İnsan Zekası İle İşlemci Arasındaki İlişki

Dark-Man

Kilopat
Katılım
18 Ocak 2015
Mesajlar
1.993
Yer
Adana
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Elektronikçi
Biraz değişik bir konu oldu farkındayım. Hep diyoruz ya insan beyni çok iyidir hiçbir bilgisayar yanından geçemez falan. Ben de merak ettim. Mesela Fx4100 kaç IQ puanı olan bir insan zekasına denk işlem yapar?

beyin.jpg

20090407151006.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
FX 9590'ın bile insanın IQ'suna yakın sonuç alacağını sanmam :)
 
  • İnsan hata yapar, işlemci yapmaz.
  • İnsan düşünür, işlemci düşünemez.
  • Beyin unutur ama bilgisayarlar unutmaz.
Bu şekilde uzunca karşılaştırıp, karşılaştırmaları sıralayabiliriz.
Ama makineler düşünemez, duygulanamaz, yorumlayamaz. Sadece kendilerine kodlarla insanlar tarafından yapılan emirleri uygular. Makineler akılsızlar. Ama bizden çok daha zekiler.
Zeka ile akıl çok farklı şeyler. Birine akıl verebilir, birinden alabilirsiniz ama zeka alıp veremezsiniz. Aklınız zamanla artabilir, zeka doğuştan gelir. Mesela gençliğimde şimdiki aklım olsa şunları bunları yapardım deriz ama şimdi zekam olsa diyemeyiz.
Zekada akılda marifetlidir. Akıl seçim yapan, irade sahibi olandır. Zeka irade sahibi değildir. Zeka 5 duyu organ ve sezgilerle gelen bilgiyi, müziği, görüntüyü vb. akla ulaştırır. Ulaşan duyu akılda değerlendirmeye alınır ve cevap verilir.
Kısacası zeka algılama, akıl değerlendirme gücüdür. Bilgisayar zekası çok iyidir. Örneğin teknolojinin müzik zekası bizden çok daha iyidir. Duyduğu müziğin ne kadar şiddetli olduğunu en ufak noktasına kadar ölçer. Ama aramızdaki müzik zekası en iyi olan insanı bile getirseniz ne kadar şiddetli olduğunu iyi algılayamaz ancak az ve çok kelimeleriyle cevap verir. Bilgisayar sadece ölçüyor ama cevap veremiyor. Biz müziği bilgisayar kadar iyi algılayamasakta "Yüksek sesli.", "Çok güzel.", "Çok hareketli." diyerek cevap verebiliriz lakin bilgisayar cevap veremez.
Bu durum insanın iradesini ortaya koyar. Akıllı olmak için zeka tabi bir ön şarttır fakat zeki olmak için akıl sahibi olmak gibi bir ön şart söz konusu değildir.
Ama telefonda kulaklığa çok ses verdiğimde yüksek sesli diye cevap veriyor. Cevabı veren telefon değil yazılımcı yani insandır. Bilgisayar insan tarafından emirlere uyumakta. Aklı yok, iradesi yok. Bunu için hata yapma şansları yok. Meleklerde öyle, iradeleri yok ve asla hata yapmazlar. Emredileni yapar.

Bazı insanların beyni bir İntel 4004 kadar bile işlem yapamaz. O nedenle ilişkilendirmek mümkün değil :D
Bu durum işte akılsızlıktan. Bilgisayar kadar zekaları olsa bu zekayı yönetecek akılları yok. Yani içteki zekayı boşa akıtıyorlar.
 
@Weird flex Dostum döktürmüşsün valla. Çok iyi yazmışsın eline sağlık. Sadece melekler konusunda katılmıyorum. Sonuçta varlığı ispatlanmamış şeyler. :)

@er36po Bazı insanların beyni soket tipi işlemcilerin yanına bile yaklaşamaz. Öyle ki bu gün yaşadığım bir olayı anlatmak isterim. Elimde ekran kartı soğutucusu vardı ve ben bunu ilan verdim bir siteye. Kocaman halde soğutucu yazdım ve önlü arkalı resim attığım halde beni arayıp ekran kartı ilanı için aradım diyorlar. Gel de sinirlenme. Zaten bu insan tipi "mazota zam gelmiş" denildiğinde "olsun ben 20 liralık alıyorum" diyenle aynı insan.

Șunu da eklemek isterim insan beyni kapasitesi 500 GB HDD den daha yüksek olsa da HDD istediğin bilgiyi hatasız anında verir sana. Ancak insan beyni öyle değil. Hatırlamatabilir ya da yanlış hatırlar. Tabi ki de 576 MP bir gözdeki veriyi takılmadan işlemesi ve ne kadar muhteşem olduğunu gösterir.

Bir şey daha eklemek isterim. Ne kadar doğru bilmiyorum insan beyni 75 Watt enerji tüketiyormuş. 576 MP bir görünrüyü full ayarlarda kasmadan işleyen bir şey için inanılmaz bir değer. Demek ki beynimizin nano metresi oldukça düşük hatta nano değil piko metre filan. :)
 
@Silinen üye Hocam, dediklerinize katılıyorum, hatta ben de bir fikir katmak istiyorum.
Zihnimizde aslında tıpkı PC 'deki işletim sistemi gibi yazılım var fakat bizim kodlarımız C,Asm,Java,Python değil. Kimyasal olarak DNA'mıza kodlanmış halde. Hatta tahminim bu kimyasallar arası reaksiyonlarda oluşan (Redoks tarzı tepkimeler) zayıf akımla tıpkı elektronik cihazlar gibi 0-1 tarzı atmalar oluşuyor, bu yönü ile elektronik cihazlara benziyoruz fakat bizim verilerimiz az önce de bahsettiğim gibi moleküllerimizde saklı. Bunun en bariz örneği depresyon hastalarının değişen beyin içi kimyası nedeni ile davranışlarında da bir değişim olmasıdır.Uzun lafın kısası bizim irademiz de moleküllerimizin bağlanış şekillerine bağlıdır.
 
Siz işlemcinize beyninizin yerine koyun. Kalp dışındaki bütün organları, kan basıncını, vücut sıcaklığını, bütün hücreleri, elinizi, ayağınızı hepsini beyniniz kontrol ediyor. O ilkokul da notları 0 olan arkadaşların beyinlerinin çok meşgul olduğu anlamına gelmez mi?

Eğer bütün bunları işlemciye yaptırmaya kalksak artık işlemcinin parçalarını bulamayız. Sonuç olarak hiçbir teknoloji insan vücudu ile yarışamaz.
 
Bazı konularda CPU bizi ezer. Ancak benim düşünceme göre %90 bizim zekamız daha iyi. Bizim birkaç kusurumuz var hata yapıyoruz. Bilgiyi hatırlamayabiliyoruz. Ancak her ne kadar işlemciler hata yapmasa da hard diskler bilgiye hızlı ve hatasız erişebilse de onlar makine. Makineler düşünemez. Makineye yürü dersen yürür dur dersen durur. Kural budur değişmez. Ancak insanın iradesi ve düşünme yetisi en iyi makineye bile bin basar.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı