Intel 10.Nesil Oyun Testleri

Hardware Unboxed kanalı yeni 10. nesil işlemcileri, 9. nesil Intel ve 3. nesil Ryzen'larla karşılaştırmış. Almaya değer bir tarafı ve yeniliği yok. 9. Nesilden bir farkı da yok. Yeni işlemci alacaklar için önerim 10700K almak yerine 3700X+Anakart alabiliyorsunuz. Aradaki fiyat farkını paranız çoksa verebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Testin yapılış şekil saçma bence. Neden ultra ayarlarda yapmak yanlış geliyor bana. Grafik ayarları mümkün olduğunca kısıp işlemci gücü daha ön plana çıkarılmalı.
Bilmiyor olabilirsiniz fakat bazı oyunlarda ayarları yükseltmek işlemciye yük bindiriyor. Örneği çok olmayabilir ama rastladım ben. İşlemciyi etkileyen birkaç ayar olabiliyor yani.

Kaldı ki 2080 Ti kullanılıyorsa videoda, 1080P ultra ayarlarda yapılmasında bir sakınca görmüyorum.

Bilmiyor olabilirsiniz fakat bazı oyunlarda ayarları yükseltmek işlemciye yük bindiriyor. Örneği çok olmayabilir ama rastladım ben.
Farkındaysan grafik ayarları dedim dostum. Hadi öyle olmasa dahi test eşit ayarlarda yapılacağı için bir sorun teşkil etmez. Grafik ayarlarını düşürdüğü zaman yük tamamen işlemciye binecek. O zaman işlemcinin performansı ortaya çıkar. Grafik işlemcisine yük verip işlemci testi yapmak gerçekten çok saçma.

Farkındaysan grafik ayarları dedim dostum. Hadi öyle olmasa dahi test eşit ayarlarda yapılacağı için bir sorun teşkil etmez. Grafik ayarlarını düşürdüğü zaman yük tamamen işlemciye binecek. O zaman işlemcinin performansı ortaya çıkar. Grafik işlemcisine yük verip işlemci testi yapmak gerçekten çok saçma.
Ben de grafik ayarlarından bahsettim zaten. Diyorum ki bazı oyunlarda bazı grafik ayarlarını yükseltmek işlemciye yük bindirebiliyor.

Kaldı ki 2080 Ti kullanılıyorsa videoda, 1080P ultra ayarlarda yapılmasında bir sakınca görmüyorum.
Bilmiyorum hiç inceledin mi? Mesela i7 7700k ile GTX1660 FPS testi yapılıyor. İşlemcinin %70'i kullanılıyor, daha yüksek bir kullanım payı var, ekran kartı tam yükte çalışıyor ortalama 80FPS alıyor bu sistem. Aynı ayarlarda, aynı oyunda, aynı ekran kartında i9 9900k ile test ediyorlar. Arada çok ciddi bir şekilde FPS farkı oluşuyor. Sadece işlemci değişmesine rağmen. Ama diğer işlemci tam kullanımda değildi? Yani demek istediğim durumlar değişebiliyor garip durumlar oluşabiliyor. Bu yüzden RTX Titan ile test edilse dahi ben ayarların düşürülmesi gerektiğini ve tüm yükün işlemciye verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Dediğinizde haklısınız çünkü kendimden örnek verirsem 2700X ve 2070 Super sahibiyim. CoD'dan örnek vereyim ayarları Low'a çeksem de High'a çeksem de FPS değişmiyor çünkü işlemci engeline takılıyor. 130FPS civarında geziyor ayar gözetmeksizin hatta bazen düşük ayarda FPS düşmesi de olabiliyor.

İşlemci düşük ayarlarda belli ediyor kendini değil mi. Aşağıda sistemlerin ikisi birebir aynı, tek fark birisi i7 6700k diğeri i9 9900k fakat testte işlemciler iki koşulda da yarısı kadar bile kullanmamasına rağmen arada FPS farkı var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Düzeltme: Hatta i7 6700k'lı sistemde (düşük FPS alınan sistem) GTX 1070ti takılı. Cidden çok ilginç.

Bilmiyorum hiç inceledin mi? Mesela i7 7700k ile GTX1660 FPS testi yapılıyor. İşlemcinin %70'i kullanılıyor, daha yüksek bir kullanım payı var, ekran kartı tam yükte çalışıyor ortalama 80FPS alıyor bu sistem. Aynı ayarlarda, aynı oyunda, aynı ekran kartında i9 9900k ile test ediyorlar. Arada çok ciddi bir şekilde FPS farkı oluşuyor. Sadece işlemci değişmesine rağmen. Ama diğer işlemci tam kullanımda değildi? Yani demek istediğim durumlar değişebiliyor garip durumlar oluşabiliyor. Bu yüzden RTX Titan ile test edilse dahi ben ayarların düşürülmesi gerektiğini ve tüm yükün işlemciye verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Darboğazın doğrudan işlemci kullanımı ile alakası yoktur. Bunun birden fazla sebebi olabiliyor ve bileşenden bileşene, oyundan oyuna göre değişebiliyor. Her oyun aynı şekilde kodlanmıyor sonuç olarak. Dolaysıyla direkt işlemci kullanımı üzerinden yorum yapmak doğru değildir. Hele genel CPU kullanıma bakarak yorum yapmak hiç doğru değildir. Yeri geldiğinde tek çekirdeği sömüren oyunlar bile çıkabiliyor ve senin haberin olmuyor sadece genel CPU kullanımını açtığından. Dediğiniz gibi olsaydı şu an Ryzen işlemcilerin çoğu 9. nesil Intel işlemcilerden daha yüksek performans göstermesi gerekirdi. Yani o işler öyle yürümüyor.
O fark; tek çekirdek gücünden, frekans hızından, mimariden veya en son bakılacak nokta olan yüzdelik çekirdek kullanımlarından olabilir.

RTX 2080 Ti 1080P'de overkill zaten. Ayarları düşürsen de o tablodaki değerler yüzdesel değere vurduğunda çok oynamayacaktır.

oynamayacaktır.
Bunu denemeden bilemeyiz. Yukarıda attığım linkleri incelersen darboğazın sebebi işlemciler değil. Hatta ODS izlenirse işlemci bütün kullanımı sağlıyormuş gibi tek etken ekran kartıymış gibi görünüyor. Fakat öyle değil işlemci gücü artınca aradaki fark inanılmaz. Tekrar ediyorum baştaki videoda kullanım %50 bile olmamasına rağmen durum böyle.
Aynı şey bu videolarda da geçerli olabilir ki bence öyle. Ayarları düşürdüğünüz zaman grafik kartı etkeni olaydan olabildiğince kalkacak. Geriye saf işlemci kullanımı kalacak. Ayarları yükseltmenin işlemci performansını ölçerken sadece negatif etkisi olur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı