Intel Arc B580'in çöp olduğu gerçeği

Arkadaşlar sistemim 16 GB ram/intel Arc b580/ryzen5 5600/biostar B450M-H anakart/512gb SSD ve şu lanet kartı aldığıma pişman oldum. Kart çıkalı neredeyse 5 ay olacak ve hala driverlarda adamakıllı bir düzelme yok bu Intel'in çalışanları ne yapıyor anlam verebilmiş değilim. Geçen Detroit indireyim dedim oyun yüklendi mutluyum oyuna gireceğim bir de ne göreyim ekranda kocaman oyunun ekran kartını tanımadığıyla alakalı bir yazı çıktı. Görselini internetten bulduğum şekliyle bırakıyorum.

Eki Görüntüle 2484391

Buna rağmen devam ettim ve oyun artifactlerden dolayı oynanmıyordu. Aynı sorun sanırım Just Cause 3 ve Halo oyununda da varmış. Hadi Detroit oynamayıverelim dedim gittim Days Gone yükledim oyuna giriyorum normal motorla dolaşırken bile 60 FPS zor veriyor hele hele kamp alanlarına gittiğim zaman 20-30 FPS'lere düşüyor kafayı yiyeceğim resmen. Gidip DXVK yükleyip BIOS'tan bir sürü ayarla uğraşıp anca düzeltebildim 120 FPS'lere öyle çıktı fakat hala bazı kamp alanlarında 55-60 FPS'lere düştüğü oluyor. Sorunun sebebi de kartın 5 ay geçmiş olmasına rağmen DirectX11 ve diğer sürümlere optimize edilmemiş olması. Yalnızca DirectX12 oyunlarında düzgün çalışıyor ona da düzgün denirse.

Sonra gittim internetten testlere bakıyorum Black Myth: Wukong popülerdi testlere baktım 30-40 FPS anca veriyor. RTX 4060'a bakıyorum 60-70 FPS yağ gibi akıyor kasadan Intel'e bakıp küfür ediyorum firmaya.
Sonra gidip Stalker 2'ye bakıyorum ki çok fazla oynamak istediğim bir oyundur performans leş rakip kartlar hala çok daha yukarıda. Sonra gittim Spider-Man 2 satın aldım oyunu oynuyorum normal şehirde dolaşırken sıkıntı yok ne zaman sinematik girdi oyun 20FPS'lere düşüyor ve gariptir ki ağ attığım zaman ne zaman ağaçların içinden geçtim oyun deli dehşet kaşıyor. Central parka gidiyorum kasmaktan oynanmaz hale geliyor mesela. İyi hadi bunu da oynamayalım diyorum CS2 oynayacağım 150 FPS'lerden 60-70'lere düşüp kalkıp duruyor sürekli. Fortnite'a giriyorum 300 FPS'lerden 30 FPS'lere düştüğü oluyor. (artık düzeltildi son 1 aydır bu sorunu yaşamıyorum)
İşin özü kart çöp. Bu sistemi 20 bin liraya almıştım kart ilk çıktığı zamanlarda ve almış olduğum güne resmen lanet ediyorum. Keşke o gün elim kaysaydı da yanlışlıkla 4060 falan alsaydım en azından mutlu mesut oyunlarımı oynardım. Firma daha doğru düzgün Frame Generation bile getiremedi FSR kullanmak zorunda kalıyoruz. İşin özü bir gün kafanıza şu kartı almak falan yatarsa bu yazı aklınıza gelsin sakın ama sakın almayın. Kartı adam gibi kullanmak için 9. nesil Ryzen işlemci falan takmanız gerekiyor. i5 12400F'te bile zaman zaman darboğaz yaşatıyor bu kart. Samimi bir dille anlatmaya çalıştım umarım bu kartı alacağınız günleri görmezsiniz.
Intel = rezil firma.

Arkadaşlar bu arada kart hemen hemen her oyunda kötü. Geçen kaç senelik AC Odyssey indireyim dedim oyun 60 FPS zor veriyor. God of War'ı Lossless Scaling'le anca bitirebildim yoksa 50 fpsti o da. Ragnarok deniyorsun normal bölgede 90 FPS ara sıra garip garip yerlerde 50 FPS'lere düşüyor gözünü FPS'ten ayıramadan oyunu adam gibi oynayamıyorsun. Yani böyle tonla örnek var ve hemen hemen her oyun böyle ekran kartın iyi olduğu oyun sayısı bir elin parmağını geçmez. Ben bu kartı alırken 4060'ın rakibi diye aldım gidip Ryzen 9 takmam gerekeceğini müşteri olarak nereden bilebilirdim ki. 4060 Ryzen 5 5600 le yağ gibi akıp çalışırken şu lanet kartın ne gibi bir ayrıcalığı var da hayvan gibi işlemci istiyor?
Almasaydın. Araştırsaydın.

Adamlar zaten GPU piyasasında yeni. Ryzen yüzünden çöküntüye girmişler, AMD ile NVIDIA ile rekabet etmek ayağında çıkardıkları GPU'lar hep sorunlu. A750 düşünüyordum, alma dediler. Zaten eski oyunlarda hiç iyi değilmiş. GPU yeni, Intel zaten bir sürü şeyle boğuşuyor, yapamıyorlar işte.

Intel sever birisi olarak, gerçekten üzülüyorum.
Ben hep derdim ki -klasik- Intel abi ya NVIDIA abi ya. Yok arkadaş, AMD bir patladı, pir patladı.

Geçmiş olsun bu arada.

Adamlar zaten GPU piyasasında yeni. Ryzen yüzünden çöküntüye girmişler, AMD ile NVIDIA ile rekabet etmek ayağında çıkardıkları GPU'lar hep sorunlu. A750 düşünüyordum, alma dediler. Zaten eski oyunlarda hiç iyi değilmiş. GPU yeni, Intel zaten bir sürü şeyle boğuşuyor, yapamıyorlar işte.

Tartıştığımız şey ''keşke almasaydın kanka araştırsaydın'' değil, intel bunlara çözüm bulacak mı?

Arc A750'de ilk çıktığı zaman böyleydi, şu an günümüzde anca hakkını verir kıvama geldi sanırsam. Tabii duyduğum bu ve çıkışından 3 yıl geçti.
Diğer hocamızın profilindeki turşular gibi bu B580'nin turşusunun oluşmasını beklemeniz lazım anlaşılan. Arc A750 gibi 3 yıl sürmez ama 1 senede anca toparlarlar gibi geliyor.
Duyduğum kadarıyla da çok sık güncelleme yayınlıyorlar, 2011 çıkışlı Deus Ex oyunu için bile ayrı güncellemeleri oluyor.

Doğru söylüyorsun geçen Deus Ex güncellemesini notları okurken bende görmüştüm. Diğer kart gibi 3 senede düzelicekse beklemeye bile değmez.

Ben hep derdim ki -klasik- Intel abi ya NVIDIA abi ya. Yok arkadaş, AMD bir patladı, pir patladı.

Geçmiş olsun bu arada.

Ya reis iyi diyosunda araştırdım zaten. Kart ilk çıktığında piyasadaki yerli yabancı tüm videoları izlemeye çalıştım hemen hemen herkes bu kartı övüyordu işte 4060ı şöyle geçiyor böyle yapıyor diye övüp durdular. Kartla ilgili hazır sistem ne zaman stoklara eklendi bende gaza gelip hemen aldım. Çıktığında 20 bin liraya aldım sistemi ve gerçekten uyguna almıştım 4060 sistemler o sıra 25 bin falandı. Herkes övünce bende F/P deyip geçiştirip aldım aldıktan 1 hafta sonra B580 şöyle patladı böyle oldu overhead sorunları diye videolar çekilmeye başlandı.

Şimdi de iddialara göre AMD'nin 3XD işlemcilerine rakip işlemci çıkaracaklarmış sanırım Nova Lake serilerinde 3D önbellek geliştirmeye başlamış sanırım.

Onu da beceremez bunlar.

Ya reis iyi diyosunda araştırdım zaten. Kart ilk çıktığında piyasadaki yerli yabancı tüm videoları izlemeye çalıştım hemen hemen herkes bu kartı övüyordu işte 4060ı şöyle geçiyor böyle yapıyor diye övüp durdular. Kartla ilgili hazır sistem ne zaman stoklara eklendi bende gaza gelip hemen aldım. Çıktığında 20 bin liraya aldım sistemi ve gerçekten uyguna almıştım 4060 sistemler o sıra 25 bin falandı. Herkes övünce bende F/P deyip geçiştirip aldım aldıktan 1 hafta sonra B580 şöyle patladı böyle oldu overhead sorunları diye videolar çekilmeye başlandı.

Onu da beceremez bunlar.
Bir kralın sonu ya. Hakkını veriyordu zamanında. AMD satın alacak diyorlar.

Doğru söylüyorsun geçen Deus Ex güncellemesini notları okurken bende görmüştüm. Diğer kart gibi 3 senede düzelicekse beklemeye bile değmez.
Çiftlik bank tarzı bir kart durumu yaşatmış size, itirazım yok ama fiyatına görede eğer Intel adam ederse cidden canavardı. Sürücülerini ve BIOS'unu filan NVIDIA'ya yaptırsa nasıl olurdu siz düşünün birde.

Potansiyeli olduğu için çoğunlukla insanlar öneriyor. Şahsen bende gaza geliyordum ama sırf DX 9, 10, 11 performansları yüzünden almaktan çok kez vaz geçtim. 2.el de birkaç bin TL ucuza satarsınız gibime geliyor.

Onu da beceremez bunlar.

Bu arada bizim hatun 7500F ile B580 son derece memnun Intel bir işi de düzgün yapsa.

Çiftlik bank tarzı bir kart durumu yaşatmış size, itirazım yok ama fiyatına göre de eğer Intel adam ederse cidden canavardı. Sürücülerini ve BIOS'unu filan NVIDIA'ya yaptırsa nasıl olurdu siz düşünün bir de.

Potansiyeli olduğu için çoğunlukla insanlar öneriyor. Şahsen bende gaza geliyordum ama sırf DX 9, 10, 11 performansları yüzünden almaktan çok kez vazgeçtim. 2.el de birkaç bin TL ucuza satarsınız gibime geliyor.

Vallahi haklısın. Potansiyeli yüksek ama potansiyelini ortaya çıkartabileceklerini hiç düşünmüyorum ben bu gidişle. Geçen kaç senelik oyun Metro 2033'ü indirdim Metro Exodus'tan daha düşük FPS aldım nasıl oluyorsa artık. Dediğin gibi yüksek ihtimal Max 7-8 ay daha beklerim ona rağmen hala sorunlar devam ederse satıp üstüne ekleyip başka sistem alırım. Bundan önceki sistemimde 1050 vardı Minecraft oynuyordum sabah akşam. Parayla ekran kartı övenlerin gazına geldik işte.

Bu arada bizim hatun 7500F ile B580 son derece memnun Intel bir işi de düzgün yapsa.

Ekran kartı kötü değil ama 4060'ın rakibi de değil kesinlikle o yüzden benim gözümde kötü duruma düşüyor. Bu kart 3060 la falan kapışır ve verilen para göz önüne alınırsa ben 4060'ı tercih ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı