İnşaat mühendisliğinin bir geleceği var mı?

Bende 12. sınıf öğrencisiyim abim inşaat mühendisi 2017 senesinde kazandı üniversiteyi 85 k ile. O zamanlar değerliydi abim bu sıralamayla 2. öğretim Konya kazandı, şu an 100k civarına Ankara güzel ünilere girebiliyor ve çevresindeki iyi veya kötü üniversilerde bitiren arkadaşları işsiz kalmadı hepsi en az 50 k maaş alıyor benim şahsi fikrim 10 sene içinde eski otorisine dönecek. Şimdi de bilgisayar mühendisliğinde yığılma var ileride oda düşüşe geçecek bence benim hedefimde bu kendimizi geliştirebilirsek önü açık bir meslek şahsi fikirlerim.(devrik cümleler için kusura bakma)

Ben 2018'de inşaat mühendisliği bölümüne 63k sıralama ile giriş yaptım. 2021'de 150k'lara kadar sıralama geriledi. Zaten severek de yazmamıştım. Teknik ofiste çalışmak istiyordum. İlk stajımı da ofiste yaptım. Hiç beklediğim gibi bir ortam yoktu. Kendimi bu işi yaparken hayal edemiyordum. Ayrıca bu stajımı da çok zor bulmuştum. Ücret almadan çalıştım (Ortalamam 3,46 idi). Şantiye ortamının tozunu yutmak bana açıkçası zor gelmişti ve diğer mühendisliklerle kıyasladığım zaman başlangıç maaşları arasında da çok fark vardı. Harcamamız gereken efor da bir hayli fazlaydı diğerlerine göre. Kendine neden bunu yapayım ki diye çok düşündüm. Psikolojim yerle bir oldu. En sonunda 2021 yılının ağustos ayında yatay geçiş yaptım endüstri mühendisliğine. Bu yıl mezun oldum ve önümüzdeki günlerde Roketsan'da işe başlayacağım. Özetle şunu söyleyebilirim. Özel bir ilgin yoksa, etrafındaki network iyi değilse (yani çevrendekiler müteahhit, iyi yerlerde çalışan inşaat mühendisi vs. değilse), fizikle aran yoksa ve şantiye ortamında çalışmayı göze almıyorsan YAZMA.

Ben 2018'de inşaat mühendisliği bölümüne 63k sıralama ile giriş yaptım. 2021'de 150k'lara kadar sıralama geriledi. Zaten severek de yazmamıştım. Teknik ofiste çalışmak istiyordum. İlk stajımı da ofiste yaptım. Hiç beklediğim gibi bir ortam yoktu. Kendimi bu işi yaparken hayal edemiyordum. Ayrıca bu stajımı da çok zor bulmuştum. Ücret almadan çalıştım (Ortalamam 3,46 idi). Şantiye ortamının tozunu yutmak bana açıkçası zor gelmişti ve diğer mühendisliklerle kıyasladığım zaman başlangıç maaşları arasında da çok fark vardı. Harcamamız gereken efor da bir hayli fazlaydı diğerlerine göre. Kendine neden bunu yapayım ki diye çok düşündüm. Psikolojim yerle bir oldu. En sonunda 2021 yılının ağustos ayında yatay geçiş yaptım endüstri mühendisliğine. Bu yıl mezun oldum ve önümüzdeki günlerde Roketsan'da işe başlayacağım. Özetle şunu söyleyebilirim. Özel bir ilgin yoksa, etrafındaki network iyi değilse (yani çevrendekiler müteahhit, iyi yerlerde çalışan inşaat mühendisi vs. değilse), fizikle aran yoksa ve şantiye ortamında çalışmayı göze almıyorsan YAZMA.
Hocam endüstri mühendisliği okumuşsunuz roketsan da yaptığınız iş ile alakalı bilgi verebilir misiniz özel değilse. Detay vermenize gerek yok. Ben de yazmayı düşünüyorum da, dil seviyeniz nedir?

Hocam endüstri mühendisliği okumuşsunuz roketsan da yaptığınız iş ile alakalı bilgi verebilir misiniz özel değilse. Detay vermenize gerek yok. Ben de yazmayı düşünüyorum da, dil seviyeniz nedir?
Tedarik zinciri üzerinde çalışıyorum hocam ancak daha fazla bilgi veremem maalesef. Hazırlık sınıfını 84/100 olarak bitirdim C2 kurunda. Ancak oradaki kur pek gerçekçi değil. B2 seviyesinde İngilizceye sahibim.

280k yapabildim maalesef. Geçen sene yaptığımdan daha kötü geldi. 1 sene daha uğraşabileceğimi sanmıyorum. O yüzden tercih yapmak istiyorum. İnşaat mühendisliğine baktım devletler bile dolmuyor gözüküyordu. Geleceği olmayan bir bir bölüm müdür bu? En azından benim sıralamama bağlı olarak.
İnşaat sektörü bitmez ama en az önümüzdeki 10 sene piyasa durgunlaşacak gibi görünüyor, en ufak arsası olan apartman dikmeye kalktı ve artık talepten fazla ev olmaya başladı. Olur da mültecilerin geri gönderilmesi gibi bir durum da oldu mu piyasa hepten yavaşlayacak gibi görünüyor.

Tedarik zinciri üzerinde çalışıyorum hocam ancak daha fazla bilgi veremem maalesef. Hazırlık sınıfını 84/100 olarak bitirdim C2 kurunda. Ancak oradaki kur pek gerçekçi değil. B2 seviyesinde İngilizceye sahibim.
Hocam zaten merak ettiğim hangi iş alanıydı teşekkür ederim. Ben de endüstri müh okuyacağım yüksek ihtimalle. Okul b2 ingilizce hazırlık vaadediyor. Ardından normal öğrenim yüzde 30 ingilizce olacak. Bu çok büyük dezavantaj mıdır sizce? Okulun yüzde yüz ingilizce olmaması.

Çoğu yerde inşaat sektörü de durma noktasına geldi. Muhtemelen siz okulu bitirene kadar üzerine toprak da atarlar. Şöyle düşünün: Durma noktasına gelmese bölümler dolardı, bundan emin olun. Eğer inşaat sektöründe bir tanıdığınız ya da hazır işiniz yoksa bulaşmayın, işsiz kalırsınız.

Bende inşaat mühendisliği düşünüyorum babamla inşaat işine girmeyi düşünüyoruz bende 295k yaptım ve mezunada bırakmayacağım sanırım Bolu'ya gideceğim.

Hocam zaten merak ettiğim hangi iş alanıydı teşekkür ederim. Ben de endüstri müh okuyacağım yüksek ihtimalle. Okul b2 ingilizce hazırlık vaadediyor. Ardından normal öğrenim yüzde 30 ingilizce olacak. Bu çok büyük dezavantaj mıdır sizce? Okulun yüzde yüz ingilizce olmaması.

Hocam şu konudaki yorumlarımı okursanız sorunuza cevap olacaktır.

Var tabii ki inşaat ustası olursan parayı vurursun. Sıvacı bile 60 70k alıyor. Hem azalıyor zaten inşaat ustaları hepsi 30 40 yaşında 50 bile var. Genç ustalar çok az hem de herkes genç almak ister yani paranı sen belirlersin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı