İkinci SSD'ye nasıl Linux kurulur?

• Konuyu başlatan 484999
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 38
  • Görüntüleme 2.286

484999

Hectopat
Merhaba, ikinci SSD'me yazılım geliştirme alanında kullanmak için Linux kurmak istiyorum. KC3000 2TB modeli. Nasıl yapabilirim ve hangi Linux'u önerirsiniz?

Mint kurabilirsiniz, ISO dosyasını indirin Ventoy ya da Rufus ile flash belleğe yazdırın flash belleği bilgisayara takıp boot edin. Mint'i kurarken SSD'nizi seçin ve kurun.

Mint kurabilirsiniz, ISO dosyasını indirin Ventoy ya da Rufus ile flash belleğe yazdırın flash belleği bilgisayara takıp boot edin. Mint'i kurarken SSD'nizi seçin ve kurun.
Klasik işletim sistemi kurma yani teşekkürler. Peki ssd de kalan boş hafıza windows kullanırkende kullanılabilir olacak mı?

Ufaktan Linux bilginiz varsa, yoksa bile öğrenmeyi planlıyorsanız Fedora kurun derim. USB'den boot edip kuruluma girdiğinizde yönlendiriyor zaten dualboot için. Windows Boot Manager'ın yanına kurabiliyor olmanız gerekli. Bunun yanında üstteki arkadaşın bahsettiği gibi Mint de kurabilirsiniz fakat Ubuntu tabanlı dağıtımları pek sevmiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Fedora işinizi fazlasıyla görecektir. Hatta artılarından ve eksilerinden bahsedeyim:

Artıları:
  • dnf paket yöneticisi kullanıyor, apt'den daha hızlı.
  • BTRFS dosya sistemi kullanıyor, subvolumeleri ayarlarsanız saniyeler içinde snapshot oluşturup, snapshotlarınıza dönebiliyorsunuz.

Eksileri:
- dnf paket yöneticisi kullanıyor, apt'den daha hızlı olsa da apt'de muhtemelen daha fazla paket vardır. Distrobox ile bu sorunu kökünden çözebilirsiniz hatta aur bile kullanabilirsiniz :)

Aslında birden fazla artı ve eksisi var fakat bunları bilseniz yeterli diye düşünüyorum.

Ufaktan Linux bilginiz varsa, yoksa bile öğrenmeyi planlıyorsanız Fedora kurun derim. USB'den boot edip kuruluma girdiğinizde yönlendiriyor zaten dualboot için. Windows Boot Manager'ın yanına kurabiliyor olmanız gerekli. Bunun yanında üstteki arkadaşın bahsettiği gibi Mint de kurabilirsiniz fakat Ubuntu tabanlı dağıtımları pek sevmiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Fedora işinizi fazlasıyla görecektir. Hatta artılarından ve eksilerinden bahsedeyim:

Artıları:
  • dnf paket yöneticisi kullanıyor, apt'den daha hızlı.
  • BTRFS dosya sistemi kullanıyor, subvolumeleri ayarlarsanız saniyeler içinde snapshot oluşturup, snapshotlarınıza dönebiliyorsunuz.

Eksileri:
- dnf paket yöneticisi kullanıyor, apt'den daha hızlı olsa da apt'de muhtemelen daha fazla paket vardır. Distrobox ile bu sorunu kökünden çözebilirsiniz hatta aur bile kullanabilirsiniz :)

Aslında birden fazla artı ve eksisi var fakat bunları bilseniz yeterli diye düşünüyorum.
Hocam öğrenmeyi planlıyorum ancak linuxa geçmemdeki ana unsur zaten paketler, paket kurma işinde windowsta illallah ettim. Şimdilik mint kursam sonradan değiştirmesi zor mu?

Klasik işletim sistemi kurma yani teşekkürler. Peki SSD de kalan boş hafıza Windows kullanırken de kullanılabilir olacak mı?

Aynı diskte Dual boot mantığı düşündüğünüz gibi değil. Dual boot ayarlarken dağıtımınız için bölüm ayarlıyorsunuz.

Diyelim 2 TB SSD'niz var. 1 TB'sini Linux'a ayırdınız ve kurulum 5 GB tuttu. Geri kalan 1 TB'si ise Windows'ta ve saf bir Windows kurulumu 60 GB diyelim. Windows'ta 940 GB boş alanınız, dağıtımınızda da 995 GB boş alanınız olacak. Yani ikisinin depolaması birbirinden bağımsız olacak her ne kadar aynı diste olsa da.

Ha bu arada emin olmasam da windowstayken linux dosya sistemini görüntüleyemiyorsunuz (windows ext4/btrfs desteklemiyor) fakat linuxtayken windows dosya sistemini görüntüleyebiliyorsunuz. Aklınızda bulunsun. Windowstayken linux dosya sisteminin görüntülenmediğinden eminim fakat aynı diskte olunca linuxta iken windows görüntüleniyor mu bilmiyorum.

Hocam öğrenmeyi planlıyorum ancak Linux'a geçmemdeki ana unsur zaten paketler, paket kurma işinde Windows'ta illallah ettim. Şimdilik Mint kursam sonradan değiştirmesi zor mu?

Eğer gerekli yedekleri alırsanız zor olmayacaktır. Fakat yine de Fedora öneririm.

Bu arada Dnf'de daha az paket olabilir dediğime bakmayın işinize yarayacak yaramayacak tüm paketler mutlaka vardır. Ayrıca dediğim gibi eğer Dnf'de aradığınız paket olmazsa kurmanın birden fazla yolu zaten var.

Copr denen community repoları var, distrobox diye bir nimet var. Bence Fedora'ya geçin. Ubuntu tabanlı dağıtımlara göre daha hızlı güncellenir ve stabildir. Ayrıca Ubuntu'da NVIDIA driverları kurarken illallah eden arkadaşım Fedora'da sıkıntısız kurmuştu. Akmod-NVIDIA ve adını hatırlamadığım CUDA pakedini kurunca her şey bitiyor zaten.

Aynı diskte Dual boot mantığı düşündüğünüz gibi değil. Dual boot ayarlarken dağıtımınız için bölüm ayarlıyorsunuz.

Diyelim 2 TB SSD'niz var. 1 TB'sini Linux'a ayırdınız ve kurulum 5 GB tuttu. Geri kalan 1 TB'si ise Windows'ta ve saf bir Windows kurulumu 60 GB diyelim. Windows'ta 940 GB boş alanınız, dağıtımınızda da 995 GB boş alanınız olacak. Yani ikisinin depolaması birbirinden bağımsız olacak her ne kadar aynı diste olsa da.

Ha bu arada emin olmasam da windowstayken linux dosya sistemini görüntüleyemiyorsunuz (windows ext4/btrfs desteklemiyor) fakat linuxtayken windows dosya sistemini görüntüleyebiliyorsunuz. Aklınızda bulunsun. Windowstayken linux dosya sisteminin görüntülenmediğinden eminim fakat aynı diskte olunca linuxta iken windows görüntüleniyor mu bilmiyorum.
Hocam İki farklı diske kuracağım, 1tb olanı windowsa bıraktım 2tb olanı linuxa vereceğim. Sorum şu 1tb olan windowsuma yetmez ise linuxun kurulu ssd de dosya tutabilir miyim?

Hocam iki farklı diske kuracağım, 1TB olanı Windows'a bıraktım 2TB olanı Linux'a vereceğim. Sorum şu 1TB olan windowsuma yetmez ise Linux'un kurulu SSD de dosya tutabilir miyim?

Evet dosyalarınızı Linux'ta saklayabilirsiniz. Ama arkadaşın önerdiği dağıtımı önermem. Linux mint ile devam edin yada KDE Neon kullanın derim.

Bence en cici yöntem her iki diskin de SATA olması
Çünkü yapacağın tek şey: Sadece birine SATA kablosu takmak.

Dual boota falan gerek kalmadan her iki sistemi bağımsız şekilde sadece kabloyu birinden çıkarıp diğerine takarak kullanıyorsun.
Nvme ssdler anakarta monte olduğundan bence daha zor.

Evet dosyalarınızı Linux'ta saklayabilirsiniz. Ama arkadaşın önerdiği dağıtımı önermem. Linux Mint ile devam edin ya da KDE Neon kullanın derim.

Neden önermezsiniz? KDE Neon'un Fedora'ya ne avantajı var? Mint önerisi anlaşılabilir defaultta gelen cinnamon masaüstü ortamının kolaylığı, Ubuntu tabanlı oluşundan gelen büyük destek falan var ama KDE Neon'un bir avantajı olduğunu düşünmüyorum.

Bence en cici yöntem her iki diskin de SATA olması.
Çünkü yapacağın tek şey: Sadece birine SATA kablosu takmak.

Dual boota falan gerek kalmadan her iki sistemi bağımsız şekilde sadece kabloyu birinden çıkarıp diğerine takarak kullanıyorsun.
NVMe SSD'ler anakarta monte olduğundan bence daha zor.

Hayatımda duyduğum en saçma öneri. Dual Boot'u yanlış biliyor olabilir misiniz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı