İngilizcede gramer önemli mi?

Evet Online oyunlar oynuyorum ama konuşacak insan yok çoğu kişinin mikrofonu kapalı ya da başka dil konuşuyor. İspanyolca vb. Peki İngilizce öğrenmek için hangi içerikleri izlemem lazım YouTube'da?

Hangi içerikle ilgiliysen, inan o kadar fark etmiyor. Mesela diyelim CS2 oynuyorsun, onun hakkında oyun videosu izleyeceksin, Türk kanal yerine yabancı bir kanaldan aç, adam orada da bayağı konuşacaktır zaten, öyle öyle alışırsın.

Peki İngilizce öğrenmek için hangi içerikleri izlemem lazım YouTube'da?
Hangi dizileri ya da filmleri önerirsin?

Hocam sizin zevkinize hangisi uyuyorsa onu izleyin. Zaten Türkiye'de kaliteli yapım bulmak çok zor (Oldu ki bulursanız yazın da faydalanalım bari hocam). Online oyun önermem onun yerine oynadığınız oyunların Client'ini İngilizce yaparsanız daha iyi olur. Yoksa küfür öğrenen yabancı tursite çevirebilir sizi Online'daki kişiler.

Hocam sizin zevkinize hangisi uyuyorsa onu izleyin. Zaten Türkiye'de kaliteli yapayım bulmak çok zor (Oldu ki bulursanız yazın da faydalanalım bari hocam). Online oyun önermem onun yerine oynadığınız oyunların Client'ini İngilizce yaparsanız daha iyi olur. Yoksa küfür öğrenen yabancı tursite çevirebilir sizi Online'daki kişiler.

Kendi anadilini akıcı olarak konuşan insanları dinledikten sonra ne söylendiğinin önemi yok bence. Adam istediği kadar küfretsin, konu sahibi oraya kelime değil gramer öğrenmeye gidiyor sonuçta. Oyun Client'ini İngilizce yapsa ne faydası olacak ki? Mesela LoL oynarken "minions have spawned" sesini 50 defa duysa ne etkisi olacak ona?

Kendi anadilini akıcı olarak konuşan insanları dinledikten sonra ne söylendiğinin önemi yok bence. Adam istediği kadar küfretsin, konu sahibi oraya kelime değil gramer öğrenmeye gidiyor sonuçta. Oyun Client'ini İngilizce yapsa ne faydası olacak ki? Mesela LoL oynarken "minions have spawned" sesini 50 defa duysa ne etkisi olacak ona?

Hocam sadece miyon spawn sesini duymuyor ki oyunda bir sürü item, karakter, karakter hikayesi, karakter skini hikayesi, özel modlar gelince mod açıklamları, modun içerisindeki açıklamalar, replikler, skill açıklamaları, skill isimleri. Konu sahibi biraz kelime eksiği olduğunu da söylemiş hem. Bence toksik 12 yaş İngiliz çocukla ya da CS2'de rastgele bir Rus'la (ki Rus'un ingilizcesi ne kadar doğru o da tartışılır) konuşması, ağız dalaşına girmesindense bu çok daha iyi olur gibi. Tabii çok güzel diyalog kuracağı insanlar da olur ben yabancı serverlarda oynamasın demiyorum yanlış anlaşılmasın ama bence Client dilini çevirmek daha yararlı olur.

CS2 derken örnek olarak verdim, herhangi bir oyun olabilir. Benim bahsettiğim şey hala tamamen anlaşılmamış gibi. Diyorum ki, Client'i çevirse tek başına yetmez, çoğu şey zaten yazılı olarak sunulcak önüne. Bir oyun içi sunucu sesi(pentakill, quadra kill, dominating, bir de victory defeat vs.)Bir de karakterlerin replikleri işte. Ama o hikayeler, skill isimleri ve açıklamaları falan sesli okunmuyor. Ha oradan kelime kapar zaten, orası ayrı. Ama o kelimeleri öbür türlü de kapar. Her neyse, ikisini de yapsın, zararı olmaz.

Temiz konuşmak isteniyorsa elbette önemli. Ancak her şey değil. Yabancı dizi izleyenler bilir, bazen oralarda bile grammer o kadar sallanmaz. "No, he don't" tarzı şeyler duyarsınız.

İngilizceyi biliyorum yani yavaş konuşanı anlayabiliyorum. Biraz kelime eksikliğimde var. Hem kelime öğrenip hem ingilizcemi nasıl geliştirebilirim?
Emin olun yavas konusmayi gectim cogu kisi ingilizce bildigimi zannediyordum diyor yurt disina gidene kadar, cok hizli konusuyorlarmis yavas konusulunca zaten herkes anliyor, basta yavas konusanlari anlamaya calisin sonradan ana dili ingilizce olan kisilerle konusmaya calisin.

Hocam gramer fazlasıyla önemli ancak Türkiye'deki test mantığındaki sınavların dayattığı kadar çok aşırı ince detaylarını, ayrımlarını bilmeniz de bir o kadar önemli değil.
Bu arada gramer konusunda insanların neden öcü muamelesi yaptığını şahsen anlamıyorum. Gramer bilmek kelime bilmekten çok da farklı değil aslında.
  • Zamanlar, karşındaki seni ne zamandan bahsettiğini anlaması için bilmek gerekli illa ki sonuçta. En azından temel olanlarını, gidin will be Ving li cümle kurun demiyorum, will ile söylemeyi bilsen yeter.
  • Modallar, bunların anlamlarını bilmezsen ne duyduğunda ne konuşurken demek istediğini söyleyemeyeceksin.
  • Passive voice, bir şeyi kimin yaptığını anlamak heralde en temel şeylerden biri olmalı ki basit bir örnek, he was fired-he fired. Biri bunu dese o kişi birini mi kovmuş yoksa kovulmuş/işten mi atılmış. Bu anlam farkını anlayabilmek önemlidir heralde Türkçe'de de.
  • Reflexive, bir şeyi kendi kendine mi yaptın, o kendi mi yaptı gibi bir anlamı anlamak ihtiyaçtır duruma göre heralde. myself mi itself mi gibi.
  • Relative/Noun Clause: okurken yazarken sadece 1 özne 1 fiil 1 nesneden oluşan 3 kelimelik cümleler kurulmayacak elbette. Bir şeyleri uzatılarak anlatılması, detay verilmesi, 1 kelime ile bir şeyi anlatılamaması için bilmek gerekiyor. Bunu konuşurken okurken o terimi bilmiyorsan veya o an unuttuysanız, mesela bir restoran tavsiye edeceksiniz ve adını unuttunnuz, siz de "Burada insanların gezmeyi çok sevdiği bir restoran var." demez misiniz. Bunu ingilizcede diyebilmek için tek cümlede buna ihtiyacınız var. Diğer türlü 3 kelimelik 3 tane cümle de kurabilirsiniz A1 A2 seviyelerde ama nereye kadar? Bunun gramer kuralı amaan öğrenmeyin denmesinden ziyade bence ingilizce öğrenen kişilerin bunu koşa koşa öğrenmek istemesi gerekir diye düşünüyorum.
  • Bağlaçlar, 2 cümle kurdun, birbirine bağlamak için temel anlamlarını bilmek gerekiyor. E bunları bilmek kelime bilmekten farklı değil zaten. Gidip de 300 yıl öncenin tozlu raflarında kalan abuk sabuk bağlaçları öğrenin demiyorum zaten.
Özetle gramerin akademik sınavlara giriyor olacağınız şekilde öğretilmesini protesto edebilirsiniz, ancak dili "ben var gelmek"ten öteye götürmek için sizin can atarak, mantığını kavrayarak öğrenmek istemenizin gerektiğini düşünüyorum nacizane.

Grameri anlayacak kadar bilmek tabi ki kelime bilmek kadar önemli. Problem dil öğrenme sürecinin gramer alıştırmalarından ibaret hale getirilmesinde. Grameri de kelime öğrenir gibi anlayacak kadar öğrenip bol bol örnek cümle ve içerik ile ilerlemek dili anlamayı geliştirmenin en kolay yolu büyük ihtimalle. Rahat anlar hale geldiğinizde gramer kurallarına tekrar detaylı baktığınızda her şey çok daha kolay gelir. Çoğu kuralı cümle içinde görerek alışmış olursunuz çünkü.

Yani burada have mi has mi kullanılacak diye, a mi an mi kullanılacak diye basit alıştırmalara bile vakit ayırmaya çok gerek yok. Temel kuralı gördüyseniz bol içerikle tekrar etmeniz daha rahat özümsemenize yarar. Sonra biri She have vs. derse zaten kulağınızı tırmalar. Doğal kullanımına alıştığınız için yanlışı ayırt edebilirsiniz. Bunlarla ilgili boşluk doldurma egzersizlerine saatler ayırmaya gerek yok.

Tabi siyah beyaz değil. İçerik ağırlıklı çalışırken de arasıra gramer bakmanın faydası olabilir. Mevcut dil öğrenim yöntemleri gramere çok ağırlık verdiği için sorun oluyor. Yoksa tabi ki gramer öcü değil.

Gramer çalışmayı çok sevenler de olabiliyor. Hiç sevmeyen de olabiliyor. Çok seviyorsanız tabi bir kaç ay gramere odaklanıp sonra içerik ağırlıklı çalışmaya da geçilebilir. Ama komple gramer çalışıp dili akıcı şekilde anlayıp konuşmayı beklemek gerçekçi değil. Bol bol doğal içeriklerle izleme/dinleme en etkili yol ama içerikleri çat pat anlayabilecek hale gelmek için de kelime ve grameri anlayacak kadar temel bilgi gerekiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı