraya düzenleyip yazarım.

Son düzenleme:
Söylediğin gibi bir yer yanlış bir montaj söz konusu olabilir ama kullandığın cougar ın üç devre hız kontrolü uzaktan kumanda sı yok mu ? ve hangi hız seviyesin de ? 3 seviye fan ayarı olmalı Hız seviyesi düşük se PC nin kapanması normal .
( Bağlantı noktaları) CPU ve pump fan en olmadı sistem fan .
Bios fan ayarları ne durum da .
bios pump ayarları na baktın mı?
Takarken soğutucun havası aldın mı ? .

Tekrardan kontrol ettim, şu anda iyi gibi duruyor ama bir önceki sefer de böyleydi. En geç yarına kadar son durumu buraya düzenleyip yazarım.

Tekrardan montajını yaptığımın üzerinden 1 gün geçti. Her şey düzgün, montajda bir hata yaptım sanırım.
Yardımcı olan herkese teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı