Intel 10. Nesil K serisinin Termal Başarımı

10. nesil iyi hoş da K serisi işlemcilerin güç tüketimi birçok insanın gözünü korkutmuştu. Bilindiği üzere OC ile Intel işlemciler stok haline göre %50-60 daha fazla güç tüketiyor bu da üst seviye işlemcilerin güç tüketiminde rekor kırmasına neden oluyor.

Yalnız Intel'in IHS'yi inceltmesi ve sıvı metal kullanması sayesinde ısınma sorunun önüne geçilmiş gibi duruyor. Bununla ilgili bulduğunuz testleri paylaşabilirsiniz.

1590054244161.png

Ayrıca bu güç tüketimine rağmen bu kadar az ısınması devrim niteliğinde diyebilirim. Daha ileri nm teknolojilerine geçtiklerinde bu değerle daha fazla düşecek demek oluyor. Yani ileri nesillerde üst düzey işlemcilerde serin çalışacak işlemciler ve OC potansiyeli yüksek ve stabil olacak görünen o. Elini biraz çabuk tutması gerekiyor orası ayrı konu.

Tamamda o güç tüketimine hep çıkmıyor ki. Mesela 10900K'nın 5.3 GHz olması için çok iyi anakart ve 65 dereceyi geçmemesi lazım.

Öncelikle ilk mesajda yanlışlıkla yapılmış küçük ama önemli bir hata var. 10. nesil K serisi işlemcilerinde ısının uzaklaştırılması, halen daha lehim ile sağlanıyor. Belirttiğiniz sıvı metal yöntemi kullanılarak piyasaya sürülen bir işlemci henüz mevcut değil (ne Intel ne de AMD tarafında).

Konu hakkında yorum yapmak gerekirse, kusura bakmazsanız bir üreticinin, bir buçuk yıl önce yaptığı yanlış tercihten çark etmesini, teknolojik bir gelişme ve büyük bir ilerleme olarak lanse etmesinin en hafif tabiriyle kullanıcı ile alay etmek olduğunu düşünüyorum.

2018 yılının ekim ayında işlemci teknolojileri meraklılarının kafalarını kurcalayan büyük bir gündem maddesi vardı. 9900K işlemcisinin, öngörülenin de üstünde sıcaklıklara çıkması ve ısı dağıtım plakasının sökülüp, sıvı metal uygulanması halinde bile sadece birkaç derece sıcaklık düşüşü görülmesinin nedenleri merak ediliyordu. Bu dönemde yapılan pek çok spekülasyonun ardından en büyük sebep, birbirinden bağımsız yapılan deneylerle ortaya çıkmış oldu: Silikon taban malzemesinin kalınlığının, bir önceki nesile oranla iki katına çıkarılmış olması.

9.jpg

Sanıyorum ki sonuçlarını en geniş kitlelere ilk olarak duyurabilen isim Roman Hartung olduğundan dolayı, kendi sitesinde yer alan verileri paylaşmak istiyorum. 9. nesilde kullanılan silikon taban kalınlığının yaklaşık 450 mikron kadar artırılmış olduğu bilgisini, sayesinde edinmiş olmuştuk. İşlemcinin esas yüzünde meydana gelen ısının, fotoğrafta görülen arka yüzüne iletilmesindeki imkansılığın sebebi ve bu noktadan sonra artık sıvı metalin de sonuç vermeyişinin sebebi bu kalınlık artışıydı. Teoriyi tasdiklemek adına 9600K işlemcisini, silikon tabanını zımparalamak suretiyle 200 mikron kadar incelttiği deney ise, en az 13 derecelik sıcaklık düşüşü sağlanmasıyla sonuçlanmıştı.

6.jpg

2018 yılından bugüne geldiğimizde, 10. nesil ile birlikte silikon kalınlığının yeniden düşürüldüğünü görüyoruz. Akıllardaki soru da haklı olarak, 9. nesil işlemcileri satın alan bizlerin ne günahları olduğudur.

Kısacası, firma isminden bağımsız olarak, işlemci üreticilerinin son birkaç yıldır izledikleri yolların bende küçük çaplı bir hayal kırıklığı yarattığını söylemek isiyorum. Rekabet ortamının yeniden oluşmaya başlamasının ardından, yaşanacak teknolojik gelişmelerin ivmelenerek artması hayaline maalesef ki hiç tanıklık edemedik.

Şu soğutma mevzusunu çok abarttınız. kullandıkları sıvı soğutma olan ASUS ROG RYUO 240 360mm bile değil, 240mm. Ve Kraken X62'yi bile geçemiyor. Dandik demiyorum ama bu işlemciyi alacak adam neden 240mm sıvı soğutucu kullansın ki? Hatta bu kaliteli dediğimiz soğutucu Cooler Master'ın ucuz ML240 modeliyle bile karşılaştırılıyor. Aralarında yaklaşık 800TL fark olmasına rağmen. Buna rağmen Asus'un fiyat politikasını bilmeden gelip ``Bu kadar pahalı soğutucuyla bu dereceler çok kötü`` diyenler var.

Benim tuhafıma giden bir durum var aslında. Intel şu anda 14nm ile hala AMD'nin 7nm işlemcilerine nazaran daha iyi FPS sağlıyor. AMD kürekle çekirdek atıyor işlemcilere, bunun artısını görüyor uygulamalarda ve saire fakat oyun konusunda hala eksik. Ben asıl Intel'in şu durumdan kurtulup üreteceği işlemcileri merak ediyorum. Intel'in ürettiği 7nm işlemcileri görmemize ne kadar var bilmiyorum fakat ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.

Benim tuhafıma giden bir durum var aslında. Intel şu anda 14nm ile hala AMD'nin 7nm işlemcilerine nazaran daha iyi FPS sağlıyor. AMD kürekle çekirdek atıyor işlemcilere, bunun artısını görüyor uygulamalarda ve saire fakat oyun konusunda hala eksik. Ben asıl Intel'in şu durumdan kurtulup üreteceği işlemcileri merak ediyorum. Intel'in ürettiği 7nm işlemcileri görmemize ne kadar var bilmiyorum fakat ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.
12.Nesil diyorlardı sanırım ama çekirdek mevzusu oyunların optimizasyonları yüzünden.

>>%50-60 daha fazla güç tüketiyor.
Fatura :D.

Evet işi iyice araştırdım ve 10900K 5.3 GHz'e çıkması imkansız a yakın en iyi anakart, çok sağlam bir sıvı soğutman olması gerekiyor ve sabitte çalışmıyormuş. Arada çıkıp iniyor. Verdikleri tablo da pek doğru değil açıkçası.

Evet işi iyice araştırdım ve 10900K 5.3 GHz'e çıkması imkansız a yakın en iyi anakart, çok sağlam bir sıvı soğutman olması gerekiyor ve sabitte çalışmıyormuş. Arada çıkıp iniyor. Verdikleri tablo da pek doğru değil açıkçası.

5.3 Ghz hızlara çıkamadığını ve sabit çalışmadığını nereden biliyorsunuz? Bununla ilgili yalan dolan bir site değil de hepimizin bunu canlı canlı görebileceği videolu bir kanıtınız varsa çok iyi olur. Ben şahsen bu söylediklerinize inanmıyorum eğer varsa da böyle bir şey zaten görünen köy kılavuz istemez, kötüyse gerçekten kötü deriz 10900K'ya. Ancak, bunu düz 10900 için söylüyorsanız bir nevi tamam diyeceğim ama stabil değil demek ancak AMD'yle örtüşen bir söylem. Eskiden olduğu gibi şu an da Ryzen serisiyle bazı anakart ve soğutucu modelleriyle halen voltaj dengesizliği/sıcaklık vb gibi sıkıntılar yaşayan var. Bu da demek değil ki Intel'de bu tip problemler hiç yok; sorunların sıklığının AMD tarafında şu an oransal olarak daha fazla olduğu bilinen bir gerçek.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı