İnsan Zekası İle İşlemci Arasındaki İlişki

İnsan beyni ile bir işlmci beynini kıyaslamak bence hata olur. Ama illede kıslayalım dereniz, şöyle bir bakalım;

İnsan beyni, ani bir olay karşısında donar kalır. Örneğin, başınıza geldimi bilmem ama, demir yolunda yürürken tam düşmeye yakınken o 10 sn asılı kaldığınız an gibi. (Anlayan anladı (y))

Fakat işlemci öyle değildir. İşlemciyi programlar sın ve o buna göre sistemdeki olayları tetikler. İnsan beyni saniyenin bilmem kaçta kaçı kadar sürede tepki verir, o saliselerle yarışır. Fakat onu programlayan insan beynidir. Yani, insan beyni olmasa işlemci olmaz.
 
Sinan Uğurlu Örneğiniz kısmen doğru. Sizin örneği düzelteyim.

Bir tren rayında yürüyorsun. Tahtalara basarak ilerledin ve bir köprünün ortasına geldin. Tren geliyor. Bu durumda işlemci içerisine kodlanan şeyi yapar. Başka bir şey yapamaz çünkü bir makine düşünemez. Ancak insan öyle değil. Düşünür suya mı atlayayım? Aşağı mı sarkılayım? Yoksa demirlerden yukarıya mı tırmanayım? Yani düşünür çözüm bulur uygular. Tabi bu normal insanlar için geçerli. Bilindiği gibi ülkemizde insan görünümlü kafasının içi samanla dolu şeyler de var. Onlar ne yapar bilemiyorum.
 
Hocam işlemci ile kıyaslama yapabilmek için beyinin işlemsel olarak yaptığı şeylere bakmalıyız;düşünmek yada hesap yapmak buna girmez çünkü çalışma mantıkları farklıdır.
İnsan vücudunda 1 saniyede olan olay sayısı,bu olayları değerlendirme, önemli olanları kullanma,olmayanları göz ardı etmek, işte bunlar beyinin işlemci ile kıyaslanmasını sağlayabilir. İnsan vücudundaki reseptör hücrelerin sayısı 200000000 civarı. Bu minimum sayı. Yani beyinimize sürekli olarak 200 milyon sinir reseptöründen sinyal geliyor ve bunları beyin görüntü, koku, ses ihis olarak algılıyor. Bu olayı saniye baışa yapmıyor çünkü 1 saniye çok uzun bir süre. Beyin bunu ekranda görebildiğimiz maximum fps olayından yola çıkarsak yaşlaşık saniyede 100 kez yapıyor. Ayrıyetten iç organlar, onlara bağlı reseptörler, salgı bezleride 200 milyon olan reseptörlere ek olarak yaklaşık 10000 uyartı eklese...
Yani 1 salisede 210 milyon uyartı beyine ulaşıyor ve beyin bu uyartıları önemli yada önemsiz olarak bilinç altı sayesinde sınıflandırıyor, ve daha sonra önemli olan uyartılar bizde his yada duyular olarak algılanıyor.
Burada uyku harici hiçbir zaman kullanım dışı olmayan 200 milyon görme reseptörü 10 milisaniyede bir gözümüze bilgi gönderiyor ve bu da 200milyon*100 den bir saniyedeki sadece görme ile alakalı işlem sayısıdır. Daha duyma, koku, his, tat , ağrı,acı vb. reseptörlerden gelen sinyaller harici bu kadar devasa bir rakam ortaya çıkıyor.
Ayrıca beynimiz yaşadığımız her anı, ses, görüntü,koku,his ve duygu olarak kaydediyor. Ayrıca o anki düşünceleri de kaydediyor.
Biz ne kadar hatırlayamadığımızı düşünsekte o olayları birisi bize izletmeye başlasa, ne zaman o olay yaşanmış olursa olsun hatırlayacak ve ilerisini artık izlemeden bilebileceğiz. Yani beynimiz her anı kaydeder.
Tüm bu hesap ve sonuçlar ışığında hiçbir işlemci ile kıyaslanamayacak bir beynimizin; hiçbir harddiskle kıyaslanamayacak bir zekamızın; ve hiçbir bilgisayarla kıyaslanamayacak bir vücudumuzun olduğunu bilip şükretmeliyiz...
Hesap ortada; uyartılar+hafıza+mantık=25 milyar işlem/saniye.
 
Bir insanı diğer varlıklardan ayıran şey yaratıcılık. Bu özellik sadece bu türe ait. Örnek olarak bir çok maymuna bugün belli başlı kelimeler öğretip onlara soru soruyorlar ve karşılığında cevap alıyorlar. Ama her ne kadar soru karşısında cevap almayı başarsalar da bu hayvanların hiç birisi soru sormuyor. Cevap veriyorlar ama soru sormuyorlar fark bu. Teknolojide aynı bugün bir insanın zihinsel olarak yapamayacağı bir çok işlemi makineler yapabilir. Ama bu sonuçlar karşısında yaratıcılık kullanıp çözüm üretemezler farkımız bu. Zeki insanlar olarak değil hayal gücü var olan insanlar olarak farkımız var. Teoride bir makineye hayal kurmayı öğretmek mümkün olur mu bilmiyorum ama bu basit bilgilerle tartışabileceğimiz konulardan değil maalesef.
 
Aritmetik zeka olarak mikro işlemciler elbette binlerce kat hızlıdır bizlerden.
Peki ya mikro işlemcilerin yapay zekadan öteye gidememesine ne demeli? Mikroişlemci hızlı ancak ona bu hızı katan zaten insan beyni. Bu yüzden kimse kendisini doğuran annesini beğenmemezlik yapmasın :)
 
Bazı konularda CPU bizi ezer. Ancak benim düşünceme göre %90 bizim zekamız daha iyi. Bizim birkaç kusurumuz var hata yapıyoruz. Bilgiyi hatırlamayabiliyoruz. Ancak her ne kadar işlemciler hata yapmasa da hard diskler bilgiye hızlı ve hatasız erişebilse de onlar makine. Makineler düşünemez. Makineye yürü dersen yürür dur dersen durur. Kural budur değişmez. Ancak insanın iradesi ve düşünme yetisi en iyi makineye bile bin basar.
Cpu'yu da yapan biziz. Onun için kendimizi ezmeye gerek yok. :)
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı