İnsan, evren ve ilk din: Varoluşu nasıl anlamalıyız?

Zweira

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamandır düşündüğüm bir konu var ve fikirlerinizi merak ediyorum. İnsan olarak biz, neden varız? Evrenin bu kadar karmaşık ve düzenli olması tesadüf mü yoksa bir “ilk kıvılcım” veya yaratıcı bir güç sonucu mu?

Ayrıca dinin tarihi ve insan düşüncesine etkisi de ilgimi çekiyor. İlk insanlar inançlarını doğa olayları ve atalarına taparak mı geliştirdi? Yoksa bireysel bir lider veya vizyoner mi bu ilk dini ritüelleri başlattı?

Birkaç soruyla tartışmayı açmak istiyorum:

1. sizce evrenin varlığı tamamen rastlantısal mı yoksa bir “ilk neden” gerekli mi?

2. insan zekâsı ve bilinci, evrimsel süreçte kaçınılmaz mıydı yoksa biz şanslı bir tür mü olduk?

3. ilk dini ritüeller ve inançlar, modern düşünme ve metafizik sorgulamalarımızı nasıl etkiledi?

4. eğer din olmasaydı, bugün evreni ve varoluşu sorgulama şeklimiz farklı olur muydu?

Fikirlerinizi merak ediyorum; herkesin görüşüne saygı göstererek tartışabiliriz. Sizlerde soru ekleyebilirsiniz.

Up +

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamandır düşündüğüm bir konu var ve fikirlerinizi merak ediyorum. İnsan olarak biz, neden varız? Evrenin bu kadar karmaşık ve düzenli olması tesadüf mü yoksa bir “ilk kıvılcım” veya yaratıcı bir güç sonucu mu?

Ayrıca dinin tarihi ve insan düşüncesine etkisi de ilgimi çekiyor. İlk insanlar inançlarını doğa olayları ve atalarına taparak mı geliştirdi? Yoksa bireysel bir lider veya vizyoner mi bu ilk dini ritüelleri başlattı?

Birkaç soruyla tartışmayı açmak istiyorum:

1. sizce evrenin varlığı tamamen rastlantısal mı yoksa bir “ilk neden” gerekli mi?

2. insan zekâsı ve bilinci, evrimsel süreçte kaçınılmaz mıydı yoksa biz şanslı bir tür mü olduk?

3. ilk dini ritüeller ve inançlar, modern düşünme ve metafizik sorgulamalarımızı nasıl etkiledi?

4. eğer din olmasaydı, bugün evreni ve varoluşu sorgulama şeklimiz farklı olur muydu?

Fikirlerinizi merak ediyorum; herkesin görüşüne saygı göstererek tartışabiliriz. Sizlerde soru ekleyebilirsiniz.

Up +
1) Hocam bana kalırsa insanlık olarak biz bir "Arkhe" tanımını koyuyoruz. Bir varlığın var olduğunu atfediyoruz ama fiziksel bir biçimde kanıtlayamıyoruz. Buradaki birtakım hatâlardan çıkıyor durum.
2) Şanslı tür değil de girdiğimiz ortamlar ve koşullar bizi buraya itti diyebiliriz, şans neye göre kime göre; ben Fok balığı olmak isterdim doğrusu =D .
3) Bence bir tür pansuman görevi gördü bu dogmalar, kadim dönemleri düşünün:
Yukarıda bir zamân sonra yerleri değişen, hareket eden değişik cisimler, bir anda bulutlardan gelen bir mavi ışık, bu ışığın ortaya çıkardığı aşırı sıcak şey... Bunlara insanın aklı çok şaştığı için dogmalar üretmek durumunda kaldı. Şu an ise bu dogmalar, mitler yıkıldı. Hem bir basamak hem de anlamlandırma güdümüze bir kurtarıcı oldu. Dînleri ve inançları savunmam ama insanın gelişimi süresince zorunlu bir şeydi.
4) İnsanların büyük çoğunluğunun sorgulamada eksik ve kendilerine dayatılan çerçevede baktıklarını, değerlendirdiklerini düşünüyorum. Değerlendirmek ise sorgulamak değildir, var olanlardan çıkarımlar yapmakla bunların varlığını ardı ardına sorularla tespît etmeye çalışmak çok farklı şeylerdir. Yine de, dîn olmasaydı aşağı yukarı aynı şekilde sorgulardık. Çünki dîn de bizim düşünme biçimlerimizden bir çıktıdır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı