İnsanlar batıl inançlarını nasıl kazandı?

Korku. İnsanlar anlamlandıramadıkları şeylerden korkarlar. Korktukları zaman da içgüdüsel olarak onlara farklı anlamlar yüklerler. Mesela hayal edin, henüz yaşamın başı ne bu kadar yerleşim var ne teknoloji. Dümdüz bir arazidesiniz. Ufak bir topluluk mağara köşelerinde yatıyorsunuz. Gece gümbür gümbür yağmur yağıyor. Sürekli şimşek çakıyor yıldırım düşüyor. Öyle bir ses ve ışık çıkıyor ki sanki dünya yıkılıyor. Bu korkuyla ona ne anlamlar yüklenir. Hatta o kadar korkar ki birileri onları cezalandırıyor diye düşünürler. Geçmişte her doğa olayına bir tanrı atfetmişler mesela düşünün artık gerisini.
 
Bana göre, batıl inançlar insanların eski çağlardan beri açıklayamadığı ve korktuğu şeylere yakıştırdığı etikettir. Ne zaman ki pozitif bilimler sayesinde aydınlanma gerçekleşti, o zaman etkisi dünya çapında azaldı. Azaldı ama maalesef bitmedi.
 
Çocukların beyni içi boş kutu gibidir, doğdukları andan itibaren etrafındaki şeyleri kavramaya çalışırlar, yaşadıkları şeyleri ve yaşadığı ortamı anlamaya çalışır. Etrafındaki büyük insanlara özenir ve onların davranışlarını taklit eder ki ilgiyi üzerine çekebilsin ve yalnız kalıp korkmasın. Bu içi boş kutuya etrafındakileri ne atarsa atsın o kutuya girer, içine atılan bilgiyi süzme görevini beyin değil duygular yapar (sistem 1 primat). Kutunun içine bilgi atan kişi çocuğun sevdiği bir kişiyse bilgi doğru sayılır ve kabul edilir, bilgi atan kişi kabile dışıysa kutunun hemen üstünde durur, çocuk kendi kabilesine bu bilginin doğruluğunu sorar veya kendi doğrularıyla karşılaştırır ve bilginin içeri gidip gitmeyeceğine karar verilir.

Çocukları bir şeye inandırmak için kendinizi sevdirmeniz yeterli, bu kadar kolay manipüle olan bir varlık büyüdüğünde de aynı geleneği sürdürebilir çünkü bu durum kendini geliştirebilmeye bağlı (Anneni mi daha çok seviyorsun yoksa Babanı mı?).

Yetişkin bir bilgi edinir (yanlış bilgi olsun), edindiği bilgiyi tanıdıklarına anlatır, tanıdıkları inanabilir veya inanmayabilir bu kısım toplumdan topluma değişir, bilgiye inanan kişiler tanıdıklarına anlatır ve bu bir çark haline döner. Yalan bilgi ve batıl inançlar iç içedir ve hepsi bir halkadır, küçükken çoğumuz facebook kullanır ve şu tarz haberler görürdük:
ezgif-3-ef6a390ee4.jpg

Bu tarz haberler gördüğümüzde bazılarımız inandık bazılarımız da inanmadık tıpkı yukarıda anlattığım gibi. Bu tarz haberlere inanan insanlar olduğu gibi batıl inançlara da inanan insanlar var. "Batıl inançlar nasıl ortaya çıkmıştır?" İnsanlık tarihinin en başından beri vardı, zaman geçtikçe her şey gibi batıl inançlarda evrim geçirdi ve facebook postu oldu. Evrim yok diyenler bunu da açıklasın?
 

Geri
Yukarı