INTEL G3258 ve MSI Z97 PC MATE Overclock Sorunu

poten_za

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
I5 12400f - Asus B660 Prime B-660 Plus D4 - Zotac 3070 Ti - CM Masterbox TD500 V2 Mesh - 2x16 Netac DDR4 3600mhz - Asus TUF VG27AQ
Arkadaşlar merhaba herkese. Intel G3258 işlemci ve Msi Z97 Pc Mate anakart ayrıca G-Skill Ripjaws 4X2 GB RAM kullanmaktayım. Güç kaynağım ise Corsair 450 watt. İncelemeleri, yorumları vs. okudum ve Bios üzerinden oc Genie yardımı ile işlemcinin 4.5 GHz hıza kadar yükseltilebildiğini gördüm. Ben de denemek istedim ve oc genie ile otomatik olarak 4.3 GHz çıkarıyor.

Windows'a tam girecekken kurtarma bölümü çıkıyor ve reset atıyor. İşlemci sıcaklığı oc yapmadan Aida64 ile sistem kararlılık testi yaptığımda 10 dakika sonra sıcaklık 57 dereceye kadar geliyor. Kullandığım kasa ise Zalman Z3Plus. GTA V oynarken oyunda yollar bazen dümdüz oluyor, FPS değeri düşüyor ve belli süre sonra "GTA V çalışmayı durdurdu" hatası ile karşılaşıyorum. Anakart BIOS güncel, ekran kartı sürücüleri de güncel. Sizce sorun ne olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Herkese şimdiden yardımları için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ek voltaj veriyor musun ? OC Genie işlemciyi doğrudan 4.3 GHz yapmmamalı. Ek voltaj vermek gerekebilir. Her işlemci illa 4.3 GHz ya da 4.4 GHz hızında stabil çalışacak diye bir kaide yok. Benzer anakart kullananlar hangi ayarları nasıl yapmış diye bak bir de. yabancı forumlara da bakabilirsin.

Ek voltaj veriyor musun ? OC Genie işlemciyi doğrudan 4.3 GHz yapmmamalı. Ek voltaj vermek gerekebilir. Her işlemci illa 4.3 GHz ya da 4.4 GHz hızında stabil çalışacak diye bir kaide yok. Benzer anakart kullananlar hangi ayarları nasıl yapmış diye bak bir de. yabancı forumlara da bakabilirsin.

Hocam bende aynı şekilde G3258 işlemci ve Z97 PC Mate Anakart kullanıyorum. Otomatik O.C ile 4.3 Ghz'ye çıkıyor. 1.27V veriyor işlemciye. Sistem gayet stabil saatlerce test yapıyorum. Ama gel gelelim sıcaklık 80 dereceden aşağıya inmiyor. Bende şimdi elle 1.29V ile 4.5 Ghz'ye OC ettim. Şimdide 90 derecede işlemci ama 40 dakikadır Prime95 çalışıyor herhangi bir şey olmadı. Birde kendim O.C yaptığım zaman Görev yöneticisi verdiğim frekansı değerini yanlış gösteriyor. Ben 4.5 veriyorum görev yöneticisi 6.5 gösteriyor. Ama CPU-Z'da 4.5 gözüküyor.

Hocam lütfen şu Z97 PC Mate ve g3258 İşlemci O.C'una bi açıklık getirin. Birçok kişi bu konuda muzdarip.

Anakart'ta O.C genie ile değil manuel olarak yaptım. 1.3V ile 4.2 Ghz hızda şuan kullanıyorum. 4.2'den yukarıya çıkmak istediğimde Windows giriş yapmıyor. 1.3 V'den yukarısını da ben denemek istemedim. Güç kaynağım Corsair 450 Watt belki de kaldırır ama ben yine de pek yanaşmak istemedim. Soğutucu olarak CM Hyper 212 Evo kullanıyorum. Mevcut 120 mm fana ek olarak karşı tarafına da bir tane daha 120 mm fan ekledim. Msi Afterburner ile Gta V oynarken işlemci en fazla 54 derece oldu. Ekran kartı Asus Gtx 750 Ti Strix en yüksek sıcaklık 50-55 derece arasında gördüm. 80-90 derece bence işlemci de çıkılmaması gereken bir sıcaklık. 4.5 Ghz 80 derecede kullanmaktansa 4.3 veya 4.2 Ghz daha düşük sıcaklıklarda kullanmak bence daha doğru bir yaklaşım. Şu bir gerçek ki Intel G3258 ve Gtx 750 Ti Gta V için gayet yeterli. Ekran görüntüsü ekleyemedim ama anasayfa da incelemesi yapılan ayarlar ile olası darboğaz ortadan kalkıyor ve ortalama en az 35-40 Fps ile oyun oynanabiliyor. İşlemci belki daha yüksek hızlara çıkar ama hepimizin bildiği gibi her işlemci birbirinden farklı. Kasa olarak Zalman Z3-Plus kullanıyorum. Ben pek de memnun değilim kasadan. Montaj yaparken her ne kadar kasa içi hava aerodinamiğini ayarlasanız bile öndeki 120 mm fan tek başına bence yeterli olmuyor. Üstteki iki adet 120 mm fan yeterli sıcak havayı dışarı atmak için fakat benim tecrübeme göre bu kasada hava sirkülasyonu çok da iyi değil.

Dosya Ekleri

• oc.jpg
    oc.jpg
    345,4 KB · Görüntüleme: 386
  • 20150511_222717.jpg
    20150511_222717.jpg
    42,7 KB · Görüntüleme: 371
  • 20150511_222749.jpg
    20150511_222749.jpg
    33,1 KB · Görüntüleme: 342
Hocam ben 1.3V verdiğimde işlemci resmen 90 derecelere kadar fırlıyor. Benim şöyle bir şansım oldu düşük voltajla yakalayabildim.
1.2V ile 4.5 Ghz'de çalışıyor şuan ve 72 derece oluyor tam yükte en fazla. Boşta ise 35 derecelerde dolanıyor. Soğutucu fanı en son hızda çalışıyor ama.
Aslında Frekansı biraz aşşağı çekip Voltajı'da biraz düşürsem 65 derecelerde yakalarım heralde ama gerek duymuyorum açıkçası.
Sistemin stabil olduğundan eminim en azından 4 Saat Prime95 testi yaptım bir sorun çıkmadı bende.
2 gündür de kullanıyorum sistemi bir sıkıntı yok şuan. Bende soğutucunun arkasına fan takmayı düşünüyorum. Hatta belki kaliteli bir macun alıp macunuda yenilerim.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı