Türkiye'nin işlemci üretecek ve 5 - 10 - 20 senelik planlarda işlemci tasarımına da geçecek iş gücü ve az da olsa uygun tesisleri var. Şu an hem eleman hem de üretim tesisleri olarak firmalar yatırımlar yapıyor. Temel çiplerden kompleks çiplere üretim geçişi görülebilir, 10 ve 20 senelik süreçte.
Siz de işlemci tasarlamak ile işlemci üretmeyi karıştırıyorsunuz. Ki Türkiye'de gerek X86, gerekse RISC ve RISC-V ile işlemciler ve hatta çekirdekler tasarlamış insanlar gösterebilirim sana.
- İşlemci havya ile söküp takılmaz,

- işlemci silikondan sıfır olarak insan eli ile üretilmez,
- Türkiye'de bunu yapan ve yapabilecek azımsanmayacak kadar genç var. Bunlardan birisi ileride sen de olabilirsin.
E-5 kenarındaki üniversiteye giden bir adamı ODTÜ'ye koysan, bir şeyin değişeceğini mi sanıyorsun? Aklınızda nasıl bir üniversite var bilmiyorum ancak üniversite "Bana birileri bir şey öğretsin" diye bekleyemezsin. Adam gibi çalışıp adam gibi bir üniversiteye gidersin, oranın imkanlarını kullanarak da hayalin olan şeyi üretirsin.
İşlemci sektörü Intel ve AMD'den ibaret değil ki yarı iletken alanında gerek yaşıtım gerekse hocalarımdan tanıdığım ve sağlam çalışmaları olan insanlar var.
Sosyal medyadan tanıdığım bir isim mesela, daha birkaç hafta önce kendi RISC-V tanablı işlemcisini yayınladı:
5-Stage Pipelined RV64IM RISC-V CPU design in Verilog. - eminfedar/fedar-f1-rv64im
github.com
Ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama siz yapamıyorsunuz ya da hayal edemiyorsunuz diye, başkalarını da aynı sanmayın.
Savunma sanayisinden tarımına, sağlık sektörüne kadar onca kontrol sistemi nereden çıkıyor peki?
Açıkçası senin düşündüğünden daha büyük zorlukları, iyi bir üniversitede okumama rağmen projeler yaparken çekmişimdir. "Türkiye yüksek teknolojili mallar üretebilecek kapasitede değil" diyen bir insanın, ülkenin üniversitelerindeki sağlam çalışmalardan ve sanayisindeki az da olsa devam eden çalışmalardan haberi yoktur.
Açıkçası sosyal çok güzel bir yer olmuş ya.

İki makale okuyan, iki habere bakan her şeyi bilir olmuş.
Intel'den girilmiş, dünyada sadece bir elin parmakları kadar olan bir sektör bir ülke ile karşılaştırılmış, koca ülke ve gençlik, ne olduğundan haberi dahi olmayanlar tarafından silinip atılmış... Aylardır üzerinde çalıştığımız kendi uçuş kontrol kartlarımızın üretimi için bugün gece yarısı eve geldim ama olsun,
@Cruslan abimiz, Türkiye'den yüksek teknoloji çıkmaz falan dedi ya, yarın gidip boşaltalım atölyeyi...
Güzel güzel, keyifli ya sosyal.

Böyle devam gençler.