İngilizce öğrenmek için tavsiyeler

Hocam keşke b2'den C1'e geçmek o kadar kolay olsaydı. 10 yıl boyunca İngilizce eğitim aldım. Bir seviyeden diğer seviyeye geçmek yıllar sürüyor. 5-10 kitapla olacak şey değil maalesef. Ama evet kitapta İngilizceyi geliştirmek için güzel bir yöntem. Fakat bunun için belki onlarca belki yüzlerce kitaptan çalışıp okumak gerek. Fakat Türkiye'de herhangi bir kişi kendine b2'yim diyorsa genelde A2'den yüksek olmuyor benim izlenimlerime göre. Bunu ölçmek için bir sürü farklı test, kitap vb. kaynaklar olsa da kelime hazneniz için seviyenizi bulmak istiyorsanız onset sınavına girmenizi öneririm. Yapan bir kurum bulabilir ya da kişisel yapılıyorsa öyle de tercih edebilirsiniz.

İng de cefr seviyeleri bana göre daha çok gramer ile alakalıdır. Ben zamanında seviye sınavlarında B1 bazılarında ise (daha kolay olanlarda) B2 çıkıyordum ancak A1-A2 seviyesinde short books kitaplarını okurken çok zorlanıyordum. Mesele B1 B2 veya C1'im demek değildir. Okuduğunu anlama, dinlediğini anlama akabinde konuşabilme ve yazabilme.

Zaten bahsettiğim yöntemde 5-10 kitap okuyarak halledeceksin demiyorum her seviyede ort. 10 kitap okuyarak bir sonraki seviyeye çık diyorum hatta okuduğun kitabı iki kere okursan her seviyede 20 kitap okumuş olacaksın. Zaten yüzlerce kitap okumanız gerekiyor yüzlerce saat dinleme yüzlerce saat konuşma yapmanız gerekiyor. Bunlardan en etkilisi burada olanlar için "bana göre" readingtir. (elbette imkanı olan yurt dışına giderse ondan daha etkili bir yöntem yoktur.)

Siz şu an Türkçede herhangi bir kitabı okur gibi ingde de herhangi bir kitabı bu şekilde okursanız diliniz anadili seviyesinde gelişecektir. Hele bir noktadan sonra extensive reading yapabildiğinizde inanılmaz geliştirecek çünkü arada bir çeviri olmadan ing ile bağ kurabilir olacaksınız.

Kitap okumak grameri inanılmaz geliştiriyor. C1'e geçme dememin sebebi de genelde C1 seviyesindeki short bookslar klasiklerin özeti olduğu için çok mecazi ve deyimler var. Buna gerek yok ilk başta. Amaç günlük hayatta kullanılan dili öğrenmek (ki bu da Cefr'e göre B2 seviyesidir) ve sürekli üzerine koyabilmektir. Kelime haznesini de en çok geliştiren yöntem de readingtir.

İng de cefr seviyeleri bana göre daha çok gramer ile alakalıdır. Ben zamanında seviye sınavlarında B1 bazılarında ise (daha kolay olanlarda) B2 çıkıyordum ancak A1-A2 seviyesinde short books kitaplarını okurken çok zorlanıyordum. Mesele B1 B2 veya C1'im demek değildir. Okuduğunu anlama, dinlediğini anlama akabinde konuşabilme ve yazabilme.

Zaten bahsettiğim yöntemde 5-10 kitap okuyarak halledeceksin demiyorum her seviyede ort. 10 kitap okuyarak bir sonraki seviyeye çık diyorum hatta okuduğun kitabı iki kere okursan her seviyede 20 kitap okumuş olacaksın. Zaten yüzlerce kitap okumanız gerekiyor yüzlerce saat dinleme yüzlerce saat konuşma yapmanız gerekiyor. Bunlardan en etkilisi burada olanlar için "bana göre" readingtir. (elbette imkanı olan yurt dışına giderse ondan daha etkili bir yöntem yoktur.)

Siz şu an Türkçede herhangi bir kitabı okur gibi ingde de herhangi bir kitabı bu şekilde okursanız diliniz anadili seviyesinde gelişecektir. Hele bir noktadan sonra extensive reading yapabildiğinizde inanılmaz geliştirecek çünkü arada bir çeviri olmadan ing ile bağ kurabilir olacaksınız.

Kitap okumak grameri inanılmaz geliştiriyor. C1'e geçme dememin sebebi de genelde C1 seviyesindeki short bookslar klasiklerin özeti olduğu için çok mecazi ve deyimler var. Buna gerek yok ilk başta. Amaç günlük hayatta kullanılan dili öğrenmek (ki bu da Cefr'e göre B2 seviyesidir) ve sürekli üzerine koyabilmektir. Kelime haznesini de en çok geliştiren yöntem de readingtir.

Haklısınız hocam kitap okumak hem grammar hem Vocabulary'i geliştiriyor. Ben sizin dediğinizi yanlış anlamışım ilk seferde. Ama burada daha güzel açıklayabilmişsiniz. Her seviye için ne kadar da daha fazla kitap okumayı, onların özetlerini çıkarıp onlar hakkında essaylar yazmayı ve kitaplarla 10 kitaptan çok daha iç içe olmayı önerirdim. Reading bence de en etkili yöntem. Ve bana sorarsanız yurt dışında eğitim görmediğiniz sürece oraya birkaç aylık tatil için gidiyorsanız o sizin gündelik İngilizceniz geliştirmenize yardımcı olur fakat akademik olarak gelişemezsiniz. Ama eğer eğitim görüyorsanız o zaman tabii ki sizi en çok geliştirecek budur.

Sonuç olarak dediğiniz çoğu şeye katılıyor, iyi günler diliyorum.

Aktif olarak kullanmadığınız ve pratik yapmadığınız sürece ne kadar reading yaparsanız yapın bir yere kadar geliştirebilirsiniz kendinizi.

Aktif olarak kullanmadığınız ve pratik yapmadığınız sürece ne kadar reading yaparsanız yapın bir yere kadar geliştirebilirsiniz kendinizi.

Aslında evet, aktif olarak kullanmak önemli fakat kendinizi bir yere kadar geliştirdikten sonra reading ile ilerleme katetmeniz gerekir. Sizce IGCSE sınavına hazırlanan bir gencin reading yapmadan, kitaplarla iç içe olup, sürekli çalışmadan bu akademik sınavda başarı elde etmesi mümkün müdür? Yani evet bunları yapmak ingilizceyi aktif olarak kullanmak manasına gelse de reading bu aktif olarak kullanma işinin içindeki bir yöntemdir.

Aslında evet, aktif olarak kullanmak önemli fakat kendinizi bir yere kadar geliştirdikten sonra reading ile ilerleme katetmeniz gerekir. Sizce ıgcse sınavına hazırlanan bir gencin reading yapmadan, kitaplarla iç içe olup, sürekli çalışmadan bu akademik sınavda başarı elde etmesi mümkün müdür? Yani evet bunları yapmak İngilizceyi aktif olarak kullanmak manasına gelse de reading bu aktif olarak kullanma işinin içindeki bir yöntemdir.

Arkadaş üniversite hazırlığına hazırlık yapmak için öneri istemiş. Zaten üniversite hazırlığında dediğiniz grammer gelişmesini kazanacak. O zamana kadar da hem öğrenip hem pratik yapmak daha amaca uygun olur. Sonuçta IGCSE TOEFL gibi sınavlara hazırlanmak için öneri istememiş arkadaş. Aktif olarak kullanmak sadece konuşmak değil. Sizin de dediğiniz gibi okumak da aktif olarak kullanmak oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı