İleride Din Olacak mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Evet.

Din her zaman, bilinmeyen seyleri "bilir gibi" yaparak otoritesini yaymaya calisan bir kavram.

Bilimsel ilerleme, dini yonergelerle celistigi zaman dindarlarin tepki gostermesinin sebebi de bu. Kendi inanclarinin "bilir gibi" yaptigi seyler, gercekte olan ile celisince bosluga dusup reaksyon gosteriyor. Iste bu yuzden ki, hic "Yercekimine inanmiyorum","Bence manyetizma yok" diyen dindar yokken, "Evrime inanmiyorum" diyen bir suru var. Rasyonel bir zemini yok inancin, dolayisiyla reddetmek icin de rasyonel bir destege ihtiyac duymuyorlar.

Ironik bir sekilde, diger her sey gibi dinler de evriliyor. Eski dinlerden alintilara yeni eklemeler yaparak yine bir seyleri "biliyormus gibi" yapiyorlar. Bu hep boyle gidecek. Bugunun dinleri yarinin mitolojisi olacak, ancak hic bir zaman her seyi bilemeyecegimiz icin her zaman bildigini iddia eden bir din ve muritleri olacak.

Fakirlik olduğu sürece demek istedin galiba çünkü fakir insan dine sığınır. Bazıları ise ticaretini yapar.
Din fakirleri değil zenginlerin kurtarıcısıdır, din ile sorgulama yetisini kaybeden fakirler zenginlerin istediği şeydir.

İslam dini bilim dini olmasına rağmen günümüzde bilim ile İslam dininin zıt düşmesi üzücü oldu İslam'ın kaderi Hıristiyanlık gibi olacak Orta Çağa girdik bile sanırım.İslam'ı o zamanın Hıristiyanlığı'na benzetirsek günümüzün Ateizm'i de o zamanın İslam'ı ile benzetebiliriz.

Din ile teknolojinin savaş içerisinde olduğunu düşünmüyorum. İnsan yapısal olarak bir şeye inanmak ister. Bence din ileride de olacak fakat önemli olan insanların bu dinlere ve bu dine mensup olan kişilerin de diğerlerine olan saygısı.
Saygı ile birlikte hareket edildiği takdirde din bilimin önünde değil, yanında durur diye düşünüyorum.

Benim düşüncem;

İnsanlar dinin manevi bir şey olduğunu hatırladığı sürece dinler hiçbir zaman yok olmayacaktır. Bu insanın içinden gelen bir ihtiyaç bana göre. Siyasi, sosyal, ekonomik etmenlerin dışından bakabilen gerçek zihinler, dini istediği için yaşayan, algı operasyonlarının etkileyemeyeceği seviyede düşünebilen insanlar, ne kadar az olsa da olacaktır. İçinde yoksa zaten inanmaz.

Din ile teknolojinin savaş içerisinde olduğunu düşünmüyorum. İnsan yapısal olarak bir şeye inanmak ister. Bence din ileride de olacak fakat önemli olan insanların bu dinlere ve bu dine mensup olan kişilerin de diğerlerine olan saygısı.
Saygı ile birlikte hareket edildiği takdirde din bilimin önünde değil, yanında durur diye düşünüyorum.

Ben "insan yapisal olarak bir seye inanmak ister" sozune katilmiyorum. Burada kastettigin sey kendisinden ustun bir varliga inanmak ister mi, yoksa dini bir goruse sahip olmak ister mi. ( Ornegin ateistler bir seye inanmiyorlar ama icten ice inanmak istiyorlar gibi mi dusunuyorsun? ) Ya da seni yanlis mi anladim ?

Ben vallahi dini konulara reddetme gözüyle hiç bakmıyorum, detaya girmeyi hiç sevmem ben vallahi din denen şeye her şeyin yaratıcısı olduğu için inanıyorum, her şey kendiliğinden oluşmuş olsaydı dine inanmazdım. Elhamdürilillah Müslümanım, geri kafalı değilim halimden de fazlasıyla memnunum ve ömrümün sonuna kadar ona iman etmeyi de düşünüyorum.

Allah'a inanıyor musunuz?

Kur'an kursunda iken sabah namazına kalkardık. Namaza kalkınca ben her sabah soğuk su ile abdest alırdım zira tanrıyı kandıramayacağımıza inanırdım. Öte yandan abdest almadığı halde hocanın suratına bakarak "aldık"diye yalan söyleyen öğrenciler vardı. İlk onlar benim inancımı sarsmıştı.

Sonra sabah namazını kıldırmakla görevli hoca namazı kıldırmıyor, yerine başka öğrenciyi görevlendiriyordu. Kendisi yatmaya devam ediyordu. Bu hoca da benim inancımı sarsan bir başka kişiydi...

Namaz kılmak bana annem tarafından tanrı ile iletişim kurduğum, tanrının karşısında olduğum bir ibadet olarak aktarıldığı için bu ibadeti yaparken acele etmezdim. Ama namazı bir an önce kılıp yatmak isteyen, hocanın yerine görevlendirilmiş olan öğrenciden namazı normal seyrinde kıldığım için azar işitince inancım bir kez daha sarsılmıştı.

Kursta sabah kahvaltısında tek tip yemek yerdik her sabah. Bir sabah sadece zeytin, ertesi sabah sadece reçel, başka bir sabah sadece beyaz peynir. Yemekhanede hocaların da masası vardı. Onlar her şeyi yerdi. Gözümüzün önünde. Bu da benim inancımı sarsan bir başka nokta idi.

Bana bu dini anlatması gereken kurum aslında beni bu dinden koparmanın temellerini attı. Kendilerine ne kadar teşekkür etsem azdır.

Ama işte efendim kötü örneklere bakınca siz neden öyle düşündünüz diye zırvalamalara karnım tok. Bana masal okumak yerine inancınıza kötü örnek olanlara laf anlatmaya çalışın derim o zaman, keserler seslerini.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı