İlk kez Linux kullanacak biri Arch kurmalı mı?

En iyi sürümü derken? Bu kişiden kişiye göre değişebilir. Kimisi Debian'ı daha çok sever kimisi başkasını.

Arch, Debian'dan daha zordur evet. O yüzden ilk önce Debian tabanlı dağıtımlar kullanıp, daha sonra Arch tabanlı dağıtımlara geçerseniz sizin için daha iyi olacaktır. Aslında ikisi de kolay fakat ilk kez kullanacak biri için Arch çok daha karışık gelebilir Debian'a göre. O yüzden Debian, Ubuntu tabanlı dağıtımlar ile başlamak daha iyi olacaktır.

Son düzenleme:
En iyi sürüm diye bir şey yoktur kesinlikle. Bu sebepten dolayı yüzlerce, binlerce dağıtım var. Kullanım sebebinize göre tamamen değişiyor bu. Örneğin ilk geçenlere Linux Mint öneriyoruz fakat 15 yıldır GNU/Linux kullanan adam da kullanıyor Linux Mint'ı. Hangi sebepten Linux kurmak istediğinizi söylerseniz ona göre tavsiyede bulunabiliriz. Archın başlangıçta önerilmemesinin en büyük sebebi kurulumu değil bence. Arch Linux kurduğunuzda elinizde hiçbir şey olmuyor. Her şeyi istekleriniz doğrultusunda kendiniz kuruyorsunuz (Dosya yöneticinsen tut masaüstü ortamına kadar.). Bu sebeple GNU/Linux otramına biraz hakim olmanız sizin için iyi olur. İlk kurulumda Arch kurmakta da sakınca yok bence fakat en azından yazılımları tanımak adına Arco kurmanızı öneririm illahaki Arch kurmak istiyorsanız. Grafiksel bir arayüzde paketlerin hepsini kendiniz seçerek kuruyorsunuz. Arco Linux kurulumunu anladığınız taktirde Arch kurduktan sonra neye ihtiyacınız olduğunu da anlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
Arch hamur gibi, neye yogurursan o olur. Bir isletim sisteminin kurulumunu Arch gibi konfigure edilebilir yapip, ayni zamanda "next" - "next" diye diye kurdugun isletim sistemleri kadar kolay yapmanin yolu yok. Ayrica en iyi wiki de Arch wikisi bana gore.

Yeni baslayan biri, eger isletim sistemleri hakkinda bilgi sahibiyse Arch kurabilir gayet. Hic bilmeyen birisi icin bence sacma, cunku ne yaptigini bilmeden yapacak, o halde Arch'in mantigi kalmiyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı