Öncelikle ilk mesajda yanlışlıkla yapılmış küçük ama önemli bir hata var. 10. nesil K serisi işlemcilerinde ısının uzaklaştırılması, halen daha lehim ile sağlanıyor. Belirttiğiniz sıvı metal yöntemi kullanılarak piyasaya sürülen bir işlemci henüz mevcut değil (ne Intel ne de AMD tarafında).
Konu hakkında yorum yapmak gerekirse, kusura bakmazsanız bir üreticinin, bir buçuk yıl önce yaptığı yanlış tercihten çark etmesini, teknolojik bir gelişme ve büyük bir ilerleme olarak lanse etmesinin en hafif tabiriyle kullanıcı ile alay etmek olduğunu düşünüyorum.
2018 yılının ekim ayında işlemci teknolojileri meraklılarının kafalarını kurcalayan büyük bir gündem maddesi vardı. 9900K işlemcisinin, öngörülenin de üstünde sıcaklıklara çıkması ve ısı dağıtım plakasının sökülüp, sıvı metal uygulanması halinde bile sadece birkaç derece sıcaklık düşüşü görülmesinin nedenleri merak ediliyordu. Bu dönemde yapılan pek çok spekülasyonun ardından en büyük sebep, birbirinden bağımsız yapılan deneylerle ortaya çıkmış oldu: Silikon taban malzemesinin kalınlığının, bir önceki nesile oranla iki katına çıkarılmış olması.
Sanıyorum ki sonuçlarını en geniş kitlelere ilk olarak duyurabilen isim Roman Hartung olduğundan dolayı, kendi sitesinde yer alan verileri paylaşmak istiyorum. 9. nesilde kullanılan silikon taban kalınlığının yaklaşık 450 mikron kadar artırılmış olduğu bilgisini, sayesinde edinmiş olmuştuk. İşlemcinin esas yüzünde meydana gelen ısının, fotoğrafta görülen arka yüzüne iletilmesindeki imkansılığın sebebi ve bu noktadan sonra artık sıvı metalin de sonuç vermeyişinin sebebi bu kalınlık artışıydı. Teoriyi tasdiklemek adına 9600K işlemcisini, silikon tabanını zımparalamak suretiyle 200 mikron kadar incelttiği deney ise, en az 13 derecelik sıcaklık düşüşü sağlanmasıyla sonuçlanmıştı.
2018 yılından bugüne geldiğimizde, 10. nesil ile birlikte silikon kalınlığının yeniden düşürüldüğünü görüyoruz. Akıllardaki soru da haklı olarak, 9. nesil işlemcileri satın alan bizlerin ne günahları olduğudur.
Kısacası, firma isminden bağımsız olarak, işlemci üreticilerinin son birkaç yıldır izledikleri yolların bende küçük çaplı bir hayal kırıklığı yarattığını söylemek isiyorum. Rekabet ortamının yeniden oluşmaya başlamasının ardından, yaşanacak teknolojik gelişmelerin ivmelenerek artması hayaline maalesef ki hiç tanıklık edemedik.