Rehber Intel 11. Nesil Mobil İşlemcilerde Undervolt Kilidi Kaldırma

Selamlar. Intel, 11. nesil mobil işlemcilerinde Plundervolt "açığı" nedeniyle işlemcideki voltaj kontrolünün kullanıcı odaklı kısmını devre dışı bıraktı. Bu kilidi nasıl kolayca kaldırabileceğinizi göstereceğim.
İşlemlere başlamadan önce VBS'nin kapalı olduğundan emin olun. Aksi takdirde kilit açık olmasına rağmen ThrottleStop veya XTU üzerinden voltaj kontrolü yapamayabilirsiniz.

Öncelikle Intel ME sürümünü öğrenmeniz için HWiNFO gerekiyor. İndirdikten sonra çalıştırın ve sol menüden anakart kısmından Intel ME sekmesini seçin. Şu şekilde gözükecek:

2.png


Sürüme uygun olarak aşağıdaki linkten CSME indirin. 11. nesil için muhtemelen versiyon 15'i indirmeniz gerekiyor.
İnen dosyayı bir klasöre çıkarın. Yönetici olarak CMD başlatın. cd komutu ile aşağıdaki dosya yolunu girin. Son kısmı "Intel CSME System Tools v15.0 r15\Flash Programming Tool\WIN64" şeklinde bitmeli.

23.png


Aşağıdaki kodu girin.
Kod:
FPTW64.exe -d "bios_dump.rom" -bios
Hatalı bir işlem yapmadıysanız "Intel CSME System Tools v15.0 r15\Flash Programming Tool\WIN64" konumuna "bios_dump.rom" adında bir dosya çıkacak.

45.png


UEFI Tool ile çıkan ROM'u açın. Ardından CTRL+F ile arama kısmına gelin. Yukarıdan "text" başlığını seçin ve "Overclocking Lock" yazıp aratın.

1658065672379.png


Alttaki "Search" kısmında birkaç adet sonuç çıkabilir. Setup içeren herhangi birine çift tıklayın ve Setup ana başlığına ulaşın. Ardından Setup'a sağ tıklayın ve "Extract as is..." seçeneğine basın.

1658065764581.png


Çıkan dosyayı ulaşması kolay bir yere kaydedin. Okunabilir hale getirmek için IFR Extractor kullanmamız gerekiyor. Programı indirin ve açın. Ardından UEFI Tool'dan çıkardığınız dosyayı seçin.

1658065900576.png


Extract butonuna tıklayın. Çıkan text dosyasını kaydedin ve notepad veya istediğiniz bir text editörü ile açın. Text içerisinde "Overclocking Lock" kısmını arayın.

1658066021900.png


Bulduğunuz kısımda Overclocking Lock yanında CFG Lock da olacaktır.

1658066088450.png


Gördüğünüz gibi kilitli, 0x1 değeri default. 0x1 değerini 0x0 yapmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için birkaç kodu not etmemiz gerek. Kullandığım BIOS ROM'u bir Casper Excalibur'a ait ancak merak etmeyin, muhtemelen her sistemde çalışacaktır. İşaretlediğim kısımları not edin.

3.png


Sağ kısımda altını çizdiğim VarStore ID'sini dosyanın yukarısında kalan VarStore kısmında arayın.

6.png


İşaretlediğim kısmın VarStore ID'si aradığımız gibi 0x2. CpuSetup adı altında işlem yapacağız. Bu kısımdan sonra boş bir flash bellek bulun ve FAT32 şeklinde biçimlendirin. Ardından içerisine linkteki dosyayı çıkarın.

EFI->BOOT->bootx64.efi şeklinde olmalı.
BIOS'tan Secure Boot kapatıp flashı bootlayın. Önünüze gelen kısımda üstteki işaretlediğim kısımları dahil ederek şunları yazın. 0xDF ve 0x43 kodları sizde farklı olabilir, dikkat edin. CpuSetup kısmı genel olarak aynıdır.
Kod:
setup_var CpuSetup 0xDF 0x0
Kod:
setup_var CpuSetup 0x43 0x0
İşlemler başarılı olursa flashı çekip sistemi restartlayabilirsiniz. ThrottleStop indirip FIVR sekmesinden kilidin açık olup olmadığını kontrol edin. Başarılı olursa eğer kilit açık olmalı.

34.png


Tebrikler, artık undervolt yapabilirsiniz :) Takıldığınız bir kısım olursa rahatlıkla etiketleyip sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.

Okuduğunuz için teşekkürler, iyi sosyaller!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Tolga Samet Hocam tekrardan merhaba,

Tavsiyeniz üzerine shell içerisine usb üzerinden boot ederek kilit durumunu kontrol ettim ve açık olarak gözüküyor; yani işlemler doğru bir şekilde sonuçlanmış burada bir problem yok.

IMG_20220903_135154.jpg

Ancak ThrottleStop içinde hala FIVR sekmesi pasif durumda, yani kağıt üzerinde işlem doğru ancak pratikte bir şeyler yanlış gibi duruyor.

Ekran görüntüsü 2022-09-03 140333.png
Bir fikriniz var mı?
 
Bununla ilgili discord kanalı kurup birbirimize yardımcı olsak çok iyi olur. Herkes bu şekilde teker teker sorunlarını anlatınca zor oluyor.

Telegram grubu da olabilir, size kalmış hangisinde açacağınız. Sadece undervolt değil tüm 11. nesil mobil işlemciler hakkındaki diğer konuları da konuşabiliriz ancak az katılım olursa kimsenin kimseye faydası olmaz. Ben deneme amaçlı bir kanal açıp bir iki hafta duruma göre ilerleyelim derim.
 
Son düzenleme:
10. nesil için v14 kullanılması gerekiyor. Kodları belirli, o sebepten işlemleri yapmanıza gerek yok.
Kod:
setup_var CpuSetup 0xDA 0x0
Kod:
setup_var CpuSetup 0x3E 0x0
Bunları yazmanız yeterli.
 
Tolga hocam öncelikle emeğinize sağlık.
Adımları izleyip " overclocking lock " araması yaptığımda çıkan sonuçların içerinde setup diye bir şey yok.
Cihaz ASUS FX506LH İ5 10300H

@Tolga Samet
 

Dosya Ekleri

  • ssss.jpg
    ssss.jpg
    524 KB · Görüntüleme: 49
Tolga hocam öncelikle emeğinize sağlık.
Adımları izleyip " overclocking lock " araması yaptığımda çıkan sonuçların içerinde setup diye bir şey yok.
Cihaz ASUS FX506LH İ5 10300H

@Tolga Samet

10. nesil için halihazırda bir rehber var, ona baktınız mı?

 
10. nesil için halihazırda bir rehber var, ona baktınız mı?


Evet ondan bir sonuç alamadım bu konuya yöneldim ve son paylaştığınız hazır kodları BIOS üzerinden uygulayarak kilidi açmayı başardım merak ettigim tek bir şey kaldı acaba bu işlem garantide bir sorun yaratır mı?
 
@poyrazcan065 Merhabalar. Ayarlar, 10. nesilde BIOS'ta aynı bölümde bulunuyor. Ekstradan BIOS'u inceleyip bakmanıza gerek yok. Konudaki anlatım, daha çok nasıl elde ettiğim üzerine. Zaten kodları yazıp açmışsınız. Garanti fark etmez muhtemelen. Yine de kapatmak isterseniz BIOS sıfırlamanız yeterli. Default ayarları yükleseniz de olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı