İnsan beyni ne kadar öğrenebilir?

Made In Turkey

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
İnsan beyni ne zamana kadar öğrenebilir? Hafızamız dolar mı? Kimi kaynaklarda 3000 terabayt olduğu yazarken kimi kaynaklarda maksimum 100 terabayt olduğu yazmakta. İnsanlar hayatları boyunca her gün yeni şeyler öğrense, zor şeyler ezberlese nereye kadar götürür bizi beynimiz?

@Made In Turkey Bence belirli bir sınırı var ya da yok hiç kimse diyemez. Bunu ölçebileceklerini sanmıyorum. Zaten bilgilerin çoğu olasılıklar üzerine, net bilgi verebilen kimse yok. @wFex dediği gibi elbet bir sınırı vardır. Ama bu sınıra ulaşmamız imkansız olabilir. Yani bunu şöyle düşünebilirsin. 5000 Terabayt hafızan var diyelim. Belki de 50 yaşına kadar öğrendiklerin hafızanda 1MB yer kalıyordur. Bu durumda 5000 Terebaytı doldurman ömrün boyunca imkansız oluyor. Bu arada bu hard disk örneklemesini anlatması kolay olsun diye yaptım. Ama bu senin de dediğin gibi yok beyim 3000 Terabayt yok 100 Terabayt gibi net konuşup beyine makine muamelesi yapan kaynaklara da güvenmemek lazım. Üniversitedeyken Fizik bölümü okuyan bir arkadaşım seminere götürmüştü. Bir tane uzman gelmiş beyinle alakalı konuşuyor falan. Benim alanım değil ama anlattıkları bir yerden tanıdık geldi. Sonradan fark ettim. Adam Lucy filmini izlemiş gelmiş oradakileri anlatıyor. Oradaki birçok kişide fark etti olayı. Böyle kesin ve net şekilde beynimiz 1000 Terabayt hafıza sahip dolarsa anlayamayız, okuyamayız falan saçmalamaya başlayınca millet dinlemeyi bıraktı. En son sorusu olan var mı? Diye sorunca da birisi kalktı hocam beyine oyun ve müzik yüklesek hafıza çabuk dolar mı dedi. Sonra başka biri kalktı hocam benim beynim mekanik disk olayları geç hatırlıyorum, SSD beyin taktırsam daha çabuk hatırlar ve çalışır mıyım falan diye soru sorunca adam çekti gitti. Yani beyin araştırılması ve onun hakkında net konuşulması zor bir organ. Beyinle ilgili uzmanım diyenler bile ya kulaktan dolma aynı şeyleri söylüyor ya da saçmalıyor.

Insan gozu su kadar megapixel, beyni bu kadar terabayt seklinde bilgisayar baglantili aciklamalarin tamami bilim disi. Datanin modellenmesi, islenmesi ve mimari tamamen farkli. Elmayla armut kiyaslaniyor. Magazin gazetesi son sayfasi kivaminda bir mevzu bu.

Beynin bir limitasyonu olmamasi mumkun degil ama bu bence icinde bulundugumuz ortam ve en cok onemli olan bilgilere oncelik verilmesi seklinde unutularak gerceklesiyor. Ben cok calistigim zamanlarda normalde hic unutmadigim seyleri hatirlayamiyorum. ( cep telefonu numaram, tc kimlik numaram vs )

Buna yakin bir tecrube olacagini dusunuyorum ama tamamen tahmin.

Bu soru hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da beynin öğrenme eğrisine bakmak daha sağlıklı tahminler yürütmemizi sağlar:

Kaç TB olayı tamamen sallamasyon zaten beyin bu şekilde çalışan bir organ değil, inanılmaz kompleks bir yapı. Ancak limitin çok fazla olduğunu düşünüyorum ben. Article'ı okuyunca "yok şu kadar TB depolar bu kadar GB kapasitesi vardır" gibi ne idüğü belirsiz söylemlerin sallamasyon olduğunu anlayacaksınız zaten.

Öğrenim teorik olarak sonsuzdur. Ancak öğrendiklerini hatırlayıp hatırlamamak asıl meseledir. Yeni bilgiler, eski ve uzun zamandır kullanılmayanların üzerine yazılabilir. Böylece unuturuz ve unuttuğumuzun farkında bile olmayız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı