İlk defa Linux kullanacak biri ne kurmalı?

Merhaba, çocukluğumdan beri hep Windows kullandım ve bu işletim sistemiyle büyüdüm. Ancak, HDD ve RAM'in az olmasından dolayı zor şartlar altında kullanıyorum. Bu nedenle, Linux'a geçmeye karar verdim. Laptopta genel olarak işlerimi web üzerinden ve birkaç uygulama ile hallediyorum ek olarak arada bir de Minecraft oynuyorum. Fakat birkaç sorum var.

Driver kurulumları sırasında sorun yaşar mıyım?
HDD ile kullanırken Windows'ta ki gibi aniden %100 disk kullanımı ile karşılaşabilir miyim?
İlk defa Linux kullanacağım için hangi Linux işletimi sistemini önerirsiniz?

Sorularım bu şekilde uzun bir süredir kullanan ve anlayan hocalarım konuya el atarsa çok sevinirim :)

Ben ilk Linux Mint'le başladım sonra Debian'a geçtim. Fikriniz yoksa Linux Mint kurun. Sürücü konusunda da yüklemeniz gereken tek sürücü NVIDIA(o da varsa) ve Linux Mint'te kurması çok kolay.

Debian başlangıç için zor olmaz mı hocam?

Ubuntu benim sistemime ağır gelebilir diye düşünüyorum aslında.

Linux Mint kurmayı düşünmüştüm çoğu kişi onu öneriyor nasıldır sizce?

@Rona

5-6 sene önce Intel pentium/4gb ram/hddli sistemde Ubuntu'yu rahat rahat kullanıyordum ve hatta Intel atom/1gb ram/hddli sistemde de kullandım Ubuntu'yu. Linux dağıtımlarında ağır geleceğini düşünmüyorum.

5-6 sene önce Intel pentium/4gb ram/hddli sistemde Ubuntu'yu rahat rahat kullanıyordum ve hatta Intel atom/1gb ram/hddli sistemde de kullandım Ubuntu'yu. Linux dağıtımlarında ağır geleceğini düşünmüyorum.

Güncel sürümlerde boşta 1-2 GB RAM kullanıldığı söyleniyor.

Fedora, daha spesifik bir tavsiye olarak Nobara kurabilirsiniz.
Basit bir distro. İlk defa Linux kullanacak olmanıza rağmen fazla zorluk yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Oyun bakımından gayet "oob" şeklinde kullanabileceğeniz bir distrodur.

Ancak ekran kartınız NVIDIA ise hangi distro olursa olsun Linux'ta tam performans alabileceğinizi zannetmiyorum, aklınızda bulunsun.

Zamanında Nobara kullanmıştım, varsa sorularınız buyurun dinliyorum.

Fedora, daha spesifik bir tavsiye olarak Nobara kurabilirsiniz.
Basit bir distro. İlk defa Linux kullanacak olmanıza rağmen fazla zorluk yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Oyun bakımından gayet "oob" şeklinde kullanabileceğeniz bir distrodur.

Ancak ekran kartınız NVIDIA ise hangi distro olursa olsun Linux'ta tam performans alabileceğinizi zannetmiyorum, aklınızda bulunsun.

Zamanında Nobara kullanmıştım, varsa sorularınız buyurun dinliyorum.

NVIDIA Linux tarafında artık bayağı iyi durumda. Open-Source Vulkan sürücüleri falan biraz sıkıntılı diye biliyorum ama onu da düzenli olarak güncelleyip düzene sokuyorlar yavaş yavaş.

Linux Mint'i boot ederken sorunlar yaşadım. Rufus ile yazdırdığımda info adı altında bir sürü yazı çıkıyor ve orada donuyor, Ventoy ile yazdırdığımda Security hatası verdi balenaEtcher de yapamadı.

Linux Mint'i boot ederken sorunlar yaşadım. Rufus ile yazdırdığımda info adı altında bir sürü yazı çıkıyor ve orada donuyor, Ventoy ile yazdırdığımda Security hatası verdi balenaEtcher de yapamadı.

Secure Boot'u kapatıp dene bir de tam sistem özelliklerin nedir?

Debian öneririm. Debian.org sitesinden iso dosyasını indir, ventoy.net üzerinden USB'ye ventoy yazdır ventoy'a iso dosyasını kopyala. Kurulumda bir sıkıntı yaşamazsın, çok basit ve net. Takılırsan yardımcı olurum. Sürücüleri kurulum esnasında yüklüyor, herhangi bir bileşen eksik olursa yine bir şekil hallederiz. Masaüstü seçme kısmında XFCE'yi işaretleyeceksin.

Hocam Debian'ı bence biraz ne istediğini bilen birisi kurmalı. Zor bir dağıtım değil ama ilk kullanılacak dağıtım da değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı