İnsan bilmediklerinden hep korkar mı?

Korkar. Bu şey bilinen olduğunda korku da geçebilir. Mesela yağmurun vücudumuza değse bile bize zarar vermeyeceğini biliyoruz. İlk zamanlardaki insanlar belki de bunu bilmedikleri için, ilk defa karşılaştıkları için yağmur ataladığında bile yaşam alanlarından dışarı çıkamıyordu. Buna anlam yüklemeye çalışıp, zihinlerinde düşünüyorlardı. Ama bir gün bir ''kahraman'' bunu tattığında ve insanlar ona zarar gelmediğini gördüğünde artık yağmurun zararsız bir şey olduğunun kanaatine varıp, ona uygun bir şekilde yaşantılarına devam edebileceklerini anlarlar.

Örnekler çoğaltılabilir. Yapay zekadan korkmak bana saçma geliyor. Yapay zekayı üreten de biz insanlarız. Kendi ürettiğimiz, kendi mühendisliğini yaptığımız bir şeyden neden korkalım? İşimizin yerini alacak diye mi? Belki. Onların insan gücünün yerini alması, yeni meslekleri de beraberinde getirecektir. İnsanoğlu ne kadar teknolojide gelişse de insan gücüne ihtiyaç duyacaktır. Zira mükemmel kodlanmış olsa bile bir kul yapısı hata yapabilir, bu hatayı düzeltecek ve tamamlayacak yine insandır.
 
Yapay deniyorsa yapılmış birşey, bir kaç koddan oluşuyor yani ya koduyla oynanırsa hack ya bozulursa, yada kendi kodlarını yazmaya veya değiştirmeye kalkarsa ki örneklerini gördük. Birbiri ile konuşan 2 robot kendi aralarında kimsenin anlamadığı bir dil geliştirdi çözemediler ikisininde fişini çekmek zorunda kaldılar nasıl güveneceğiz nasıl korkmayacağız.
 
Insan da hayatta kalmak ister diger tum canlilar gibi.
Bilinmeyen, bilinemeyen bu sebeple bize korku verir. Hayatimizi nasil etkileyecegini kestiremeyiz.
Merak edip okursaniz, her donem icin teknolojik gelismeye "basimiza bir is cikarir" diye muhalefet eden bir kesim olmustur. Matbaa icin de boyle bu, araba icin de, yapay zeka icin de boyle. Hatta yerlesik hayata gecmeyelim, avci ve toplayicikla biz iyiydik diye dusunen birileri bile kesinlikle olmustur. Insanlar kedi gibi. Meraklarina hakim olamayip baslarina bela almaya cok yatkinlar ama bir taraflari her zaman korkak.
Binlerce yillik evrimlesmenin sonucunda bu satirlari yaziyorum, okuyorsunuz siz de Bugun hissettigimiz her seyin bizim hayatta kalmamiza katkisi var. Korku da bu hislerin basinda geliyor. Icinde ayi saklanan magaradan korkan, korkmayandan uzun yasiyor.

Yapay zeka ile ilgili felaket senaryolarini ben gercekci bulmuyorum. En azindan benim yasam surecim boyunca. Savas, fakirlik, dogal afetler gibi insanlik boyunca can alan ve sebebi insanin kendisi olan seyler varken yapay zeka zerre korku vermiyor bana. Zaten calisma mantigina da az cok hakimim. Ama yarin Turkiye nin basina kotu bir olay gelmeyeceginin garantisini kimse veremez, esas korkum bu. Bir Hollandali, bir Norvecli bilmez bu korkuyu. Ben kacar kurtulurum belki ama herkesi de yanima alamam.
 
Bence korkunun genel sebebi bilmemektir. İnsan gelecekte ne olacağını bilmediği için endişe duyar en basit örnek olarak.
Geçmişte insanlar bu zamanki teknolojilere sahip olamadıkları için her şeyi bilemiyorlar, her yeri göremiyorlardı. Bu yüzden de bazı konularda duyduklarıyla yetinmek zorunda kalıyordu. Mesela bir mağara vardır, içeriden korkunç sesler geliyordur. İnsanlar o mağaradan korkarlar, girmek istemezler. Ancak nedeni içeriye girip korkunç bir şey görmeleri değildir. İçeridekinin ne olduğunu bilmemesidir. İçeriden gelen korkunç kükremeler yankılanan bir kedi sesi olsa bile insan onu görmediği için hep bir korkuyla yaklaşacaktır. Öğrenene kadar da korkmaya devam edecektir.
 
Yapay zeka, bilim, gelişim, ilerleme, robotsal üretim vs. daha tam olarak hayata geçmemesine rağmen insanoğlu bunlardan bu kadar korkuyor?
Dünya üzerindeki hegemonyasini kaybetmekten korktuğu için bunlardan da korkuyor.

Çoğu yararlı şey aslında anlaşılamadığı için yıllarca zararlı sayıldı. Ya da anlamsız birçok şeye mana yüklendi yersizce. Bunlar hep korkudan mı?
Kolaya kaçma ve kendini diğer türlerden üstün görmekten kaynaklaniyor bu durum. Kendisini evrendeki en özel varlık olarak görüyor yaşadığı gezegeni evrenin merkezi saniyor. Kendisinin öleceğine bir türlü inanmiyor, kabullenmiyor sonsuz bir varlık olarak kendini görüyor.
 
@BERWAR sorunumuz bu işte. Hep en üstün bizmişiz gibi anlatıldı ve biliyoruz. Adeta oğlunu pohpohlamaktan şımartmaktan geri kalmayan aileler gibi. Hiç eksik yönlerimizi görmek istemiyoruz ve gösterilmesine de izin vermiyoruz.
 
Okumazsan, araştırmazsan insanlar hep kendini en üstün varlık olarak görmeye devam edecek. Dünyadaki en üstün ve vahşi tür olabilir. Yarın bir gün kendinden daha akilli yaşam formlarıyla karşılaşsalar nasil tepki vereceklerini ben de merak ediyorum. Belki de bizden daha akıllı formlarla temas kurduk bile. Bana göre başka galaksilerden daha akıllı formlarla doğrudan temas kurmadıkça Homo Sapiens kendini böyle görmeye devam edecek.
 

Geri
Yukarı