INNO3D 5070 Ti vs ASUS TUF 5070 Ti vs INNO3D 5080

Bütçe
56000
Hocam INNO3D X3 OC 39.899 TL şu anda ama sıcaklık değerlerini hiçbir yerde bulamıyorum ve daha önce çok duymadığım bir marka.

Palit gamingpro modeli (41.600TL) gayet iyi sanırım Donanım Arşivi video yaptı hakkında.

Gainward Phoenix modeli şu an en ucuz ( 39499TL ) ama yine aynı şekilde sıcaklık değerlerini bulamadım TechPowerUp tarzı bir skalada.

Bir yanım da almışken 5K daha ver TUF al diyor ama dediğiniz gibi çok fiyat farkı var.

TUF için 5K koymak kazık resmen. Top tier bir model olmadıkça aşırı saçma. Aorus, ROG, Vanguard, Suprim vs.

Yabancı kaynaklara bakın. Techpowerup ile sınırlı kalmayın.

1 yıl 1 ay oldu en ucuz 4070 Ti Super modelini alalı. @trustright adlı arkadaşımızın dediğinin aksine hiçbir sıkıntı çekmedim. Yok ısınıyormuş yok bozuluyormuş vs boş işler bunlar. GPU'yu NVIDIA'dan temin ediyor bu markalar. Overclock için alacaklar power limit’i yüksek bir kart alabilir, aksi halde aynı performansı alırsınız. ROG'un Boost hızı 50MHz fazla olsa kaç yazar? MSI Afterburner üzerinden 50MHz kendin koyarsın zaten. 6k fazladan ödemeye ne gerek var? Silikon kalitesi zaten şans işi. ASUS TUF alırsın kötü silikon denk gelir, Gainward alırsın iyi silikon denk gelir. Hiç belli olmaz. Tamamen şansa bağlı. Ayrıca Palit dünyanın en büyük GPU üreticisi. Galax ve Gainward da Palit'in alt markası. Tecrübe, bütçe ve arge bolca var yani.

Ben alırken sıcaklık testlerinede bakmıştım Galax'ın sıcaklık ve RPM değerleri ASUS TUF ile aynıydı, ona rağmen ASUS TUF 4070 Ti Super fiyatı neredeyse Galax 4080 Super ile denkti. MSI vb markalarda buna dahil bu arada. Çatır çuturda kullanıyorum. Asusun 10 yıl bozulmayacağının garantisini kimse veremez.

Galax en ucuza satılan model olmasına rağmen Power limit %12 artırılabiliyor. GPU tutucu mevcut ve ARGB kart. Ayrıca faz sayısı ASUS TUF 4070 Ti Super'den yüksek. İnanmayan TechPowerUp üzerinden kontrol edebilir. Kartların içini açıyorlar.

Tamam bir ROG veya Suprim değil ama, 4090 ve 5090 gibi modeller almayacaksanız gerek de yok.

Bendeki modelin incelemesini yapmıştım zamanında:
MSI Ventus daha kötü olmasına rağmen çok daha pahalıydı, çünkü reklam yaptıkları için fiyatlar kazık. ASUS TUF, Gainward ve Galax benzer performans gösteriyordu. En ucuz Galax markasıydı alıp geçtim. Hiç de pişman değilim. Boşuna 5-6k ekstradan para vermek vermemiş oldum.

Eki Görüntüle 2493153
Bahsettiğiniz 1 yıl 1 ay oldukça kısa bir süre. Bu kadar kısa bir sürede zaten bir sıkıntı çekmeniz zor. Ancak 3-4 yıl olmaya başladığında o aldığınız modelin fanları ve ilk başta sorunlar yaratmaya başlar. Bunun öncesinde ise pump out sorunu ile karşılaşmaya başlarsınız çünkü Inno3d ve galax gibi modellerde kullanılan termal macunlar standard kalite termal macun ve standard termal padler, uzun ömürlülükleri PTM7950 kalitesinde kesinlikle değiller.

Silikon kalitesi tam olarak şans işi değil aslında. Üst segment olan gpulardaki silikon kalitesi alt ve orta segmentlere göre daha üst seviyedeler. Aynı şekilde OC olarak satılan ekran kartlarında da bu silikon kaliteleri daha üst seviyede. Nedeni ise bunların silikonları stock olarak ayarlanan 50-80mhz yüksek değerleri sorunsuz çalıştırması için testlerden geçiyorlar. Yani düşündüğünüz gibi tamamen şansa bıraktığınız bir olay değil silikon, belli taban seviyede silikonu garantileyerek satın almanız oldukça mümkün. Verdiğiniz fiyat farkına değer mi tabii ki bu tamamen bütçenize ve amacınıza bağlı.

Isı değerlerine gelelim, ısı değerleri sadece ekran kartı modeline bakan bir olay değil. Bulunduğunuz ortam, kasanızın fan sayısı ile hava akışı, CPU modeliniz, kaç fps'de oyunlar oynadığınız, monitörünüzün yenileme hızı ve hz değeri her biri etkililer. Bunu geçtim farklı modellerin ısı değerlerine ait grafik testleri de mevcut zaten. Örneğin 4080 Galax Super ile 4080 Tuf Super arasında ısı farkı var aynı ısı değerini sizin görmeniz bunun herkes için doğru olacağını belirttiğim sebeplerden dolayı göstermez. En başta techpowerup'a baktığımızda Asus Tuf'ta 8 tane heatpipe varken Galax'da 6 tane olduğunu görüyoruz. Bu tartışılmayacak şekilde en başta Asus Tuf'un ısısının daha düşük olacağını gösteriyor.

Malzeme kalitelerine gelelim. Asus ve Galax'da kullanılan ekran kartının iskeletleri aynı malzeme değil. Öncelikle Galax'ın kendi içerisinde birkaç modeli var, bu modeller farklılıklar gösteriyorlar. En ucuz modelinde Galax'daki basit plastik iken, Asus'daki Tuf modeli olan bir alaşım. Plastikler özellikle yıllarca ısı altında kalma sonucuna zayıflamaya ve kırılmaya/çürümeye başlarlar. Sadece bu malzemeyi karşılaştırarak bile Galax'ın uzun ömürlü olmayacağı ve aynı süre içerisinde ilk başta Galax'ın iskeletinde zayıflamalar ve parçalanmalar olacağını söyleyebiliriz. Bu ömürden kastım tabii ki 1-2 yıl değil, bunlar en az 3-4 yıl düzenli kullanım sonrasında göreceğiniz sorunlar olacaklar. Amacınıza göre önemli bir sebep tabii ki de olmayabilir.

Fiyat konusunda şöyle bir durum da söz konusu. Örneğin Asus gibi bilinen markaların 1 yıl ek garantisi bulunuyor fakat Galax'da bu söz konusu değil. Bu ek garanti cihazı gelecekte tekrar satıcağınız vakit veya bir sorun olması durumunda büyük avantajlar sağlıyorlar. Çünkü sorun olması ve tekrarlaması demek cihazı ücretsiz bir şekilde sıfırı ile değiştirilebilmeniz veya güncel fiyatından iade talebinde bulunabilmeniz demek oluyor. Aldığınız model üst seviye olduğunda da geri alacağınız ücret veya ikinci el satış değeriniz de aynı şekilde yükselmiş oluyor.

Son düzenleme:
Bahsettiğiniz 1 yıl 1 ay oldukça kısa bir süre. Bu kadar kısa bir sürede zaten bir sıkıntı çekmeniz zor. Ancak 3-4 yıl olmaya başladığında o aldığınız modelin fanları ve ilk başta sorunlar yaratmaya başlar. Bunun öncesinde ise pump out sorunu ile karşılaşmaya başlarsınız çünkü INNO3D ve Galax gibi modellerde kullanılan termal macunlar standard kalite termal macun ve standard termal padler, uzun ömürlülükleri PTM7950 kalitesinde kesinlikle değiller.

Silikon kalitesi tam olarak şans işi değil aslında. Üst segment olan GPU'lardaki silikon kalitesi alt ve orta segmentlere göre daha üst seviyedeler. Aynı şekilde OC olarak satılan ekran kartlarında da bu silikon kaliteleri daha üst seviyede. Yani düşündüğünüz gibi tamamen şansa bıraktığınız bir olay değil silikon, belli taban seviyede silikonu garantileyerek satın almanız oldukça mümkün. Verdiğiniz fiyat farkına değer mi tabii ki bu tamamen bütçenize ve amacınıza bağlı.

Isı değerlerine gelelim, sıcaklık değerleri sadece ekran kartı modeline bakan bir olay değil. Bulunduğunuz ortam, kasanızın fan sayısı ile hava akışı, CPU modeliniz, kaç FPS'de oyunlar oynadığınız, monitörünüzün yenileme hızı ve Hz değeri her biri etkililer. Bunu geçtim farklı modellerin sıcaklık değerlerine ait grafik testleri de mevcut zaten. Örneğin 4080 Galax super ile 4080 TUF super arasında ısı farkı var aynı sıcaklık değerini siz görmeniz bunun herkes için doğru olacağını belirttiğim sebeplerden dolayı göstermez. En başta TechPowerUp'a baktığımızda ASUS TUF'ta 8 tane heatpipe varken Galax'da 6 tane olduğunu görüyoruz. Bu tartışılmayacak şekilde en başta ASUS TUF'un ısısının daha düşük olacağını gösteriyor.

Malzeme kalitelerine gelelim. ASUS ve Galax'da kullanılan ekran kartının iskeletleri aynı malzeme değil. Galax'daki basit plastik iken, ASUS'daki alaşım. Plastikler özellikle yıllarca ısı altında kalma sonucuna zayıflamaya ve kırılmaya/çürümeye başlarlar. Sadece bu malzemeyi karşılaştırarak bile Galax'ın uzun ömürlü olmayacağı ve aynı süre içerisinde ilk başta Galax'ın iskeletinde zayıflamalar ve parçalanmalar olacağını söyleyebiliriz.

Gigabyte Aorus 3080 kullandım gayet de ısınıyordu, fanları da traktör gibiydi. Ekran kartının içini açmadan ne olduğunu söylemeniz yalan söylediğinizi gösterir. Hem ASUS TUF hem de Galax 5070 Ti'nin inceleme verilerini paylaşarak bunu kanıtlamanız gerekiyor. Lafta kalıyorsunuz çünkü.

Silikon kalitesi gayet de şans işi. Gigabyte'ın en dandik modeli Windforce (çöp dediğimiz) modelin benim Galax Sg'den daha iyi undervolt değerlerine ulaştığını gördüm. O modelin sıcaklık ve fan devride berbattı bu arada.

Yanlış bilgi vermeyin. ASUS'ta 8 tane Galax'ta 6 tane demişsiniz ama tam tersi.

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 17.47.02.99.png

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 17.49.10.54.png

7800x3D ile 2K monitör kullanıyorum. Yani ekran kartını %100 yüke sokmakta hiç de zorlanmıyorum yani. Isınma sorunu yok. İstersen gün içinde furmark testide paylaşırım.

Malzeme kalitesine gelecek olursak Galax arka plakayı metalden yapmış. Yani malzemeden kısma söz konusu değil. Bir şey söylemeden önce kanıt atın.

Sıcaklık performansları ise kafa kafaya:
Desktop Screenshot 2025.05.18 - 17.53.55.50.png

Enayi gibi 6-7k fazladan para vermekten kurtuldum. Kaldı ki incelemedeki versiyon galax ex gamer modeli, benim kullandığım ise galax sg modeli, yani daha üst model. :D

Gigabyte Aorus 3080 kullandım gayet de ısınıyordu, fanları da traktör gibiydi. Ekran kartının içini açmadan ne olduğunu söylemeniz yalan söylediğinizi gösterir. Hem ASUS TUF hem de Galax 5070 Ti'nin inceleme verilerini paylaşarak bunu kanıtlamanız gerekiyor. Lafta kalıyorsunuz çünkü.

Silikon kalitesi gayet de şans işi. Gigabyte'ın en dandik modeli Windforce (çöp dediğimiz) modelin benim Galax Sg'den daha iyi undervolt değerlerine ulaştığını gördüm. O modelin sıcaklık ve fan devride berbattı bu arada.

Yanlış bilgi vermeyin. ASUS'ta 8 tane Galax'ta 6 tane demişsiniz ama tam tersi.

Eki Görüntüle 2493537

Eki Görüntüle 2493538

7800x3D ile 2K monitör kullanıyorum. Yani ekran kartını %100 yüke sokmakta hiç de zorlanmıyorum yani. Isınma sorunu yok. İstersen gün içinde furmark testide paylaşırım.

Malzeme kalitesine gelecek olursak Galax arka plakayı metalden yapmış. Yani malzemeden kısma söz konusu değil. Bir şey söylemeden önce kanıt atın.
Söylediklerim lafta olan şeyler değil, belirttiğim gibi techpowerup tarafından testleri mevcut zaten. Ayrıca söylediklerimin hepsi rastgele attığım bilgiler değil, mantık ve bilim çerçevesinde kolayca anlaşılabilecek şeyler. Arka plakası tek başına etken olan bir faktör değil, ona bakarsanız hepsinin arka plakaları neredeyse metal, çerçevelerinin, fanlarının, kullanılan termal padlerin malzemeleri de önemli. Plastik devamlı ısı teması karşısında çürüdüğü bir bilimsel gerçek. Alışımların plastiklere göre daha dayanıklı oldukları da bir gerçek. Ekran kartının ısı konusunda tek bir faktör olmadığı da bir gerçek, bunun için ispata ihtiyacınız olmamalı hava akışına ve ısı dağılımına dair bilgiye sahip olmanız, plastikler hakkında bilgiye sahip olmasanız bile basit bir araştırma yapmanız sonucunda zaten mantık yürüterek aynı sonuca varabilirsiniz.
Bahsettiğiniz modellerin de aynı şekilde grafikleri techpowerup'da mevcut. Galax oldukça açık ispatlanabilir şekilde daha yüksek ısı değerlerine sahip. Sizin görüp görmemeniz bu gerçeği değiştirmeyeceği gibi az önce belirttiğim gibi bir çok faktör ısı konusunda etkili.

Söylediklerim lafta olan şeyler değil, belirttiğim gibi TechPowerUp tarafından testleri mevcut zaten. Ayrıca söylediklerimin hepsi rastgele attığım bilgiler değil, mantık ve bilim çerçevesinde kolayca anlaşılabilecek şeyler. Arka plakası tek başına etken olan bir faktör değil, ona bakarsanız hepsinin arka plakaları neredeyse metal, çerçevelerinin, fanlarının, kullanılan termal padlerin malzemeleri de önemli. Plastik devamlı ısı teması karşısında çürüdüğü bir bilimsel gerçek. Alışımların plastiklere göre daha dayanıklı oldukları da bir gerçek. Ekran kartının ısı konusunda tek bir faktör olmadığı da bir gerçek, bunun için ispata ihtiyacınız olmamalı hava akışına ve ısı dağılımına dair bilgiye sahip olmanız, plastikler hakkında bilgiye sahip olmasanız bile basit bir araştırma yapmanız sonucunda zaten mantık yürüterek aynı sonuca varabilirsiniz.
Bahsettiğiniz modellerin de aynı şekilde grafikleri TechPowerUp'da mevcut. Galax oldukça açık ispatlanabilir şekilde daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip. Sizin görüp görmemeniz bu gerçeği değiştirmeyeceği gibi az önce belirttiğim gibi birçok faktör ısı konusunda etkili.

Bu senin dediğin ısı borusu mevzusu 4080 Super için geçerli, ben 4070 Ti Super'den bahsediyorum... Kimse 4080 Super'den bahsetmedi bu konuda.
Kaldı ki Galax ile aynı sıcaklıklara sahip. Galax 300RPM daha az dönerek yapıyor bunu.

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.04.04.09.png

Ayrıca incelemede ASUS'un plastik mi yoksa metal mi kullandığı belirtilmemiş. Malzemenin metalden yapıldığına nereden kapıldın? Uzun vadede sıcaklık farkı oluyorsa bunun için kaynak atman gerekiyor.

Bu senin dediğin ısı borusu mevzusu 4080 Super için geçerli, ben 4070 Ti Super'den bahsediyorum... Kimse 4080 Super'den bahsetmedi bu konuda.
Galax ile aynı sıcaklıklara sahip. Galax 300RPM daha az dönerek yapıyor bunu.

Eki Görüntüle 2493553

Ayrıca incelemede ASUS'un plastik mi yoksa metal mi kullandığı belirtilmemiş. Malzemenin metalden yapıldığına nereden kapıldın?
Çünkü konuştuğumuz Asus Tuf kartına sahiptim ve de bilgisayar toplama/bakımı ile uğraşan birisiyim. Ayrıca memory ısısını atlamışsınız gibi görünüyor. Oldukça ciddi bir fark mevcut, bu galax'da kullanılan memory padlerinin daha düşük kalite olabileceğini ve/veya heatpipe'ların memory üzerinde yetersiz kaldığını olduğunu gösteriyor.

Ek olarak fanların hızını karşılaştırdığınızda aslında Asus Tuf'un daha sessiz çalıştığını görebilirsiniz. Aradaki hız farkı ile ses farkı aynı hıza getirilirlerse Galax'ı daha gürültülü yapıyor. Bu da fan kalitesinin daha düşük olabildiğini işaret ediyor.

Çünkü konuştuğumuz ASUS TUF kartına sahiptim ve de bilgisayar toplama/bakımı ile uğraşan birisiyim. Ayrıca Memory ısısını atlamışsınız gibi görünüyor. Oldukça ciddi bir fark mevcut, bu Galax'da kullanılan Memory padlerinin daha düşük kalite olduğunu gösteriyor.

Galax 300RPM daha az dönüyor. Bu yüzden Memory sıcaklığının biraz daha yüksek olması normal. Kaldı ki GPU sıcaklıkları aynı. 6-7k fiyat farkını hak edecek bir fark yok.

Bir de kullanılan faz ve kontrolcüye bakalım. Galax 16 fazlı uPI UP9512R kullanırken, ASUS 12 fazlı uPI UP9512R kullanıyor. Çok daha pahalı bir model olmasına rağmen. Bu yüzden asusun coil whine şikayetleri çok fazla.

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.07.04.71.png

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.07.33.62.png

Bu yüzden insanlar Asustan şikayetçi. Çünkü 300w üstü bir kart için 12 faz yeterli değil.
Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.11.25.61.png
Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.11.39.83.png

Desktop Screenshot 2025.05.18 - 18.13.07.51.png

Çünkü konuştuğumuz ASUS TUF kartına sahiptim ve de bilgisayar toplama/bakımı ile uğraşan birisiyim. Ayrıca Memory ısısını atlamışsınız gibi görünüyor. Oldukça ciddi bir fark mevcut, bu Galax'da kullanılan Memory padlerinin daha düşük kalite olabileceğini ve/veya Heatpipe'ların Memory üzerinde yetersiz kaldığını olduğunu gösteriyor.

Ek olarak fanların hızını karşılaştırdığınızda aslında ASUS TUF'un daha sessiz çalıştığını görebilirsiniz. Aradaki hız farkı ile ses farkı aynı hıza getirilirlerse Galax'ı daha gürültülü yapıyor. Bu da fan kalitesinin daha düşük olabildiğini işaret ediyor.

Hocam bu ekran kartında

Vapor chamber mevcut imiş 41.5K ya nasıldır sizce? Yoksa bu model yerine ASUS TUF 5070 Ti 47.4K ya alınır mı? ( TUF'ta Vapor chamber yok ama bileşen kalitesi malum )

Galax 300RPM daha az dönüyor. Bu yüzden Memory sıcaklığının biraz daha yüksek olması normal. Kaldı ki GPU sıcaklıkları aynı. 6-7k fiyat farkını hak edecek bir fark yok.

Bir de kullanılan faz ve kontrolcüye bakalım. Galax 16 fazlı uPI UP9512R kullanırken, ASUS 12 fazlı uPI UP9512R kullanıyor. Çok daha pahalı bir model olmasına rağmen. Bu yüzden asusun coil whine şikayetleri çok fazla.

Eki Görüntüle 2493562

Eki Görüntüle 2493563

Bu yüzden insanlar Asustan şikayetçi. Çünkü 300w üstü bir kart için 12 faz yeterli değil.
Eki Görüntüle 2493566Eki Görüntüle 2493567
Fazla fazlı modül kullanması daha iyi kalite olduğunu göstermeyeceği gibi aksine daha az fazlı modül kullanarak aynı sonucun alınabilmesi işçiliğinin daha iyi optimize edildiğini gösterebilir. Her ikisi de tabii ki doğru olmayabilir ve kullanılan fanların gereksiniminden dolayı da daha fazla fazlı bir anakart seçilmiş olabilir.

Fiyat farkı konusunda savunma yapmıyorum, bunun kararını verecek kişi amacına ve bütçesine bağlı olarak alacak kişi olmalı. Sadece sırf pahallı bu alınmaz diye tek taraflı bir karar almak doğru değil.

Coil whine sorunu sadece faz ile alakalı değil. Kapsitörlerin yeterli izole edilmemesinden de kaynaklanıyor. Asus bu konuda diğerlerine nazaren daha fazla şikayete sahip ancak bu Asus kartların daha fazla satın alınmasından dolayı daha fazla şikayet olmasından da kaynaklanan bir durum. Yine de evet Asus kartlarda coil whine şikayeti yaygın. Kullandığım kartta da bu sorun mevcuttu.

Fazla fazlı modül kullanması daha iyi kalite olduğunu göstermez. Aksine daha az fazlı modül kullanarak aynı sonucun alınabilmesi işçiliğinin daha iyi optimize edildiğini gösterir.

Fiyat farkı konusunda savunma yapmıyorum, bunun kararını verecek kişi amacına ve bütçesine bağlı olarak alacak kişi olmalı. Sadece sırf pahalı bu alınmaz diye tek taraflı bir karar almak doğru değil.

Faz ile aynı sonucu aldığını kim söylüyor? Millet coil Whine'dan şikayetçi. Kendimde ASUS Dual 4070 Super kullandım düdüklü tencere gibiydi. Buna rağmen Galax'tan vs pahalıydı. Neredeyse 4070 Ti Super fiyatına satılıyordu. İnternette bir ton şikayet var, forumları ve Reddit'i gezdiğinizde ASUS'un nasıl olduğunu görürsünüz. Sırf kullanıyorsunuz diye övmeye gerek yok. Sanarsın Palit, Galax vs dünkü bebeler. Küçümsediğin marka dünyanın en büyük GPU üreticisi. Sırf marka diye ASUS alıp kazıklanmam. Neredeyse 5080 parasına 5070 Ti alın diyorsunuz. Marka fanboyu olmuşsunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı